ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναφορές και για Κύπρο στην έκθεση προόδου για άσυλο - μεταναστευτικό της Κομισιόν

Αναφορές και για Κύπρο στην έκθεση προόδου για άσυλο - μεταναστευτικό της Κομισιόν

Έκθεση προόδου για την πορεία των προτάσεων της Κομισιόν για το άσυλο και τη μετανάστευση, παρουσίασαν την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις Ίλβα Γιόχανσον, ανακοινώνοντας παράλληλα απόφαση για άρση βίζας για Λευκορώσους αξιωματούχους και διπλωμάτες.


Η έκθεση καλύπτει όλες τις πτυχές του ζητήματος της μετανάστευσης, έναν χρόνο μετά την κατάθεση από την Κομισιόν της πρότασης για νέο πακέτο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Στην έκθεση, καθώς και στις δηλώσεις της κ. Γιόχανσον κατά τη συνέντευξη Τύπου, υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές μεταξύ άλλων και στην κατάσταση στην Κύπρο και τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φτάνουν στη χώρα με τη βοήθεια διακινητών.

Ειδικότερα η Επίτροπος Γιόχανσον αναφέρθηκε στην πρόκληση της αντιμετώπισης των δικτύων διακινητών, που λειτουργούν ως καλά οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.

«Χθες στην Κύπρο ενημερώθηκα από τη Frontex ότι το 99% των μεταναστών χρησιμοποιούν τα δίκτυα των διακινητών, οι οποίοι έχουν μεγάλα κέρδη. Είναι πολύ καλά οργανωμένα τα δίκτυα αυτά και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις άμεσα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να τους σταματήσουμε», σημείωσε η κ. Γιόχανσον.

Οι αιτήσεις για άσυλο έχουν μειωθεί δραματικά σύμφωνα με την κ. Γιόχανσον, η οποία απέδωσε τη μείωση μεταξύ άλλων στην ακύρωση των πτήσεων. Πρόσθεσε όμως πως οι παράτυπες αφίξεις έρχονται πλέον μέσω θάλασσας κατά 90%, και εκτίμησε πως μετά από μια μικρή μείωση λόγω της πανδημία πρέπει να αναμένεται μια μικρή αύξηση.

Κάποια κράτη μέλη αντιμετωπίζουν περισσότερες πιέσεις από άλλες. Έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου αυξήθηκαν οι αφίξεις από Τυνησία, Ιταλία και Τουρκία.

Η Κύπρος, όπως είπε, είναι μια από αυτές τις χώρες. «Είναι ένα μικρό νησί, μια μικρή χώρα, και έχει επίσης δει αύξηση παράτυπων αφίξεων, κυρίως μέσω της Πράσινης Γραμμής», πρόσθεσε.

Η κ. Γιόχανσον αναφέρθηκε ακόμα στην αύξηση των αφίξεων από αφρικανικές χώρες μέσω επικίνδυνων διαδρομών στον Ατλαντικό προς τις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας και τα Δυτικά Βαλκάνια, σε μικρή αύξηση στη Βουλγαρία και μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα, καθώς και τη μεγάλη αύξηση στη Βαλτική και στην Πολωνία.

Τόσο ο κ. Σχοινάς όσο και η κ. Γιόχανσον σημείωσαν πως συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κατάθεση από την Κομισιόν της πρότασης για νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο και πως η πρόοδος στην υιοθέτηση τους παραμένει «οδυνηρά αργή» τη στιγμή που οι προκλήσεις συνεχίζουν να αναδύονται.

«Οι προτάσεις του Συμφώνου, εάν υιοθετηθούν, θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ικανότητα των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Η κ. Γιοχάνσον επεσήμανε πως μια συμφωνία για έναν νέο κανονισμό - πλαίσιο για τη μετεγκατάσταση θα βοηθήσει την Ευρώπη να έχει ισχυρότερη φωνή στην παγκόσμια σκηνή. Οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν το πόσο επείγει να υπάρξει πρόοδος στο Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.


Άρση βίζας για Λευκορώσους αξιωματούχους

Οι δύο Επίτροποι ανακοίνωσαν ακόμα πως η Κομισιόν προτείνει τη μερική άρση της βίζας για Λευκορώσους αξιωματούχους και διπλωμάτες στο πλαίσιο των μέτρων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Η απόφαση λήφθηκε κατά την πρωινή συνεδρία του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο αντίστοιχες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν και στην περίπτωση της Τουρκίας και την εργαλειοποίηση μεταναστών από την Άγκυρα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως «το μήνυμα που στέλνουμε εδώ είναι ότι όλοι έχουν να κερδίσουν αν συνεργαστούν με την Ευρώπη. Και αυτό ισχύει και για την Τουρκία».

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα στοχευμένο μέτρο κατά των τακτικών του Μινσκ που εργαλειοποιεί συστηματικά τις ροές προς την ΕΕ. Έχουμε στη φαρέτρα μας ένα εύρος εργαλείων, αλλά καλό είναι να μη φτάσουμε εκεί» πρόσθεσε, τονίζοντας πως παραμένει αισιόδοξος πως μπορούν να βρεθούν συνεργατικές λύσεις με την Τουρκία και το Μαρόκο.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η Επίτροπος Γιοχάνσον επεσήμανε πως η Λευκορωσία δεν δέχεται μεταναστευτικές πιέσεις, αλλά πως το καθεστώς Λουκασένκο «ξεγελά ανθρώπους να πληρώσουν τους διακινητές και να καταλήξουν παγιδευμένοι» στη Λευκορωσία, καθώς δεν μπορούν να μπουν στην ΕΕ ούτε να επιστρέψουν.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων πως η Τουρκία δεν προτίθεται να δεχθεί αιτητές ασύλου από το Αφγανιστάν, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως «αυτήν την στιγμή δεν βλέπουμε άμεση συνέπεια μεταναστευτικών ροών από την κρίση στο Αφγανιστάν, δεν είμαστε στα επίπεδα του 2015-16».

Πρόσθεσε πως η ΕΕ συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και θέλει να προωθήσει λύσεις κοντά στο Αφγανιστάν. «Σε αυτό το σχέδιο, έχει ρόλο και η Τουρκία, θέλω να πιστεύω θετικό. Η κατάσταση είναι ρευστή και την παρακολουθούμε», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων οι Επίτροποι Σχοινάς και Γιοχάνσον ανακοίνωσαν τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του στόχου της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης της εφαρμογής του νομικού πλαισίου για κυρώσεις προς τους εργοδότες που εκμεταλλεύονται εργαζόμενους χωρίς χαρτιά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top