ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Έβγαλαν 5 κιλά αποτσίγαρα , πώματα και άλλες ακαθαρσίες απο την θάλασσα

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Έβγαλαν 5 κιλά αποτσίγαρα , πώματα και άλλες ακαθαρσίες απο την θάλασσα

Πέντε και πλέον κιλά από αποτσίγαρα, πώματα, μικρά πλαστικά κομματάκια, καλαμάκια, δίκτυα και πετονιές, συγκέντρωσαν σήμερα εθελοντές που καθάρισαν ένα περίπου χιλιόμετρο παραλίας και βυθού στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας.

 
Ο Μάριος Παπαγεωργίου,  Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Ενάλια Φύσις Περιβαλλοντικό Κέντρο Ερευνών» είπε πως «η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δικοινοτικού προγράμματος MarLitCy «Marine Litter for Synergies, Capacity-building and Peacebuilding», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το VI Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κυπριακής Κοινωνίας των Πολιτών και υλοποιείται από τους οργανισμούς Famagusta Walled City Association (MASDER), AKΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας, Kέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Ενάλια Φύσις και North Cyprus Diving Centres Association».
 
Πρόσθεσε ότι «συνολικά 38 άτομα εθελοντές συμμετείχαν στον καθαρισμό εκ των οποίων οι 20 δύτες που καθάρισαν τον βυθό και οι υπόλοιποι 18 την ακτή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δέκα άτομα από ομάδα που ονομάζεται  Pick it up, συνολικά καθαρίστηκε ένα χιλιόμετρο παραλίας μπροστά από το λιμανάκι της Αγίας Νάπας, ο καθαρισμός διήρκησε δύο περίπου ώρες και είχαμε την στήριξη του Δήμου Αγίας Νάπας».
 
Η Δήμητρα Ορθοδόξου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων του Κέντρου Μελετών και Έρευνας «AKTH» ανέφερε πως «ως συνήθως στις οργανωμένες παραλίες όπως αυτή που καθαρίσαμε σήμερα, βρίσκουμε πάρα πολλά αποτσίγαρα και μικρά πλαστικά που μένουν στη παραλία, μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού από τα συνεργεία του Δήμου. Αποτελεί ωστόσο έκπληξη για όλους το πόσα πολλά μικρά σκουπίδια μένουν πίσω στην παραλία και είναι αυτά που προκαλούν ουσιαστικά μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούμε ποτέ να τα αφαιρέσουμε από την παραλία».
 
Πρόσθεσε πως «μέσα σε 20 με 30 περίπου λεπτά που διήρκησε ο καθαρισμός της παραλίας, συγκεντρώσαμε πέραν των πέντε κιλών από μικρά-μικρά σκουπίδια. Συνολικά συγκεντρώθηκαν περίπου 3μιση χιλιάδες αποτσίγαρα, πάρα πολλά πώματα και καλαμάκια αλλά και αρκετά μικρά κομματάκια από πλαστικά».
 
Σημείωσε ότι «από το βυθό συγκεντρώθηκαν πολλά πλαστικά μπουκάλια που καταλήγουν στη θάλασσα από τη στεριά, ορισμένα δίκτυα τα οποία αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, αφού είναι τα λεγόμενα δίκτυα -φάντασμα αφού συνεχίζουν να ψαρεύουν ακόμα και όταν χαθούν στη θάλασσα. Ακόμα συγκεντρώθηκαν κάποια κομμάτια που προέρχονται από τουριστικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων κομμάτια πλαστικών από κρεβατάκια παραλίας, πετονιές και σίδερα».
 
Σύμφωνα με την κ. Ορθοδόξου «είναι πάρα πολύ σημαντικό να καθαρίζονται οι παραλίες και οι θάλασσες, αφού δυστυχώς ό,τι καταλήξει στη θάλασσα είναι πολύ δύσκολο μετά να φύγει. Είναι επίσης σημαντικό να διοργανώνονται δράσεις, όπως η σημερινή, που είναι μια δικοινοτική δράση, αφού είχαμε και Τουρκοκύπριους εθελοντές δύτες και άλλα άτομα από ολόκληρη την Κύπρο, αφού αυξάνεται η ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά το θέμα των σκουπιδιών και γίνεται αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη παρά η διαχείριση».   
 
Εξάλλου ο Πάμπος Θεοδώρου, Διευθυντής του Kimon Diving Academy ανέφερε πως «συμμετέχουμε γενικά σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν τον καθαρισμό παραλίας και βυθού και είμαστε αρκετά ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά το περιβάλλον γενικότερα. Πιστεύω ότι κάθε χρόνο γινόμαστε όλο και  καλύτεροι και το μήνυμα πηγαίνει στον κόσμο ο οποίος άλλαξε συμπεριφορά».
 
Σημείωσε πως αποτέλεσμα της αλλαγής συμπεριφοράς του κόσμου είναι «κάθε φορά να συγκεντρώνουμε λιγότερα σκουπίδια από το βυθό που είναι και το ζητούμενο, να βρίσκουμε δηλαδή λιγότερα σκουπίδια».
 
Η Στέφανη Συμεωνίδου, μία από τρεις κοπέλες ηλικίας 16 ετών, που εκπροσωπεί την εταιρεία “CIPEN”  ανέφερε πως «αυτό που κάνουμε είναι ανακυκλώνουμε αποτσίγαρα και τα μετατρέπουμε σε μελάνι για στυλό. Είναι κάτι που αρχίσαμε εδώ και έξι μήνες και χρησιμοποιούμε κάτι τόσο άχρηστο και ταυτόχρονα βλαβερό για το περιβάλλον και το κάνουμε κάτι χρήσιμο που όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Στέφανη, είπε πως η ομάδα έλαβε μέρος «στο Junior Achievement Competition της Κύπρου, όπου έπρεπε να κάνουμε ένα δικό μας Start Up.  Αφού νικήσαμε στον διαγωνισμό της Κύπρου στη συνέχεια συμμετείχαμε στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό όπου πήραμε δύο βραβεία επιχειρηματικότητας ενώ τώρα συνεχίζουμε την ανακύκλωση και γενικά την παραγωγή μελανιού».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Sold out με τιμές για... κροίσους στις πίστες Αθήνας και Θεσσαλονίκης

• Πέντε καυτά tips για να απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή (και) το 2025

• Νέο δωρεάν Park and Ride στη Λεμεσό – Πού θα βρίσκεται και ποιες διαδρομές λεωφορείων θα εξυπηρετεί

• Απόδραση 49χρονου: Σοκάρουν όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο - Πρόταση για εικονικό γάμο και για αγορά σπιτιού είχε ο Σουηδός δραπέτης

• Στο υποβρύχιο USS Indiana ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή» - Δείτε φωτογραφίες

• Σε συμφωνία διαζυγίου έπειτα από 8 χρόνια κατέληξε πασίγνωστο ζευγάρι του Χόλιγουντ



Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα μέσω Ουκρανίας

Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα μέσω Ουκρανίας

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν καθώς έληξε μια βασική συμφωνία διαμετακόμισης, αυξάνοντας το διακύβευμα για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, καθώς αντλεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα. «Λόγω της επανειλημμένης και ρητής άρνησης της ουκρανικής πλευράς» να παρατείνει τις πενταετείς συμφωνίες, η Gazprom PJSC “στερήθηκε της τεχνικής και νομικής δυνατότητας να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025”, ανέφερε ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου σε ανακοίνωση στο Telegram.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top