ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονα επικριτικοί οι ευρωβουλευτές απέναντι στις Κυβερνήσεις της ΕΕ για τα Pandora Papers

Έντονα επικριτικοί οι ευρωβουλευτές απέναντι στις Κυβερνήσεις της ΕΕ για τα Pandora Papers

Έντονοι στις τοποθετήσεις τους ήταν αρκετοί ευρωβουλευτές κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, το απόγευμα της Τετάρτης, με αφορμή τα δημοσιεύματα που προέκυψαν από την δημοσιογραφική έρευνα γνωστή με το όνομα «Pandora Papers».

Στις τοποθετήσεις τους μετά τις ομιλίες του Επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου, οι ευρωβουλευτές επέκριναν σε έντονους τόνους την διαχείριση από τις εθνικές Kυβερνήσεις σειράς αποκαλύψεων για θέματα διαφθοράς εδώ και πέρα από δέκα χρόνια.

Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός πως οι Yπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αφαίρεσαν χώρες από τον κατάλογο χωρών που δεν συνεργάζονται σε θέματα φορολογίας λίγο μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, κάτι που θεωρούν πως αποδεικνύει ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία κατάρτισής της.

Σύμφωνα με την σύνοψη που δημοσιοποίησε το γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρκετοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην σύγκρουση συμφερόντων που διαπιστώνεται για υψηλά ιστάμενους πολιτικούς που αναφέρονται στα Pandora Papers, όπως υπουργούς ή αρχηγούς κρατών, οι οποίοι είναι αυτοί που καλούνται να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις Κυβερνήσεις της ΕΕ, κατηγορώντας τις πως επιτρέπουν φαινόμενα μαζικής φοροδιαφυγής λόγω της ανικανότητας τους να προχωρήσουν σε σωστή μεταρρύθμιση των σχετικών νομοθεσιών.

Ορισμένοι ομιλητές κατέγραψαν πως υπήρξε κάποια πρόοδος στη βελτίωση της νομοθεσίας σε επίπεδο ΕΕ, όμως συμφώνησαν με τους συναδέλφους τους πως οι Κυβερνήσεις των κρατών μελών και η Κομισιόν δεν έχουν προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για να κλείσουν «παραθυράκια» τα οποία είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστά.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ακόμα πως θα χρειαστεί ταχέως να υπάρξει διεθνής συμφωνία για την φορολογία των επιχειρήσεων και να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top