ΚΥΠΡΟΣ

Τεντώνουν το σχοινί οι Τούρκοι- Πολιτική κρίση στα κατεχόμενα

Τεντώνουν το σχοινί οι Τούρκοι- Πολιτική κρίση στα κατεχόμενα

Mε ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση τις νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με τις οποίες δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση της εξαγγελίας για αποστρατικοποίηση και πιλοτικού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Οι εργασίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται από το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων Αμμοχώστου». Το οπτικό υλικό δείχνει την προέκταση της Λεωφόρου Ανεξαρτησίας και το τέρμα της οδού Ερμού, το Δημαρχείο Αμμοχώστου και τμήμα δρόμου που ήδη χρησιμοποιείται, όπου ήταν η Σχολή Παπαθωμά.

Όπως φαίνεται στον βίντεο, στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αφαιρεθεί τα συρματοπλέγματα, ενώ μπουλντόζες, μικρά και μεγάλα φορτηγά, αλλά και υπάλληλοι του "δημαρχείου" Αμμοχώστου και στρατιώτες – κάνουν εργασίες καθαριότητας, αναστήλωσης, χωματουργικές και διόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων.

Η κυβέρνηση θα προβεί σε καταγγελία των νέων προκλητικών ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος στην Αμμόχωστο. Σε πολιτικό επίπεδο επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι η Τουρκία όχι μόνον δεν προτίθεται να μπει σε ουσιαστικό διάλογο διάλογο για επίλυση του κυπριακού αλλά θα κορυφώσει τις προκλήσεις ώστε να επιχειρήσει να βάλει τους όρους της και να σύρει την πλευρά μας σε μια διαπραγμάτευση που θα υπηρετεί τις στοχεύσεις της. «Η τουρκική πλευρά προσπαθεί ουσιαστικά, μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων, να προωθήσει μίαν άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού», είπε χαρακτηριστικά στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Επεσε η «κυβέρνηση»

Όλα τα πιο πάνω γίνονται την ώρα που τα κατεχόμενα κλονίζονται από την πολιτική κρίση που οδήγησε στην διάλυση της λεγόμενης «κυβέρνησης», υπό τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ. Η δεξιά «κυβέρνηση», ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (του «προέδρου Ερσίν Τατάρ), του Δημοκρατικού Κόμματος (Σερντάρ Ντενκτάς), του Κόμματος Αναγέννησης (που στηρίζεται από εποίκους) και της στήριξης που είχαν από δύο «βουλευτές» του Κόμματος του Λαού.

Δέκα μήνες μετά τη συγκρότησή της, με 27 «βουλευτές», η «κυβέρνηση» δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 26 «βουλευτών» λόγω αποχώρησης δύο «βουλευτών» και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το πολιτικό αδιέξοδο γίνεται ακόμη πιο έντονο γιατί η αμοιβαία πρόθεση από όλες τις πλευρές για διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στις 6 Φεβρουαρίου 2022, προσκρούει στην απαίτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως ισχύσουν άμεσα οι απαγορεύσεις της προεκλογικής περιόδου ώστε τα συνεργαζόμενα κόμματα της «κυβέρνησης» να μην εκμεταλλευτούν την παραμονή τους στην «εξουσία».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν ανησυχίες ότι η «κυβέρνηση» θα προχωρήσει στο μεσοδιάστημα και σε άλλες προσλήψεις στο «δημόσιο», παραχωρήσεις «υπηκοοτήτων», διανομή χωραφιών και οικοπέδων προς άγρα ψήφων και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η πολιτική κρίση που ξέσπασε στα κατεχόμενα επηρεάζει σε κάθε περίπτωση το Κυπριακό, υπό την έννοια ότι η «Βουλή» έχει σημαντικό ρόλο και λόγο στις όποιες εξελίξεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top