ΔΙΕΘΝΗ

Αντόνιο Γκουτέρες: Η ανθρωπιστική κρίση πλήττει τον μισό πληθυσμό του Αφγανιστάν

Αντόνιο Γκουτέρες: Η ανθρωπιστική κρίση πλήττει τον μισό πληθυσμό του Αφγανιστάν

Στην ανθρωπιστική κρίση η οποία παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στο Αφγανιστάν αναφέρθηκε τη Δευτέρα με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Η κρίση πλήττει τουλάχιστον 18 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, ανέφερε ο ΓΓ.


Παρά τις οικονομικές ελλείψεις, τις υλικοτεχνικές προκλήσεις και μια ολοένα και πιο περίπλοκη γεωγραφική πολιτική κατάσταση αναλήφθηκε μια μαζική ανθρωπιστική επιχείρηση, είπε ο κ. Γκουτέρες και εμφανίστηκε ιδιαίτερα περήφανος για το έργο των συναδέλφων του, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι Αφγανοί υπήκοοι.
 
Αναφερόμενος σε γεγονότα και αριθμούς, είπε ότι μόνο τον Σεπτέμβριο, περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν επισιτιστική βοήθεια, 21.000 παιδιά και 10.000 γυναίκες έλαβαν θεραπεία από οξύ υποσιτισμό, 32.000 άνθρωποι έλαβαν είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων κουβερτών και ζεστών ρούχων για τον χειμώνα, 10.000 παιδιά προσεγγίστηκαν με κοινοτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, 450.000 άτομα έλαβαν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη, σε 160.000 αγρότες και κτηνοτρόφους χορηγήθηκε βιοποριστική υποστήριξη, 12.000 άτομα έλαβαν έκτακτη ψυχοκοινωνική και ψυχική υποστήριξη, 186.000 άνθρωποι που επλήγησαν από την ξηρασία έλαβαν νερό, 150.000 άτομα έλαβαν είδη προσωπικής υγιεινής φροντίδας.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) πραγματοποίησε ταυτόχρονες διανομές τροφίμων στην Καμπούλ, τη Χεράτ, το Μαζάρ και το Κανταχάρ και ο ΠΟΥ παρέδωσε ιατρικά είδη για τη θεραπεία 10.000 ατόμων και άνοιξε δύο νέα εργαστήρια COVID-19. Περισσότερα από 170 κέντρα υγείας για οικογένειες που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές εξοπλίστηκαν για να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτά τα υποστατικά μπορούν να πραγματοποιηθούν περίπου 11.000 ασφαλείς τοκετοί κάθε χρόνο. Η UNFPA παρέδωσε επίσης είδη έκτακτης ανάγκης σε 3.100 γυναίκες.
 
Ο κ. Γκουτέρες αναφερόμενος στην Ύπατη Αρμοστεία τoυ ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη UNICEF, όπως και τις ΜΚΟ, είπε πως πρόσφεραν σε πάνω από 36.000 εκτοπισμένους και ευάλωτες ομάδες Αφγανών, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδα, βασικά είδη αλλά και περισσότερους από 870 τόνους συμπυκνωμένων ζωοτροφών. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές ΜΚΟ στο Αφγανιστάν βρίσκονται σε αγώνα με τον χρόνο για την παροχή σωτήριας βοήθειας σε άτομα που έχουν πληγεί, συμπλήρωσε ο ΓΓ.

Αυτές οι ομάδες παροχής βοήθειας ενεργούν με τη συνεργασία των Ταλιμπάν, οι οποίοι προοδευτικά χορήγησαν πρόσβαση στις περιοχές όπου ζητήθηκε και παρείχαν ασφάλεια όταν χρειαζόταν, ανέφερε ο ΓΓ.  Ο αριθμός αρνητικών περιστατικών κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων μειώνεται συνεχώς. Η ανθρωπιστική βοήθεια σώζει ζωές, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα αν η οικονομία του Αφγανιστάν καταρρεύσει, εξήγησε ο κ. Γκουτέρες.
 
Πριν ακόμη την κατάληψη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο, η εύθραυστη οικονομία του Αφγανιστάν, το οποίο διατηρήθηκε στη ζωή από την εξωτερική βοήθεια τα τελευταία είκοσι χρόνια, υπέστη ζημία από τις επιπτώσεις της ξηρασίας και του COVID. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο ΓΓ, με τα περιουσιακά στοιχεία να έχουν παγώσει και η αναπτυξιακή βοήθεια να έχει σταματήσει, η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση παύσης. Οι τράπεζες κλείνουν, η υγειονομική περίθαλψη έχει ανασταλεί σε πολλά σημεία γι ‘αυτό πρέπει να βρεθούν τρόποι για επανεκκίνησης της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες. 
 
Για να συμβεί αυτό, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού μίλησε για τη μη παραβίαση των διεθνών νόμων και για την αναζήτηση τρόπων δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους Αφγανούς επαγγελματίες και δημόσιους υπάλληλους να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξυπηρέτηση του αφγανικού πληθυσμού.
 
Ο κ. Γκουτέρες, προέτρεψε επίσης όλους να αναλάβουν δράση και να εισάγουν ρευστότητα στην αφγανική οικονομία προς αποφυγή της κατάρρευσης. Κύρια ευθύνη για την εξεύρεση τρόπου επιστροφής από την άβυσσο ανήκει σε αυτούς που είναι τώρα υπεύθυνοι στο Αφγανιστάν, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες και μίλησε για τις υποσχέσεις στων Ταλιμπάν, με κεντρικό στοιχείο τη δυνατότητα των γυναικών να μετακινηθούν, να εργαστούν και να απολαμβάνουν τα βασικά τους δικαιώματα και για τα κορίτσια να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευση, ίδια με τα αγόρια. «Η ισότητα των φύλων ήταν πάντα απόλυτη προτεραιότητα για μένα», είπε ο Γ.Γ.
 
Ανήσυχος δήλωσε ο κ. Γκουτέρες για τις υποσχέσεις που δόθηκαν ως προς την προσβασιμότητα των γυναικών σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, να μένουν ανενεργές. Οι αθετημένες υποσχέσεις οδηγούν σε σπασμένα όνειρα για τις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν, συμπλήρωσε ο ΓΓ. Από το 2001, τρία εκατομμύρια κορίτσια έχουν εγγραφεί στα σχολεία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής. Η ικανότητά τους να μαθαίνουν, να εργάζονται, να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και να ζουν με δικαιώματα και αξιοπρέπεια καθορίζουν την πρόοδο, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες κι απηύθυνε έκκληση στους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους σε γυναίκες και κορίτσια.

Ο ΟΗΕ συνεργάζεται μόνιμα με τους Ταλιμπάν για την γενική ασφάλεια και την ασφάλεια του προσωπικού του όπως και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών, δήλωσε ο ΓΓ και κάλεσε όλους σε δράση γιατί, όπως ανέφερε, εάν δεν δράσουμε και δεν βοηθήσουμε τους Αφγανούς να ξεπεράσουν αυτήν τη κρίση, όχι μόνο αυτοί, αλλά όλος ο κόσμος θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Χωρίς φαγητό, χωρίς δουλειές, χωρίς τα δικαιώματά τους να προστατεύονται, θα δούμε περισσότερα. Επίσης περισσότεροι Αφγανοί θα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, η ροή παράνομων ναρκωτικών θα αυξηθεί όπως και τα εγκληματικά και τρομοκρατικά δίκτυα. Αυτό όχι μόνο θα επηρεάσει άσχημα το ίδιο το Αφγανιστάν, αλλά και την περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο, κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top