ΥΓΕΙΑ

Δάχτυλο covid: Τι είναι σε ποιους εμφανίζεται και γιατί

Δάχτυλο covid: Τι είναι σε ποιους εμφανίζεται και γιατί

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιοι είναι οι λόγοι που ορισμένοι ασθενείς με κορονοϊό μπορεί να εμφανίσουν το λεγόμενο δάχτυλο covid.


Εξήγηση στο ερώτημα γιατί ορισμένοι άνθρωποι που νοσούν με κορονοϊό μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα στα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών, που μοιάζουν με χιονίστρες, δίνει νέα επιστημονική έρευνα.

Το δάχτυλο covid, όπως αποκαλείται, είναι μια παρενέργεια της μετάβασης του σώματος σε κατάσταση επίθεσης για την καταπολέμηση του ιού. Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology, μπορεί να βοηθήσουν για θεραπείες που θα απαλύνουν το πρόβλημα.

Τι είναι το δάχτυλο covid
Το δάχτυλο covid μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνηθίζεται σε παιδιά και εφήβους. Για μερικούς είναι ανώδυνο, ωστόσο το εξάνθημα μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επώδυνο, με φαγούρα, φουσκάλες και πρήξιμο. Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή μωβ ενώ μερικοί εμφανίζουν επώδυνα εξογκώματα ή τραχύ δέρμα.

Άλλοι το έχουν για μήνες, άλλοι για εβδομάδες ενώ συνήθως όσοι εμφανίζουν το δάχτυλο covid δεν έχουν κανένα από τα κλασικά συμπτώματα του ιού, όπως επίμονο βήχα, πυρετό και απώλεια ή αλλαγή στη μυρωδιά ή τη γεύση.

Γιατί εμφανίζεται
Η πρόσφατη έρευνα, που βασίστηκε σε εξετάσεις αίματος και δέρματος, δείχνει ότι ρόλο μπορεί να παίζουν δύο μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος, τους οποίους χρησιμοποιεί το σώμα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Ο ένας είναι μια αντιική πρωτεΐνη, που ονομάζεται ιντερφερόνη τύπου 1 και ο άλλος είναι ένας τύπος αντισώματος που προσβάλλει εσφαλμένα τα κύτταρα και τους ιστούς του ανθρώπου αντί να περιοριστεί στον ιό που έχει εισβάλει στο σώμα. Τα κύτταρα που επενδύουν μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τις πληγείσες περιοχές εμπλέκονται επίσης, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Οι ερευνητές μελέτησαν 50 άτομα με ύποπτο δάκτυλο Covid την άνοιξη του 2020 και 13 άλλα με παρόμοιες βλάβες που δεν συνδέονταν με λοιμώξεις από Covid, επειδή συνέβησαν πολύ πριν ξεκινήσει η πανδημία. Ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση.

Η Δρ Veronique Bataille, σύμβουλος δερματολόγος και εκπρόσωπος του British Skin Foundation, είπε ότι το δάχτυλο covid εμφανιζόταν πολύ συχνά κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας, αλλά είναι λιγότερο συνηθισμένο στο τρέχον κύμα με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότερα άτομα έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάποια προστασία από τον ιό από παλαιότερη λοίμωξη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top