ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό σε αδιέξοδο, έρχονται γεωτρήσεις και μετά εκλογές

Κυπριακό σε αδιέξοδο, έρχονται γεωτρήσεις και μετά εκλογές

Ελάχιστες μέχρι ανύπαρκτες φαίνονται πλέον οι προσδοκίες για επανέναρξη νέας πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού. Η στάση της Τουρκίας μετά και την πρόσφατη άτυπη τριμερής Αναστασιάδη- Tατάρ- Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη κάθε άλλο παρά προκαλεί αισιοδοξία για κάτι θετικό στο άμεσο μέλλον, γεγονός που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματών στη Λευκωσία και τη Νέα Υόρκη, οι επόμενοι μήνες προβλέπονται αρκετά δύσκολοι, υπό την έννοια ότι έχουν δύο σημαντικά ορόσημα, τα οποία θα επηρεάσουν το πολιτικό κλίμα. Το πρώτο ορόσημο είναι η επανέναρξη των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι γεωτρήσεις είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αντίδραση της Αγκυρας, όχι τόσο με πρόκληση έντασης στη θάλασσα, γιατί, όπως φάνηκε και στο παρελθόν «δεν την παίρνει» να τα βάλει με τα αμερικανικά συμφέροντα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλό σημείο.

Το δεύτερο ορόσημο είναι οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2023. Σε μερικούς μήνες θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις ζυμώσεις για την εκλογική αναμέτρηση, γεγονός το οποίο ουσιαστικά θα βάλει στο ψυγείο τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στον επόμενο πρόεδρο

Με βάση τα πιο πάνω γίνεται αντιληπτό ότι οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό τότε δεν θα πρέπει να αναμένεται οτιδήποτε μέχρι το 2023. Η τουρκική στάση δεν επιτρέπει κάποια θετική πρόβλεψη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, στην άτυπη τριμερή της Δευτέρας ο Ερσίν Τατάρ αποδέχθηκε το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου αλλά στη συνέχεια, με οδηγίες της Τουρκίας, υπαναχώρησε και εμμένει στο διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτό η τουρκική πλευρά εκτιμά ότι ο προσωπικός απεσταλμένος θα μπορεί να παρεκκλίνει από δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα βάλει στο τραπέζι ιδέες που αποκλίνουν από τα συμφωνηθέντα. Η στάση της Τουρκίας για ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο είχε συμφωνηθεί, δείχνει ακριβώς τις δυσκολίες που θα προκύψουν και στη συνέχεια.

Στη Λευκωσία επικρατεί προβληματισμός για τις εξελίξεις, οι οποίες θα τεθούν προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσόΔιέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top