ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορέλ: Οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επαναληφθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα

Μπορέλ: Οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επαναληφθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επαναληφθούν "σύντομα", δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καθόσον η Τεχεράνη δήλωσε ότι κάνει μια αξιολόγηση των προηγούμενων γύρων των διαπραγματεύσεων.


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον στη Βιένη που άρχισαν τον Απρίλιο και διακόπηκαν δύο ημέρες μετά τη νίκη του σκληροπυρηνικού ιερωμένου Εμπραχίμ Ραϊσί στις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο.

Ο Μπορέλ, σε σχόλια που μεταφράστηκαν στα αραβικά από την τηλεόραση του δικτύου Αλ Τζαζίρα, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο να επαναφέρουν την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον στην πλήρη συμμόρφωση στους όρους της συμφωνίας θα επαναληφθούν "μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα".

Απηχώντας την επίσημη θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το "Ιράν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αναμφίβολα θα επιστρέψουμε στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα" στη Βιένη.

Η νέα ιρανική κυβέρνηση θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Βιένη πιο γρήγορα από τον Τζο Μπάιντεν μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Σαίντ Χατιμπζαντέχ σε συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

"Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανήλθε στην εξουσία, πόσες ημέρες χρειάστηκε να περιμένουμε πριν οι Αμερικανοί μετάσχουν εκ νέου στις διαπραγματεύσεις;" διερωτήθηκε. Οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν στις 6 Απριλίου στη Βιέννη, δηλαδή 77 ημέρες μετά την έναρξη - στις 20 Ιανουαρίου - των καθηκόντων του Τζον Μπάιντεν.

"Εχουν περάσει μόνο 50 ημέρες από τότε που η νέα ιρανική κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της", δήλωσε. Ο νέος πρόεδρος, ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, ορκίστηκε στις 5 Αυγούστου ενώπιον του ιρανικού κοινοβουλίου, το οποίο έδωσε στις 25 Αυγούστου ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Παρά την ανάγκη του Ιράν να ενισχύσει την οικονομία του διεξάγοντας διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των αμερικανικών κυρώσεων, γνώστες του θέματος αναμένουν από τον Ραϊσί να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή όταν οι συνομιλίες επαναληφθούν.

Η Γαλλία δήλωσε ότι υπολογίζει στην Κίνα, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη για να χρησιμοποιήσει τα πιο "πειστικά επιχειρήματά" της στο Ιράν ώστε η Τεχεράνη να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Κλερ Λεζάντρ απαντώντας σε ερώτηση του Reuters.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα μεταξύ των μερών της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος - Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες - αλλά ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον ρόλο της Κίνας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top