Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αφουγκραζόμενη τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις ανάγκες των πρεσβυτέρων μας, διαχρονικά στέκεται δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας, είπε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.
Σε χαιρετισμό της, στην εκδήλωση της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι μέσω του θεσμού της Βουλής των Γερόντων, ενός θεσμού που υφίσταται από το 1999, το κοινοβούλιο προσφέρει βήμα για διάλογο, προβληματισμό και επικοινωνία του νομοθετικού σώματος με τα ώριμα μέλη της κοινωνίας μας, αναγνωρίζοντας την αξία και τη συνεχιζόμενη προσφορά των πρεσβύτερων συμπολιτών μας.
Διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί ακούραστα, ώστε «το κοινοβούλιο να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τους πρεσβύτερούς μας και να αναπτύξει περαιτέρω τις διόδους επικοινωνίας, ώστε να αξιοποιήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τη σοφία και την πείρα σας, τις καλές πρακτικές, αλλά και να διδαχτούμε από τα όποια λάθη, για να χτίσουμε μια κοινωνία που συνεχώς θα βελτιώνεται. Σε αυτή την προσπάθεια η ενεργός παρουσία τους στα δρώμενα της χώρας μας είναι εκ των ων ουκ άνευ».
Η Βουλή, συνέχισε η κ. Δημητρίου, εκφράζει την ετοιμότητά της να συμβάλει εποικοδομητικά, και με τη συνεργασία της εκτελεστικής εξουσίας, στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται.
Είπε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, με την ευκαιρία της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1990 και εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρουν, σημείωσε, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο εορτασμός της ημέρας αυτής σκοπό έχει την απόδοση φόρου τιμής στους ηλικιωμένους, την αναγνώριση της συμβολής τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ανέφερε ότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι διαδραματίζουν ολοένα και ενεργότερο ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι μέσω της αυξανόμενης συμμετοχής τους στα κοινά, της εθελοντικής προσφοράς, της βοήθειας και στήριξης προς τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά κυρίως της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεων τους.
Οι άνθρωποι της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας» μετά τη συνταξιοδότηση, σημείωσε, ανακαλύπτουν συνήθως ξεχασμένες ή παραμελημένες δημιουργικές δυνάμεις και μετουσιώνουν την πείρα και τη σοφία της ζωής σε όνειρα, δημιουργία και προσφορά.
Η αντίληψη, συνέχισε, ότι οι ηλικιωμένοι παύουν να είναι τόσο ενεργά μέλη της κοινωνίας είναι πλέον παρωχημένη - η νέα πραγματικότητα είναι ότι, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής, έχουν προστεθεί περισσότερο από τριάντα χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου, τα οποία μπορεί να ζει με ποιότητα.
Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχει ορίσει τη δεκαετία 2021-2030 ως «Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης». «Η στάση ότι η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα βάρος το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί, αλλάζει και δίνει τη θέση της στη σύγχρονη οπτική, η οποία επιβεβαιώνει ότι η τρίτη ηλικία κρύβει δυνατότητες, διαθέτει μια δυναμική την οποία πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε, επιλύοντας τα όποια προβλήματα και δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι», πρόσθεσε.
Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η πανδημία του COVID-19 και συνακόλουθα οι αρνητικές συνέπειες που προκάλεσε ανέδειξαν την ανάγκη για συντονισμένη παγκόσμια δράση, που θα επικεντρωθεί στην υγιή γήρανση και θα διασφαλίσει ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνατότητές τους με αξιοπρέπεια και ισότητα, εστιάζοντας στη δημιουργία φιλικού προς τους πρεσβύτερους περιβάλλοντος, στην καταπολέμηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων έναντι των ηλικιωμένων, στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, στη δημιουργία πολιτικών που θα στηρίζουν ουσιαστικά τους ηλικιωμένους και άλλα.
Αναφερόμενη ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων είναι η «Ψηφιακή Ισότητα για όλες τις ηλικίες» είπε όσον αφορά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, ότι η δυνατότητα πρόσβασής τους στην ψηφιακή τεχνολογία έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους, γεγονός που αναδείχθηκε στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την πανδημία του κορωνοϊού και οδήγησαν, ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, σε κοινωνική απομόνωση, μεγεθύνοντας σημαντικά το ήδη υπαρκτό πρόβλημα της μοναξιάς που αντιμετώπιζαν αρκετοί ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.
Ως εκ τούτου, συνέχισε, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και η πρόσβαση σε τεχνολογικό εξοπλισμό μπορούν να ενδυναμώσουν τους ηλικιωμένους, να τους βοηθήσουν σημαντικά στην κοινωνικοποίησή τους, διατηρώντας σχέσεις και επαφές με αγαπημένα τους πρόσωπα, έστω και εξ αποστάσεως, να βελτιώσουν την προσβασιμότητά τους σε καίριες κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες, σε υπηρεσίες φροντίδας και υγείας, να έρθουν σε επαφή με ομάδες συνανθρώπων μας με τις οποίες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και ενδιαφέροντα, ενισχύοντας έτσι την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους και δημιουργώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις