ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Ντούντα: Τα ψηφίσματα ΟΗΕ δείχνουν την «κατάλληλη λύση» Κυπριακού

Πρόεδρος Ντούντα: Τα ψηφίσματα ΟΗΕ δείχνουν την «κατάλληλη λύση» Κυπριακού

Η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη από την Πολωνία, όσον αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα. Για το Κυπριακό είπε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δείχνουν «ποια λύση είναι κατάλληλη για την Κύπρο».

 
Στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Ντούντα, μιλώντας μέσω διερμηνέα ανέφερε πως η χώρα του έχει φιλικές σχέσεις τόσο με την Ελλάδα, όσο και με τη Τουρκία. Εξέφρασε, ωστόσο, τη θέση πως «το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σεβαστό», ενώ είπε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «δείχνουν ποια λύση είναι κατάλληλη για την Κύπρο». Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «η Πολωνία υποστηρίζει αυτή τη θέση και δεν την αλλάζει».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε από την πλευρά του ότι ενημέρωσε τον Πολωνό ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Εξέφρασε εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη στάση αρχών που τηρεί η Πολωνία στο Κυπριακό, αλλά και την καταδίκη των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, που αφορούν είτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, όπως η πρόσφατη προσπάθεια αλλοίωσης του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου «και αυτό παρά τις άριστες σχέσεις που η Πολωνία και με την Τουρκία». «Και εδώ είναι που διακρίνονται τα κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τηρούν πολιτικές που βασίζονται σε αρχές», υπογράμμισε.
 
Αναφέρθηκε ακόμη στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, με την παρενόχληση, από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, ερευνητικού σκάφους για ένα έργο κοινής ωφελείας της ΕΕ, τον αγωγό EastMed. Έκανε λόγο για «μια ενέργεια με την οποία όχι μόνο πλήττονται τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, αλλά υπονομεύει για ακόμη μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια την Ανατολική Μεσόγειο».
 
Για το Κυπριακό είπε ότι «παρά τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και εντάσεις, αμετάκλητη παραμένει η αποφασιστικότητά μας για επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου» που θα οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα βασίζεται στις συμφωνίες Υψηλού Επίπεδου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Για το θέμα της μετανάστευσης είπε ότι παρά τις κατά καιρούς διαφορετικές προσεγγίσεις πολλών μέσα στην ΕΕ, κοινή είναι η θέση ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού είναι καταδικαστέα και επιβάλλεται η λήψη των απαραιτήτων μέτρων έναντι των όποιων χωρών καταφεύγουν σε ανάλογες μεθόδους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top