LIKE ONLINE

Δεν πάει ο νους σας: Γιατί το φαγητό στο αεροπλάνο είναι άγευστο;

Δεν πάει ο νους σας: Γιατί το φαγητό στο αεροπλάνο είναι άγευστο;

Σας έχει συμβεί να ταξιδεύετε με το αεροπλάνο και ενώ σας έχει ανοίξει η όρεξη, να σας την κόβει η πρώτη κιόλας μπουκιά;

Αυτό συμβαίνει επειδή το φαγητό είναι από άγευστο έως αδιάφορο. Είναι όμως αυτή η πραγματική του γεύση ή μήπως φταίει το γεγονός ότι βρίσκεστε εν πτήσει;

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ διαπίστωσαν ότι ο θόρυβος που συνοδεύει τα αεροσκάφη εν πτήσει επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης. Συγκεκριμένα, είδαν ότι τα γλυκά όταν συνοδεύονται από θόρυβο χάνουν τη γλυκιά τους γεύση, ενώ τα αλμυρά φαγητά γίνονται ακόμη πιο αλμυρά. Οι ίδιοι θεωρούν ότι τα νέα τους ευρήματα θα μπορούσαν να... απογειώσουν τα γεύματα που σερβίρονται στα αεροσκάφη.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι σε ένα θορυβώδες περιβάλλον επηρεάζεται η αίσθηση της γεύσης» εξηγεί ο δρ Ρόμπιν Ντάντο, από το Tμήμα της Επιστήμης των Τροφίμων. «Τη στιγμή που οι γλυκές γεύσεις σχεδόν ακυρώνονταν, οι αλμυρές γεύσεις και το ουμάμι -από το ιαπωνικό umami, που θα πει "ευχάριστη, νόστιμη γεύση" και συναντάται π.χ. στις ώριμες ντομάτες- ενισχύονταν».

Το ουμάμι αποτελεί μια από τις πέντε βασικές γεύσεις, μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό. Ως γνωστόν, η γλώσσα του ανθρώπου έχει υποδοχείς για το L-γλουταμινικό που είναι η ουσία που συνδέεται με τη γεύση ουμάμι. Για τον λόγο αυτόν οι επιστήμονες θεώρησαν ότι έπρεπε να διαχωρίσουν τη συγκεκριμένη γεύση από εκείνη του αλμυρού.

Στο πλαίσιο του πειράματός τους οι ειδικοί βασίστηκαν στις συνθήκες που επικρατούν μέσα σε ένα αεροσκάφος, όπου ο ήχος του κινητήρα σε συνδυασμό με τις ομιλίες των επιβατών δημιουργούν ένα περιβάλλον με ήχους ισχύος 85 ντεσιμπέλ. Κάτι τέτοιο είδαν ότι ενίσχυε τη γεύση για παράδειγμα της ντομάτας. Πρόσφατα η αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι εν ώρα πτήσης οι επιβάτες τείνουν να επιλέγουν ντοματοχυμό - προφανώς εξαιτίας της καλής του γεύσης συγκριτικά με άλλους χυμούς και ποτά.

«Οι συνθήκες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καταναλώνουμε φαγητό μπορούν να αλλοιώσουν την αντίληψή μας γύρω από αυτό που τρώμε» εξηγεί ο δρ Ντάντο. Στο πείραμα των Αμερικανών, 48 εθελοντές κλήθηκαν να δοκιμάσουν δείγματα από τις πέντε βασικές γευστικές κατηγορίες σε θορυβώδεις συνθήκες, αντίστοιχες με εκείνες που επικρατούν στην καμπίνα ενός αεροσκάφους όταν εκείνο βρίσκεται σε πτήση. Στη συνέχεια, επανέλαβαν το πείραμα σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας.

Οι ερευνητές είδαν λοιπόν ότι ο θόρυβος επηρέαζε όλες τις γεύσεις, εκτός από τη γεύση ουμάμι π.χ. στον ντοματοχυμό. Οπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance», ενδεχομένως το ακουστικό νεύρο να επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης. Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς να δημιουργήσουν πιο γευστικά πιάτα για τις αεροπορικές εταιρείες.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top