ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Νικόλας- Δεν επιστρέφει ούτε σεντ από την κρατική χορηγία

Επιμένει ο Νικόλας- Δεν επιστρέφει ούτε σεντ από την κρατική χορηγία

Αρνητική είναι η απάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου προς το υπουργείο Οικονομικών για επιστροφή μέρους της κρατικής χορηγίας μετά την ανακατανομή που αποφασίστηκε στη βάση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από ορισμένα κόμματα την επιστροφή μέρους της χορηγίας, η οποία καταβλήθηκε πριν τις βουλευτικές εκλογές, ώστε να συνάδει με την επικαιροποιημένη εκλογική τους δύναμη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς τη Βουλή, συνολικά πρέπει να επιστραφούν από κόμματα €577.513,72. ως εξής: €277.429.68 από την Συμμαχία Πολιτών, €251.203,39 από το Κίνημα Αλληλεγγύη, €47.321,78 από το ΔΗΚΟ και €1.558,87 από το ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί από τα πιο πάνω κόμματα κόμματα θα πρέπει να ανακατανεμηθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα ως ακολούθως: Στην ΔΗΠΑ το ποσό €318.591,95, στο ΕΛΑΜ το ποσό €145.750,09, στην ΕΔΕΚ το συνολικό ποσό των €59.305,46, στον ΔΗΣΥ το ποσό €37.069,63 και στο Κίνημα Οικολόγων το ποσό των €16.769,59.

Νικόλας: Κάνετε λάθος

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ενημέρωσε εγγράφως τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών ότι η χορηγία ορθά καταβλήθηκε για το έτος 2021 όπως προβλέπει και ο κρατικός προϋπολογισμός, για το σύνολο του έτους και όχι για τους πρώτους πέντε μήνες.

Στην επιστολή, την οποία φέρνει στο φως ο Φιλελεύθερος, ο Ν. Παπαδόπουλος επικαλείται την πρακτική που ακολουθείτο όλα τα προηγούμενα χρόνια για καταβολή της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου και αναλόγως της κοινοβουλευτικής χρονιάς.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τα επιχειρήματα που καταγράφει στην επιστολή του, υποστηρίζει ότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας, η ετήσια χορηγία προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα δίδεται για ολόκληρη την κοινοβουλευτική τους θητεία, δηλαδή για τα 5 έτη της θητείας της Βουλής και όχι για 4 έτη και 6 μήνες. Ζητά από τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ να εξηγήσει γιατί πιστεύει «ότι η κρατική χορηγία προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα πρέπει να δίνεται για 4 έτη και 6 μήνες παραπέμποντας στο σχετικό άρθρο της νομοθεσίας που προνοεί κάτι τέτοιο».

«Έχουν να παίρνουν»

Ακολούθως αναφέρει πως με βάση τη θέση που αναπτύσσει σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2016 τρία κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου €308.661 για το 2016 και το ΔΗΚΟ €38.324.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, η Συμμαχία, η Αλληλεγγύη, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ έχουν να παίρνουν €346.985 για το 2016. «Είναι εσφαλμένο το συμπέρασμα σας πως υπάρχει κάποιο ζήτημα προς επίλυση ως ισχυρίζεστε, καθώς η σχετική νομοθεσία προνοεί πως η ετήσια χορηγία προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα δίδεται για ολόκληρη την κοινοβουλευτική τους θητεία, δηλαδή για 5 έτη και όχι για 4 έτη και 5 μήνες, κάτι που συνάγεται από την επιχειρηματολογία που εσείς αναπτύσσετε στην επιστολή σας», υποδεικνύει ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην επιστολή του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top