Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Η αναφορά της Μέρκελ για την Κύπρο στη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

16.10.2021
19:21
Πολιτική

Αναφορά στη Κύπρο έκανε η Καγκελάριος Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνάντησης της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σε συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.


Ανέφερε την Κύπρο ως ένα από τα βασικά προβλήματα που υπήρξαν με την Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Έχουμε πολλά δύσκολα προβλήματα ακόμη να ξεπεράσουμε. Είμαι όμως πεπεισμένη ότι μόνο μέσω συνομιλιών και επαφών θα τα καταφέρουμε και στα δύσκολα θέματα όπως ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το ζήτημα της Κύπρου. Υπάρχουν κάποια θέματα που παίρνουν καιρό και φαίνεται ότι ούτε 16 χρόνια δεν ήταν αρκετά".
 
 
Ερντογάν: Φίλη και σύμμαχος

Κατά τις δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε φίλη την Γερμανίδα Καγκελάριο και σύμμαχο χώρα την Γερμανία, λέγοντας ότι από το 2005 που ανέλαβε καθήκοντα έχουν “δημιουργήσει έναν στενό διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό”. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Μέρκελ επέδειχνε πάντα μια συνετή και προσανατολισμένη στη λύση κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποίησαν για 16 χρόνια και ότι η ηγεσία της ήταν καθοριστική στις κρίσεις που πέρασε η ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Αναφέροντας ότι παρόλο που υπήρξαν δύσκολες περίοδοι στις διμερείς σχέσεις κατά καιρούς, κατάφεραν πάντα να τις ξεπεράσουν και να προχωρήσουν τη συνεργασία πολύ περισσότερο.

Ευχόμενος ότι τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου θα είναι ευεργετικά για τον γερμανικό λαό ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ελπίζω ότι το επιτυχημένο έργο που επιτελέσαμε με την κ. Μέρκελ θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο στη νέα κυβέρνηση”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν τις διμερείς τους σχέσεις και επιβεβαίωσαν τη σημασία που αποδίδουν στην ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. “Εκφράσαμε οι προσδοκίες μας σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης, η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η ανανέωση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου.  Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία . Στόχος μας είναι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μας να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το συντομότερο δυνατό”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι “ο ρατσισμός, ο ισλαμισμός, η ξενοφοβία και οι διακρίσεις δυστυχώς εξακολουθούν να είναι τα κύρια προβλήματα της τουρκικής κοινωνίας στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα εναντίον όλων των δραστών που επιδίδονται σε επιθέσεις, προσβολές, εχθρική και διακριτική μεταχείριση. Είναι μεγάλης σημασίας να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στις ρίζες του πολιτιστικού ρατσισμού, θα τους βοηθήσει να νιώσουν σαν στο σπίτι τους στην Ευρώπη”. “

Μέρκελ: Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο και είπε ότι το αρχοντικό Χούμπερ είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κτίριο, ανήκει σε έναν Γερμανό επιχειρηματία ο οποίος προσπαθήσαμε πραγματικά για πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Έχουμε μεγάλο  καθήκον να διατηρήσουμε αυτές τις καλές σχέσεις. Στη Γερμανία ζουν σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής”, είπε η κ. Μέρκελ.

Πρόσθεσε είπε ότι κατά τη συνάντησή τους με τον Τούρκο Πρόεδρο αναφέρθηκαν επίσης στους Γερμανούς πολίτες που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία, καθώς και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Παρακολουθούμε ρατσιστικά και ξενοφοβικά περιστατικά στη Γερμανία και πάντα τα είμαστε ενάντια σε αυτά. Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές εργασίες για Σύριους πρόσφυγες και μετανάστες. Μιλήσαμε επίσης για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Πρέπει να συνεργαστούμε με τον ΟΗΕ για να αποτρέψουμε καταστροφές στο Αφγανιστάν. Είχαμε μια λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Συρία. Η κατάσταση στην Ιντλίμπ εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Συζητήσαμε το ζήτημα της Λιβύης. Η συνέχεια, που ξεκίνησε με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, θα είναι στη Γαλλία. Θέλουμε να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση. Είπα ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη.  Συζητήσαμε επίσης για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Η Γερμανία επέμενε στην συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών. Υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Πιστεύω ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον διάλογο, με τις διαπραγματεύσεις, τις επαφές".

Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κυπριακό, κάποια ζητήματα είναι μακροπρόθεσμα, κάποια προβλήματα δεν ήταν αρκετά 16 χρόνια. Αλλά σε αυτή την περίοδο υπήρξαν και κάποια ζητήματα στα οποία καταφέραμε να πετύχουμε. Και παρά τις διαφωνίες θέλω να ευχαριστήσω που συνεχίσαμε τον διάλογο.

Ερντογάν: Δεν κάνουμε όπως η Ελλάδα

Σε ερώτηση εάν υπήρξε συμφωνία για το μεταναστευτικό, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι Μέρκελ “στο θέμα των Σύριων που πάνε παράνομα στην Ελλάδα δεν καταφέραμε να βρούμε μια λύση”. “Η ΕΕ δέχτηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες αλλά αυτή η διαδικασία ακόμη δεν λειτουργεί εντελώς. Σε κάποιους τομείς λειτουργεί, συζητήσαμε τις λεπτομέρειες αλλά η Γερμανία και η Τουρκία δεν θα το λύσουν μόνες τους αυτό, θα πρέπει να το συζητήσουν μαζί τα 27 μέλη της ΕΕ. Θα προσπαθήσω να συζητήσουμε αυτό το θέμα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στην Σύνοδο της ΕΕ”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σε αυτό το ζήτημα των προσφύγων η Τουρκία είναι σαφές ότι είναι σαν να είναι η μάνα της φιλοξενίας. “Είναι σαφές ότι υπάρχουν 5 εκατομμύρια από την Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν 300 χιλιάδες. Συνεχίζουμε να τους φιλοξενούμε. Κι εμείς δεν κάνουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε όπως η Ελλάδα που τους διώχνει. Κι εμείς αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να τους φιλοξενούμε και θα συνεχίσουμε να τους φιλοξενούμε. Επειδή όπως έχουμε εφαρμόσει μέχρι σήμερα την μετανάστευση την δεχόμαστε και σήμερα με τον ίδιο τρόπο”

“Βαθμούς όπως στο σχολείο”

Τέλος Ερντογάν και Μέρκελ κλήθηκαν να αξιολογήσουν ο ένας τον άλλον έπειτα από 16 χρόνια συνεργασίας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος πήρε πρώτη τον λόγο λέγοντας ότι “Φυσικά, δεν είμαστε εδώ για να δίνουμε ο ένας στον άλλο βαθμούς όπως στο σχολείο”. Ωστόσο πρόσθεσε πολλά έχουν αναπτυχθεί στην Τουρκία, πολλά έχουν συμβεί όσον αφορά τις υποδομές. Αυτό το βλέπουμε όταν κοιτάμε την Κωνσταντινούπολη. Παρά τα οικονομικά προβλήματα, μπορώ να δω πώς έχουν αυξηθεί τα πρότυπα. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς. Φυσικά, πάντα επέκρινα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις ατομικές ελευθερίες. Φυσικά, αναζητήσαμε λύσεις, μπορεί να έχουμε διαφορετικές προοπτικές, αλλά είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Έχουμε πάντα κοινά συμφέροντα. Έτσι θα το δει η επόμενη κυβέρνηση”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “τα 16 χρόνια δεν είναι μια σύντομη περίοδος. Έχω κι εγώ 19 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, συνεργαστήκαμε και μιλήσαμε με πολλούς ηγέτες του κόσμου. Ο κ. Καγκελάριος υπέγραψε μια επιτυχημένη διαδικασία στη διοίκηση της Γερμανίας. Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να είχαν φτάσει σε ένα πολύ διαφορετικό σημείο. Οι κυβερνήσεις συνασπισμού κάνουν πάντα τα πράγματα δύσκολα. Με τη μετάβασή μας στο Προεδρικό Σύστημα, ξεφορτωθήκαμε τους συνασπισμούς. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε την επιτυχημένη διαδικασία με τη νέα διοίκηση”. 
Σε αυτό το σημείο πήρε πάλι τον λόγο η Άνγκελα Μέρκελ: “Θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν είχα κανένα πρόβλημα με τους εταίρους μου στον συνασπισμό. Δεν σκεφτόμαστε ένα Προεδρικό Σύστημα στη Γερμανία”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη αμέσως λέγοντας “Συνήθιζες να μου έρχεσαι κατά καιρούς και να μου λες για τα προβλήματα που αντιμετώπισες …”

Και τότε η Άνγκελα Μέρκελ του είπε ξανά “Είναι αλήθεια, έτσι είναι η ζωή …”