ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου: Κινδυνεύουμε όσο ποτέ άλλοτε να οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση

Στεφάνου: Κινδυνεύουμε όσο ποτέ άλλοτε να οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση

Κινδυνεύουμε, όσο ποτέ άλλοτε, να οδηγηθούμε σε οριστική διχοτόμηση, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κάνοντας λόγο για «επιπολαιότητα» από πλευράς της Κυβέρνησης στη διαχείριση του Κυπριακού, και για «αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας».

 
Σε ομιλία του σε εκδήλωση τιμής για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, που πραγματοποιήθηκε στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως «η φετινή επέτειος, εξήντα ένα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία, μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια δυσοίωνη πολιτική πραγματικότητα».
 
Από τη μια, συνέχισε, η άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία επίσημα πλέον προβάλλει και επιμένει σε λύση δύο κρατών και από την άλλη, «η αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη πολιτική του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δίνει χώρο στην κατοχική δύναμη να μεθοδεύει νέα σοβαρά κατοχικά τετελεσμένα χωρίς ουσιαστικό πολιτικό κόστος».
 
«Έσχατο δείγμα αυτής της αλλοπρόσαλλης πολιτικής αποτελεί η νεοφανής ιδέα του Προέδρου, εν έτει 2021, για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60», είπε, και υπέδειξε ότι το ΑΚΕΛ δεν είχε πρόθεση να συνεχίσει «αυτή την άκαρπη, εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, συζήτηση, όμως η επιμονή του κυρίου Αναστασιάδη μάς αναγκάζει να το κάνουμε».
 
Πέραν του ότι η αναβίωση του Συντάγματος του ’60 είναι απολύτως ανεδαφική, σημείωσε, «προβληματιζόμαστε πολύ σοβαρά για την επιπολαιότητα με την οποία οι κυβερνώντες διαχειρίζονται το Κυπριακό στην πιο κρίσιμή του καμπή».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι, με δεδομένη την κρισιμότητα στο Κυπριακό, τη στάση της Τουρκίας και του Τ/κ ηγέτη, είναι ουσιώδες πια να καθορίσουμε πώς η δική μας πλευρά πολιτεύεται για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις.
 
Για το ΑΚΕΛ, τόνισε, ο δρόμος του Κυπριακού είναι ένας και αδιαπραγμάτευτος, η επιμονή και συνέπεια στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ υπέδειξε ότι «οι όποιες νέες ιδέες, αποπροσανατολίζουν από τον στόχο, που πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες».
 
Ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση που κατέθεσε από τον περασμένο Δεκέμβριο το ΑΚΕΛ «πλήρως ανταποκρίνεται σε αυτό που ο ΓΓ του ΟΗΕ προκρίνει ως τρόπο για να σπάσει το επιζήμιο αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
 
«Το γεγονός και μόνο ότι αυτή συναντά τα θέλω του κ. Γκουτέρες θα έπρεπε να κάνει τον Πρόεδρο πιο δεκτικό στην πρότασή μας, αφού η προώθησή της από μέρους του αν μη τι άλλο θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του, η οποία -σύμφωνα με παραδοχές ακόμα και στενών του συνεργατών- είναι ανύπαρκτη», συμπλήρωσε.
 
Λέγοντας ότι εκείνο που προέχει είναι να κατανοήσουμε το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης και την αφοσίωσή μας στην προσπάθεια για να εξευρεθεί κοινό έδαφος, παρά την άγονη στάση της άλλης πλευράς, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαπραγματεύσεις αλλά να τις επιδιώκουμε.
 
Κάλεσε δε όσους θεωρούν τη λύση ανέφικτη, να διδαχθούν από την Ιστορία, «η οποία άπειρες φορές έχει αποδείξει ότι η αλλαγή δεν προκύπτει από μόνη της, προκύπτει αρχίζοντας από την αντίσταση στο φαινομενικά αναπόφευκτο».
 
«Εμείς δεν θεωρούμε τη διχοτόμηση αναπόφευκτη. Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται ποτέ να την αποδεχθούμε, γιατί σημαίνει νέες περιπέτειες και νέους κινδύνους για τον λαό και τη χώρα μας», είπε ο κ.Στεφάνου και τόνισε ότι η μη λύση κρατάει όμηρο την Κύπρο και τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στην Τουρκία.
 
Λέγοντας ότι εκ των πραγμάτων δεν μας συμφέρει και είναι άκρως επικίνδυνο να έχουμε την γειτονική Τουρκία αντίπαλο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «είναι γι’ αυτό που, ό,τι περνά από το δικό μας χέρι, πρέπει να το κάνουμε για να λυθεί το Κυπριακό, και μέσω αυτής της λύσης να κτίσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη σημερινή κατοχική δύναμη. Δύσκολο μεν, απαραίτητο δε».
 
Το ΑΚΕΛ, κατέληξε στην ομιλία του, τιμά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ανανεώνοντας το συμβόλαιό του με τον λαό, «ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, το οποίο σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας θα διασφαλίζει μόνιμη ειρήνη και συνεργασία για όλους τους κατοίκους του. Μια χώρα που θα είναι γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην πολύπαθη περιοχή μας».
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top