ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτάζει η Λεμεσός - Ξεκινά το γλέντι απο σήμερα

Γιορτάζει η Λεμεσός - Ξεκινά το γλέντι απο σήμερα

Επίσημη πρώτη σήμερα για τη Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού, που φέτος κλείνει τα 60χρονα της και η οποία, μετά από ένα χρόνο απουσίας και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, θα γιορταστεί με κάθε λαμπρότητα.

 
Τα εγκαίνια της γιορτής,  θα τελέσει στις 20:00 η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, στο δημοτικό κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», όπου μεταφέρεται για φέτος η εναρκτήρια τελετή, αντί στον καθιερωμένο χώρο κάτω από τον βρακά.
 
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, με έξι συνολικά τραγουδιστές και τραγουδίστριες του λυρικού τραγουδιού, της όπερας και του μουσικού θεάτρου, με τραγούδια από την εποχή του παλιού ρεπερτορίου.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της γιορτής, συμμετέχουν οι τενόροι Μάριος Ανδρέου, Άντρης Αροδίτης και Στέλιος Γεωργίου, ο βαρύτονος Σάββας Ποταμίτης και οι σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδου και Ριάνα Αθανασίου.
 
Η βραδιά της έναρξης ολοκληρώνεται με τα συγκροτήματα του 14ου Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, σηματοδοτώντας  τη λήξη του φεστιβάλ – που ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης - και ταυτόχρονα την έναρξη της Γιορτής του Κρασιού.
 
Στο πλαίσιο της γιορτής, οργανώνεται για πρώτη φορά μια αναδρομική έκθεση φωτογραφίας, του φωτορεπόρτερ Κυριάκου Ανδρέου, από τις αρχές της δεκαετίας του 70’ μέχρι σήμερα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι καθιερωμένες εκθέσεις φωτογραφίας - γελοιογραφίας και διαλέξεις, με θέμα το κρασί.
 
Ανάμεσα στις φετινές καινοτομίες είναι η διοργάνωση δυο εκδηλώσεων σε κοινότητες, με την πρώτη, στις 10 Οκτωβρίου, στο παραδοσιακό κρασοχώρι Άρσος και τη δεύτερη, στις 17 Οκτωβρίου, στο κουμανταροχώρι Δωρός.
 
Στο χώρο του δημόσιου κήπου Λεμεσού δεν θα λειτουργήσουν τα παραδοσιακά περίπτερα των τεσσάρων μεγάλων οινοβιομηχανιών, ωστόσο θα λειτουργήσει περίπτερο όπου τα οινοποιεία θα πωλούν εμφιαλωμένο κρασί σε ειδικές τιμές και περίπτερο όπου θα πωλείται εμφιαλωμένη κουμανταρία.
 
Συνολικά θα λειτουργήσουν τέσσερα μεγάλα υπαίθρια εστιατόρια, τα οποία θα φιλοξενήσουν μικρά μουσικά σχήματα, ενώ για τα μικρά παιδιά θα υπάρχουν παραστάσεις κουκλοθέατρου, καραγκιόζη, ταχυδακτυλουργικά τρικ και εκθέσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων.
 
Καθημερινά η γιορτή θα φιλοξενεί, στο δημοτικό κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», στις 19:30, καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, με πρώτον τον Δημήτρη Μπάση, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, σε ένα αφιέρωμα στους Στέλιο Καζαντζίδη και Δημήτρη Μητροπάνο.
 
Τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, η ομάδα κανταδόροι Γιωργαλλέτου θα παρουσιάσουν ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στα τραγούδια του κρασιού και του γλεντιού, ενώ ακολούθως, η θεατρική ομάδα «Το Παρασκήνιο», παρουσιάζει την κωμωδία «Οι Πανωχωρίτισσες 2» του Γιώργου Θεοδοσίου.
 
Ο Χορευτικός, Πολιτιστικός Όμιλος Λεμεσού «Διόνυσος» θα παρουσιάσει, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια «Στους λαϊκούς δρόμους του κρασιού», με τη συμμετοχή του Πάμπη Τσέρτου, της Σοφίας Παπάζογλου και του Πέτρου Κουλουμή.
 
Ακολουθεί, την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, η συναυλία «Πίννε κρασίν να σιεις ζωήν» με το Μιχάλη Βιολάρη και τη Χριστιάνα Παύλου,  με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος του Άδμητου Πιτσιλλίδη, ενώ την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, το θέατρο «Γέλιου» παρουσιάζει την κυπριακή κωμωδία «Ώσπου πάμεν πελλανισκουμέν», σε κείμενο και σκηνοθεσία Κώστα Σχοινιού.
 
Την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού παρουσιάζει την παράσταση «Του Κρασιού και του Γλεντιού», με τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος Γιάννη Κλαδάκη από τη Ρόδο και του μουσικού σχήματος «Κρηταίοι».
 
Η τελετή λήξης της Γιορτής του Κρασιού θα δοθεί το Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, με συναυλία της Κύπριας τραγουδίστριας Κωνσταντίνας.
 
Η  είσοδος στο δημόσιο κήπο θα επιτρέπεται με την προσκόμιση Safe Pass, ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλα τα πρόσωπα 12 ετών και άνω, που θα διακινούνται στο χώρο.
 
Η τιμή του εισιτηρίου εισόδου έχει καθοριστεί στα 5 ευρώ για τους ενήλικες και 3 ευρώ για έφηβους/παιδιά, ηλικίας από 6 μέχρι 18 ετών, ενώ με το εισιτήριο εξασφαλίζεται είσοδος και στις παραστάσεις του κηποθέατρου, καθώς και έκπτωση σε όλα τα εμφιαλωμένα μπουκάλια που θα πωλούνται στο χώρο.

Δωρεάν είσοδος θα παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες, για μια ημέρα της δικής τους επιλογής, με την παρουσίαση, στην είσοδο, της ταυτότητας πολυτέκνων για το 2021.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top