ΔΙΕΘΝΗ

Βασιλιάς της Ιορδανίας και Τσέχος Πρωθυπουργός μεταξύ των πολλών αναφορών στα Pandora Papers

Βασιλιάς της Ιορδανίας και Τσέχος Πρωθυπουργός μεταξύ των πολλών αναφορών στα Pandora Papers

Μια τεράστια διαρροή χρηματοοικονομικών εγγράφων που δημοσιεύθηκαν από αρκετούς μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς την Κυριακή φέρονται να διασυνδέουν ηγέτες ανά το παγκόσμια σε μυστικά αποθέματα πλούτου, περιλαμβανομένου του Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, του Πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και συνεργατών του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

 
Όπως μεταδίδει το Reuters, η διαρροή πάνω από 11,9 εκατ. αρχείων που ανέρχεται σε 2,94 τεραμπάιτ (terabytes) δεδομένων, έγινε πέντε χρόνια μετά από τη διαρροή που έγινε γνωστή ως “Panama Papers” η οποία έφερε στο φως τρόπους με τους οποίους οι πλούσιοι κρύβουν χρήματα για να μην μπορούν οι αρχές του νόμου να τα εντοπίσουν.

Το διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων που ασχολούνται με το διερευνητικό ρεπορτάζ και ειδησεογραφικών οργανισμών, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), με έδρα την Ουάσινγκτον, αναφέρει ότι τα αρχεία διασυνδέονται με περίπου 35 υφιστάμενους και πρώην αρχηγούς κρατών και πάνω από 330 πολιτικούς και δημόσιους αξιωματούχους σε 91 χώρες και εδάφη.
 
Δεν αναφέρει πως αποκτήθηκαν τα αρχεία και το Reuters δεν μπορούσε να επαληθεύσει κατά ανεξάρτητο τρόπο τους ισχυρισμούς ή τα έγγραφα τα οποία παρατίθενται από το δίκτυο.
 
Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ φέρεται να χρησιμοποίησε υπεράκτιους λογαριασμούς για να δαπανήσει πάνω από $100 εκατ. σε πολυτελείς οικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Το δικηγορικό γραφείο DLA Piper, με έδρα το Λονδίνο, το οποίο εκπροσωπεί τον βασιλιά δήλωσε στο ICIJ ότι «ουδέποτε καταχράστηκε δημοσίων χρημάτων ούτε χρησιμοποίησε τα έσοδα από βοήθεια ή στήριξη που είχαν ως σκοπό τη δημόσια χρήση».

Η Ουάσινγκτον Ποστ, η οποία είναι μέρος της σύμπραξης, γράφει επίσης για την περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, μιας Ρωσίδας η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό δια μέσου μιας παράκτιας εταιρείας, η οποία συστάθηκε στη Καραϊβική νήσο Τορτόλα τον Απρίλιο του 2003, μόλις μήνες αφότου γέννησε ένα κοριτσάκι. Την εποχή εκείνη διατηρούσε κρυφή πολυετή σχέση με τον Πούτιν, προσθέτει η εφημερίδα, επικαλούμενη το διερευνητικό ρωσικό μέσο Proekt.

Η Ουάσινγκτον Ποστ γράφει ότι η Κριβονόγκιχ, η κόρη της η οποία σήμερα είναι 18 χρονών και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό του δημοσιεύματος.

Εξάλλου λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Τσεχίας στις 8 και 9 Οκτωβρίου, δημοσιεύτηκαν έγγραφα τα οποία φέρονται να συνδέουν τον Πρωθυπουργό της χώρας με ένα μυστικό κτήμα σε ορεινό χωριό κοντά στις Κάννες, στη Γαλλία, αξίας $22 εκατ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής τηλεμαχίας, την Κυριακή, ο κ. Μπάμπις αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε αξιόποινο. «Τα χρήματα έφυγαν από τράπεζα στην Τσεχία, φορολογήθηκαν, ήταν δικά μου χρήματα και επέστρεψαν σε τράπεζα στην Τσεχία», είπε.
 
Τα έγγραφα αναφέρονται επίσης στον Ινδό επιχειρηματία Ανίλ Αμπάνι και τους αντιπροσώπους του οι οποίοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες τουλάχιστον 18 παράκτιων εταιρειών στις νήσους Τζέρζεϊ, Βρετανικές Παρθένους και την Κύπρο, σύμφωνα με την Indian Express, μέρος της σύμπραξης.

Επτά από αυτές τις εταιρείες, οι οποίες συστάθηκαν μεταξύ 2007 και 2010, έχουν δανειστεί και επενδύσει τουλάχιστον $1,3 δισεκατ. σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το 2020 μετά από διαφορά με τρεις τράπεζες υπό τον έλεγχο του κράτους της Κίνας,  ο Αμπάνι, επικεφαλής του Ομίλου Reliance είχε δηλώσει ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο ότι τα περιουσιακά του στοιχεία ήταν μηδενικά.

Δικηγόρος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στην εφημερίδα εκ μέρους του επιχειρηματία ότι «ο πελάτης μας είναι φορολογικός κάτοικος της Ινδίας και έχει προβεί σε δηλώσεις στις ινδικές αρχές σύμφωνα με τις απαιτήσεις σε συμμόρφωση με την νομοθεσία». «Κατά τη δήλωση που έγινε ενώπιον του δικαστηρίου στο Λονδίνο λήφθηκαν υπόψη όλα τα απαιτούμενα ζητήματα. Ο Όμιλος Reliance διεξάγει επιχειρηματικές εργασίες ανά το παγκόσμιο και εταιρείες συστήνονται σε διαφορετικές δικαιοδοσίες για νόμιμους επιχειρηματικούς σκοπούς και συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις», πρόσθεσε.  

Ο ίδιος ο κ. Αμπάνι δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top