ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με περιορισμούς αλλά και λαμπρότητα η 60η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού

Με περιορισμούς αλλά και λαμπρότητα η 60η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού

Ανοίγει στις 9 Οκτωβρίου τις πύλες της η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού, γιορτάζοντας τα 60χρονα της και προσαρμόζοντας το πρόγραμμα της στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών του Υπουργείου Υγείας.

Η επιβλητική φιγούρα του βρακά τοποθετήθηκε αργά σήμερα το απόγευμα στο δημόσιο κήπο της πόλης, στην παρουσία του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με τον Δήμαρχο, Νίκο Νικολαΐδη να δηλώνει ότι, «μετά την περσινή απουσία λόγω της πανδημίας, η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου, η Γιορτή του Κρασιού, επανέρχεται, δυναμικότερη, εντυπωσιακότερη, αλλά και ταυτόχρονα με τρόπο υπεύθυνο σε σχέση με τη δημόσια υγεία».

Στην ομιλία του κατά τη διάσκεψη Τύπου παρουσίασης του προγράμματος, ο κ. Νικολαϊδης υπογράμμισε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για πραγματοποίηση της γιορτής πάρθηκε μετά από σοβαρή αξιολόγηση όλων των δεδομένων.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε υπόψη την ανάγκη των πολιτών να χαρούν και να ψυχαγωγηθούν μετά από τη, σχεδόν δίχρονη, δοκιμασία της πανδημίας, στο πλαίσιο μιας γιορτής που αντλεί περηφάνια από το παρελθόν του τόπου μας και στέλνει μηνύματα πίστης και αισιοδοξίας για το μέλλον μας.

Λήφθηκε ακόμη υπόψη η δυνατότητα που προσφέρει η γιορτή, ως πόλος έλξης του τουρισμού, σε μια εποχή που η Κύπρος τον έχει απόλυτη ανάγκη και ιδιαίτερα το μήνα Οκτώβριο, το γεγονός ότι φέτος κλείνουν 60 χρόνια ζωής και η συνεισφορά της στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ο Νίκος Νικολαΐδης υπογράμμισε ακόμη ότι η γιορτή πραγματοποιείται και για το λόγο ότι ο Δήμος είναι απόλυτα σίγουρος ότι είναι σε θέση να επιβάλει και να επιτηρήσει όλα τα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία μέτρα.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων και στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών του Υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε, η είσοδος στο Δημόσιο Κήπο θα επιτρέπεται με την προσκόμιση Safe Pass, ενώ για τις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», θα ισχύουν τα μέτρα για δυνατότητα παρακολούθησης πέραν των 350 θεατών, που στο παρόν στάδιο απαιτούν είσοδο μόνο για εμβολιασμένους. Σημείωσε ακόμη ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλα τα πρόσωπα 12 ετών και άνω, που θα διακινούνται στο χώρο.

Ο Δημόσιος Κήπος, είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, θα φωτιστεί καλλιτεχνικά και θα διακοσμηθεί θεατρικά, ενώ μια μεγάλη οθόνη διαστάσεων 3μ x 5μ θα στηθεί απέναντι από το βρακά για να παρουσιάζει εικόνες και βίντεο από την 60χρονη πορεία της Γιορτής του Κρασιού.

Συνολικά θα λειτουργήσουν τέσσερα μεγάλα υπαίθρια εστιατόρια, στη βάση των διαταγμάτων, περίπτερο όπου τα οινοποιεία θα πωλούν εμφιαλωμένο κρασί σε ειδικές τιμές και περίπτερο όπου θα πωλείται εμφιαλωμένη κουμανταρία.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της γιορτής, είπε πως για πρώτη φορά οργανώνεται μια αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Κυριάκου Ανδρέου, από τις αρχές της δεκαετίας του 70’ μέχρι σήμερα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι καθιερωμένες εκθέσεις φωτογραφίας και γελοιογραφίας με θέμα το κρασί και οι διαλέξεις αναφορικά με την οινοπαραγωγή.
Ανάμεσα στις φετινές καινοτομίες είναι η διοργάνωση δυο εκδηλώσεων σε κοινότητες, με την πρώτη, στις 10 Οκτωβρίου, στο παραδοσιακό κρασοχώρι Άρσος και τη δεύτερη, στις 17 Οκτωβρίου, στο κουμανταροχώρι Δωρός.

Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει, το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει έξι τραγουδιστές και τραγουδίστριες από το χώρο του λυρικού τραγουδιού, της όπερας και του μουσικού θεάτρου, αλλά και συγκροτήματα του Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών.

Το πρόγραμμα της Γιορτής του Κρασιού, σημείωσε ο Δήμαρχος αναβαθμίζεται μέσα από παραστάσεις δεκάδων καλλιτεχνών συγκροτημάτων και ομάδων από Κύπρο και Ελλάδα, που θα ψυχαγωγούν τον κόσμο κάθε βράδυ.

Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι παραστάσεις θα αρχίζουν στις 19.30, ώστε ο κόσμος να έχει στη διάθεση του το χρόνο να επισκεφθεί και να διασκεδάσει στα τέσσερα υπαίθρια εστιατόρια, «στα οποία θα υπάρχει ξεχωριστή λαϊκή μουσική στο καθένα, σε προσιτές τιμές τηρώντας τα υψηλά επίπεδα ποιότητας και υγιεινής».

Για τα μικρά παιδιά θα υπάρχουν παραστάσεις Kαραγκιόζη και εκθέσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων, ενώ με την ευκαιρία των 60 χρόνων, θα πωλούνται συλλεκτικά ποτήρια της Γιορτής του Κρασιού.

Η τιμή του εισιτηρίου εισόδου έχει καθοριστεί στα 5 ευρώ για τους ενήλικες και 3 ευρώ για έφηβους/παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 18 ετών, ενώ με το εισιτήριο εξασφαλίζεται είσοδος και στις παραστάσεις του Κηποθέατρου καθώς και έκπτωση σε όλα τα εμφιαλωμένα μπουκάλια.

Το κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το πρόγραμμα και όλα τα νέα της γιορτής μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου www.limassolmunicipal.com.cy καθώς και από το facebook στο /LimassolWineFestival.

Η τελετή λήξης της γιορτής, στις 16 Οκτωβρίου, θα δοθεί με συναυλία της Κύπριας τραγουδίστριας Κωνσταντίνας, στις 19:30.

Ο Νίκος Νικολαΐδης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της γιορτής, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τις οινοβιομηχανίες ΕΤΚΟ, ΚΕΟ, ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου και όλα τα οινοποιεία, τον Όμιλο Οινοφίλων, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top