ΔΙΕΘΝΗ

Επείγον να αποδεσμευθούν τα χρήματα από τις δωρήτριες χώρες για το Αφγανιστάν λέει ο ΟΗΕ

Επείγον να αποδεσμευθούν τα χρήματα από τις δωρήτριες χώρες για το Αφγανιστάν λέει ο ΟΗΕ

Το ένα τρίτο μονάχα των κεφαλαίων που ζητήθηκαν εκτάκτως από τον ΟΗΕ για το Αφγανιστάν έχει καταβληθεί έως τώρα, ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, ασκώντας πιέσεις στις δωρήτριες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

 
"Είναι φανταστικό που εκφράσατε τη συμπαράστασή σας προς το Αφγανιστάν, όμως μπορείτε, σας παρακαλώ, να προσφέρετε τη στήριξή σας εκεί όπου το έχουν άμεση ανάγκη;", είπε ο Φίλιπο Γκράντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη.
 
"Καταβάλετε αυτά τα χρήματα, οι υποσχέσεις δόθηκαν, τώρα πρέπει να δοθούν αυτά τα χρήματα, διότι έχουμε γρήγορα ανάγκη αυτούς τους πόρους", τόνισε κι ενώ ο χειμώνας πλησιάζει.
 
Ο Γκράντι επέμεινε, επίσης, στην ανάγκη να βρεθούν τα μέσα για να εκταμιευθεί η βοήθεια για την ανάπτυξη, που έχει "παγώσει" από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του συνόλου του Αφγανιστάν, στις 15 Αυγούστου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης των υποδομών και μιας "μαζικής μετακίνησης" του πληθυσμού, προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής.
 
Στις 17 Σεπτεμβρίου, έναν μήνα και πλέον μετά την πτώση της Καμπούλ, σε μια Σύνοδο σε επίπεδο Υπουργών στη Γενεύη, της οποίας προήδρευσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι δωρήτριες χώρες δεσμεύτηκαν να καταβάλουν σε βοήθεια το ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό σε σχέση με το ποσό των 606 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει συγκεκριμένα ζητήσει ο ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα 11 εκατομμύρια Αφγανών έως το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τον Γκράντι, μονάχα το 35% του ποσού αυτού έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής. Εκ των 300 εκατομμυρίων που έχει ζητήσει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, μονάχα το 18% έχει καταβληθεί.

Ο Φίλιπο Γκράντι σημείωσε πως οι υποδομές για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η δική του, αλλά και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ή ακόμα και της Unicef υπάρχουν.

"Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι (η κατάσταση) δεν θα είναι βιώσιμη, εάν δεν παραλάβουμε αυτά τα χρήματα, με κάποιον τρόπο αυτά τα χρήματα έχουν ήδη δαπανηθεί και επομένως πρέπει πραγματικά να προχωρήσουμε και για αυτόν τον λόγο είναι τόσο επείγον", επισήμανε. Εκτός, όμως, της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Φίλιππο Γκράντι παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να βρει έναν τρόπο για να συνεχιστεί η βοήθεια για την ανάπτυξη σε μια χώρα, που, προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν την εξουσία, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από αυτή.
 
"Πώς θα αποφύγουμε το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να αρχίσουν να κλείνουν, οι δημόσιες υπηρεσίες να σταματήσουν να λειτουργούν, διότι οι άνθρωποι δεν θα πληρώνονται, καθώς οι μισθοί εξαρτώνται από τη βοήθεια από το εξωτερικό, η οποία έχει παγώσει;" διερωτήθηκε.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top