ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: Δεν μπορούν ΗΕ και ΕΕ να κλείνουν τα μάτια στις απαράδεκτες πρακτικές της Τουρκίας

Φωτίου: Δεν μπορούν ΗΕ και ΕΕ να κλείνουν τα μάτια στις απαράδεκτες πρακτικές της Τουρκίας

Η πολιτισμένη ανθρωπότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχίσουν να ανέχονται και να κλείνουν τα μάτια μπροστά στις απάνθρωπες και απαράδεκτες πρακτικές και πολιτικές της κατοχικής δύναμης, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, στην κηδεία των λειψάνων του στρατιώτη του 251 Τάγματος Πεζικού, Ζήνωνα Αναστασίου, που εκτελέστηκε από τους Τούρκους το 1974.


Τα οστά του Ζήνωνα Αναστασίου εντοπίστηκαν μαζί με άλλους συμπολεμιστές του στην περιοχή Κερύνειας, σε ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαΐου 2018,στο πλαίσιο του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, ενώ σύμφωνα με τον κ.Φωτίου, στοιχεία και πληροφορίες αναφέρουν την ύπαρξη και άλλων μαζικών τάφων Ελληνοκυπρίων σε διάφορα σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Στην παρουσία της 93χρονης μητέρας του, η κηδεία των λειψάνων του 22χρονου Ζήνωνα τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού, στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, με τον Επίτροπο Προεδρίας να αναφέρει ότι είναι μακρύ, μοναχικό και έρημο το ταξίδι της μάνας του κάθε αγνοουμένου.

Όπως είπε ο κ.Φωτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, τα μεγάλα εγκλήματα των στρατευμάτων του Αττίλα, όπως και εκείνων των Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών, δεν μπορούν να αποκρυφτούν και «φωνάζουν αυτήν την αλήθεια οι μαζικοί τάφοι συμπατριωτών μας που συνελήφθησαν από τους Τούρκους ενόπλους και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ».

«Φωνάζουν ακόμη αυτήν την αλήθεια οι σκόπιμες μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, που παραμένουν άγνωστοι», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι μακρύς ο κατάλογος των εγκλημάτων που διέπραξαν οι ορδές του Αττίλα σε βάρος συμπατριωτών μας.

Δυστυχώς, συνέχισε, η μέχρι σήμερα στάση και πολιτική που ακολουθεί η κατοχική δύναμη στο θέμα των αγνοουμένων βασίζεται σε τακτικισμούς και εντυπώσεις, και προπάντων στην αποκόμιση πολιτικών οφελών σε βάρος των οικογενειών των αγνοουμένων μας, οι οποίοι αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι «η πολιτισμένη ανθρωπότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχίσουν να ανέχονται και να κλείνουν τα μάτια μπροστά στις απάνθρωπες και απαράδεκτες πρακτικές και πολιτικές της κατοχικής δύναμης».

Πρακτικές, υπέδειξε, που προκαλούν ανείπωτο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας και τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα «δεν εφησυχάζουμε ούτε και σηκώνουμε τα χέρια ψηλά».

«Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται και εντατικοποιούνται μέχρι και τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό αποτελεί για όλους μας χρέος και εθνική επιταγή απέναντι στους ήρωες μας και στις οικογένειες τους», συμπλήρωσε.

Η Πολιτεία αποχαιρετά σήμερα τον Ζήνωνα Αναστασίου και τιμά με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του, ανέφερε ο κ.Φωτίου, σημειώνοντας ότι «σε όλους όσοι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας οφείλουμε πολλά. Οφείλουμε την ύπαρξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και την αξιοπρέπεια μας ως ελεύθεροι άνθρωποι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top