Πελεκάνος: Εξαντλούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για άρση των έκνομων ενεργειών

Πελεκάνος: Εξαντλούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για άρση των έκνομων ενεργειών

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, επιβεβαιώνουν την αναθεωρητική και νέο-οθωμανική στάση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να επιβάλει το δικό της δίκαιο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ερωτηθείς σε σχέση με τις νέες εργασίες που γίνονται στο τμήμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα σε αυτήν μέσα για άρση των έκνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Πελεκάνος είπε πως η τουρκική πλευρά "προσπαθεί ουσιαστικά, μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων, να προωθήσει μίαν άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού -  την οποία έχει καταδικάσει η διεθνής κοινότητα - αγνοώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους ηγέτες και αξιωματούχους κρατών που καλούν σε αναστροφή των έκνομων ενεργειών".
 
Ειδικότερα όσον αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, πρόσθεσε, "η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί το θέμα στενά από την ημέρα που προέκυψε, προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα σε αυτήν μέσα για άρση των έκνομων ενεργειών, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος".
 
Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Πελεκάνος είπε πως "είναι σε εξέλιξη κάποιες διαβουλεύσεις, κάποιες βολιδοσκοπήσεις. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αναμένουμε ότι αυτά που συμφωνήθηκαν στο γεύμα που έγινε στη Νέα Υόρκη, δηλαδή ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου, θα προχωρήσουν", σημείωσε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: «Στο τελικό στάδιο ανάπτυξης το κοίτασμα Κρόνος»

ΠτΔ: «Στο τελικό στάδιο ανάπτυξης το κοίτασμα Κρόνος»

Στο τελικό στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται το κοίτασμα «Κρόνος», με στόχο να σταλούν οι πρώτες ποσότητες κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι οι σχετικές εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν θα μεταβεί και στην Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας για να συμμετάσχει στο Ενεργειακό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο.