ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Tαξίδια Αναστασιάδη σε σημαντικές χώρες- Προσπάθειες για συνάντηση με Μπάιντεν

Αποκλειστικό: Tαξίδια Αναστασιάδη σε σημαντικές χώρες- Προσπάθειες για συνάντηση με Μπάιντεν

Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, καθώς και πρωτεύουσες χωρών της εγγύτερης περιοχής μας, θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ThemaOnline, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί να κλείσει τη θητεία του διευρύνοντας τις σχέσεις διατηρεί η Κύπρος με διάφορες χώρες, και να προωθήσει, πέραν του Κυπριακού, μια σειρά από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οικονομία, τουρισμός και ενέργεια, είναι οι βασικοί τομείς συνεργασίας, ενώ, στην ατζέντα περιλαμβάνονται και κοινές προκλήσεις, όπως το πρόβλημα της μετανάστευσης, το περιβάλλον, η υγεία, οι τεχνολογίες αιχμής και άλλα.

Ψηλά στις προτεραιότητες του Προέδρου είναι η ρύθμιση μιας σειράς από εκκρεμότητες που σχετίζονται με την πολιτική πτυχή του ενεργειακού προγραμματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λευκωσία καλεί Ουάσιγκτον

Με οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών διεξάγονται επαφές μέσω της διπλωματικής οδού για τη διευθέτηση ταξιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διάφορες χώρες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε πρόσφατα τις πληροφορίες ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για διευθέτηση συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τζο Μπάιτεν. Προσπάθειες για συνάντηση των δύο ανδρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα δεν καρποφόρησαν, λόγω του πολύ αυστηρού προγράμματος συναντήσεων που ακολουθεί ο Τζο Μπάιτεν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Τζο Μπάιτεν και Νίκος Αναστασιάδης έχουν αναπτύξει μια ανθρώπινη σχέση σε προσωπικό επίπεδο, από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί θητείας Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τζο Μπάιτεν ήρθε στην Κύπρο τον Μάιο του 2014 δημιουργώντας προσδοκίες ότι επρόκειτο να ανακοινώσει κάποια θετική εξέλιξη για την Αμμόχωστο, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ, λόγω της έντονης αντίδρασης της Τουρκίας και του τότε Τκ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Μερικούς μήνες ο Μπάιτεν επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο ιατρικό κέντρο «Ορος Σινά» στη Νέα Υόρκη, όταν υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά, ενώ οι δύο άντρες είχαν και άλλες συναντήσεις στο περιθώριο άλλων επισκέψεών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη και τελευταία φορά που Κύπριος Πρόεδρος επισκέφθηκε επισήμως τις ΗΠΑ και συναντήθηκε με Αμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο, ήταν το 1962 όταν ο Πρόεδρος Κένεντι προσκάλεσε τον Μακάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέραν των προσπαθειών για επισκέψεις του Προέδρου σε σημαντικές χώρες στο εξωτερικό, η Προεδρία προγραμματίζει να φιλοξενήσει στην Κύπρο αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων καθώς και άλλες ξένες προσωπικότητες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (24/4) στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top