ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Σε εξέλιξη τσουνάμι στην Κρήτη - «Απομακρυνθείτε από τις ακτές»

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Σε εξέλιξη τσουνάμι στην Κρήτη - «Απομακρυνθείτε από τις ακτές»

Μικρό τσουνάμι σημειώνεται στη νότια Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που άφησε πίσω του μικρές υλικές ζημιές.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook, καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

«Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στη νότια Κρήτη. Απομακρυνθείτε από τις ακτές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Η προειδοποίηση Λέκκα
Όπως επεσήμανε νωρίτερα στο in.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, δημιουργήθηκε ένα μικρό τσουνάμι από τον σεισμό, ωστόσο εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός με την κατάσταση να μην εμπνέει ανησυχία.

«Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι» ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για την κύρια σεισμική δόνηση, ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως είναι νωρίς για να προβούμε σε μια τέτοια διαπίστωση, ωστόσο «τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως προς τα εκεί οδεύουμε».

Διαφορετικό ρήγμα από αυτό στο Αρκαλοχώρι
Πάντως, οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για διαφορετικό σεισμικό κέντρο από αυτό του Αρκαλοχωρίου.

Μιλώντας στο in.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας και πως δεν σχετίζεται με το ρήγμα που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι, το οποίο έδωσε επίσης δυνατούς σεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Ο σεισμολόγος υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί.

Μικρές υλικές ζημιές
Από την πίεση των Ρίχτερ κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σητείας.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στο Ηράκλειο ο κόσμος βγήκε έντρομος στον δρόμο. Λίγο αργότερα από την ισχυρή δόνηση των 6,3 βαθμών, ακολούθησε μετασεισμός 4 Ρίχτερ με επίκεντρο πιο κοντά στη Ζάκρο, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, κατεγράφησαν ζημιές σε παλαιά κτίρια και αντικείμενα έπεσαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή της Σητείας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, έχουν υπάρξει αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης στα σχολεία.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Από την πρώτη στιγμή, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Όπως τονίζει η ΓΓΠΠ, δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμός.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top