ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά την αποχώρηση τους επί καιρό Τραμπ

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά την αποχώρηση τους επί καιρό Τραμπ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε σήμερα τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη, επαναφέροντας τη χώρα στο Συμβούλιο τρία χρόνια αφότου η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το 47μελές Συμβούλιο κατηγορώντας το για χρόνια προκατάληψη κατά του Ισραήλ και για έλλειψη μεταρρυθμίσεων.


Η υποψηφιότητα των ΗΠΑ για να επιστρέψουν στο Συμβούλιο έλαβε 168 ψήφους στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην 193μελή Γενική Συνέλευση. Οι ΗΠΑ δεν έλαβαν αρνητική ψήφο.
 
Συνεπώς η Ουάσινγκτον, που θα αρχίσει την τριετή θητεία της την 1η Ιανουαρίου, θα βρεθεί ενώπιον του Πεκίνου και της Μόσχας, οι οποίοι ξεκίνησαν τις θητείες τους στο Συμβούλιο φέτος. Δεκαοκτώ χώρες ήταν υποψήφιες για 18 θέσεις. Η θητεία τους αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2022.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο δεσμευόμενος ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής και η κυβέρνησή του δεν διστάζει να επικρίνει την Κίνα αναφορικά με τους χειρισμούς της στο Χονγκ Κονγκ, την επαρχία Σιντζιάνγκ και την Ταϊβάν και να εγκαλεί τη Ρωσία.
 
Ωστόσο, με βάση μια έρευνα του Reuters, οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν δείχνουν ότι οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες έχουν παραμεριστεί πολλές φορές υπέρ εθνικών προτεραιοτήτων ασφάλειας και της συνεργασίας με ξένες δυνάμεις.
 
"Οι ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν πόσο σοβαρή είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν στο να καταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κέντρο της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ, Λουίς Σαρμπονό.
 
"Με πολλά εσφαλμένα βήματα μέχρι στιγμής, θα πρέπει να αξιοποιήσουν το χρόνο τους στο Συμβούλιο για να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο μεταξύ φίλων όσο και μεταξύ εχθρών", συμπλήρωσε.
 
Οι υποψήφιες χώρες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκλέγονται σε γεωγραφικές ομάδες για να εξασφαλιστεί πιο διερευνημένη εκπροσώπηση. Οι χώρες μέλη δεν μπορούν να υπηρετούν περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.
 
Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε επίσης το Καζακστάν, τη Γκάμπια, το Μπενίν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μαλαισία, την Παραγουάη, την Ονδούρα, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, το Μαυροβούνιο και τη Λιθουανία και επανεξέλεξε το Καμερούν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Ινδία και την Αργεντινή. Οι ΗΠΑ έλαβαν τον δεύτερο μικρότερο αριθμό ψήφων, ξεπερνώντας μόνο την Ερυθραία, η οποία έλαβε 144 ψήφους.
 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top