Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΥΠΑΜ: Συνεχής η καταπάτηση των ελευθεριών του λαού από την κατοχική δύναμη

17.10.2021
13:23
Πολιτική

Η κατοχική δύναμη συνεχίζει να καταπατά τα δίκαια και τις ελευθερίες του λαού μας, αγνοώντας καταφανώς και απροκάλυπτα τις συμβάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, καθώς και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καλείται με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, που παραβιάζει κάθε όριο εθνικής και ατομικής αξιοπρέπειας και νομιμότητας.


Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στην τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Καταδρομέων, ο κ. Πετρίδης είπε πως οι εντεινόμενες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και μόλις πριν τρεις ημέρες στην περιοχή Ριζοκαρπάσου, με την παραχώρηση έκτασης γης στον τουρκικό στρατό, δηλώνουν ότι η κατοχική δύναμη συνεχίζει να καταπατά τα δίκαια και τις ελευθερίες του λαού μας, αγνοώντας καταφανώς και απροκάλυπτα τις συμβάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, καθώς και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

«Καλούμαστε, με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα που παραβιάζει κάθε όριο εθνικής και ατομικής αξιοπρέπειας και νομιμότητας», είπε.

Όπως σημείωσε «η εισβολή και κατοχή με τις χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, τους πρόσφυγες, τους ξεριζωμένους και τους εγκλωβισμένους, τη δημογραφική αλλοίωση της κατεχόμενης γης μας και τη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,  αποτελούν τις οδυνηρές πτυχές ενός δράματος που συνεχίζεται μέχρι σήμερα», για να προσθέσει ότι «ως Κυπριακός Ελληνισμός έχουμε το χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα επιβίωσης και διεκδίκησης».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως «απαιτείται ψυχική ανάταση, πρόσταγμα εγρήγορσης, κοινή συστράτευση και εθνική συνεννόηση», συμπληρώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει, είναι έτοιμος να εμπλακεί με όλη την καλή θέληση στη διαπραγματευτική διαδικασία, έτσι όπως την έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Είπε ακόμα πως «κατέστησε σαφές ότι για μάς η μόνη αποδεκτή λύση είναι αυτή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, αλλά και παρουσία κατοχικού στρατού».
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας «η οποία λύση θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα λειτουργεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ενώ σημείωσε πως «με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη βάση των αξιών και των αρχών του διεθνούς δικαίου, και όχι με βάση το δίκαιο που ερμηνεύεται αυθαίρετα από τους ισχυρούς».
 
Διεμήνυσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού, για να μπορέσει να παραδώσει στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα.
«Το οφείλουμε στους ήρωές μας», τόνισε ο κ. Πετρίδης, «που μας βλέπουν από ψηλά, αναμένοντας τη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών τους. Μόνο έτσι θα ξεπληρώσουμε το χρέος απέναντι σ’ αυτούς που μας έδειξαν με το παράδειγμα και τη θυσία τους το δρόμο της ευθύνης και του αγώνα».

Για το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Καταδρομέων, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως η επιλογή του χώρου ανέγερσης του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Καταδρομέων στην Ευρύχου δεν είναι τυχαία, αφού στο χώρο αυτό πριν από πενήντα επτά χρόνια, στις 9 Ιουλίου 1964, συγκροτήθηκε η πρώτη μονάδα καταδρομών, η 31η Μοίρα.

Όπως ανέφερε «οι νέοι καταδρομείς χωρίς να συμπληρώσουν το βασικό στάδιο εκπαίδευσης, δέχονται το βάφτισμα του πυρός συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αυγούστου του 1964 στην Τυλληρία καταγράφοντας σελίδες ηρωισμού με τη θρυλική κατάληψη του υψώματος Λωρόβουνος».

Καταληκτικά ανέφερε πως «κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σε όσους έπεσαν στο πεδίο της μάχης υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου», εκφράζοντας «σεβασμό στη μνήμη τους» και ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους.