Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: «Η Γαλλία έχει κάνει σφαγές και γενοκτονίες»

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: «Η Γαλλία έχει κάνει σφαγές και γενοκτονίες»

Στις παλιές εποχές ψυχρότητας με τη Γαλλία επιστρέφει ο Ταγίπ Ερντογάν που στο παρελθόν έχει εκφραστεί με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτή τη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Γαλλία ότι έχει κάνει σφαγές και γενοκτονίες στη Ρουάντα και την Αλγερία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι κανένας δεν εξαγριώθηκε εναντίον της, αλλά έβλεπαν την Αφρική ως αποικία.

Στην Αφρική και την Ανγκόλα βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν. Στράφηκε, ακόμη, και κατά των χωρών της Δύσης, ισχυριζόμενος ότι εκμεταλλεύονται επί αιώνες την Αφρικανική ήπειρο.

«Εμείς αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους της Αφρικής χωρίς διαχωρισμούς. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της κοινής μας ιστορίας με την Αφρική, είναι πως βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό, ειλικρίνεια και συνεργασία» είπε αρχικά ο Ερντογάν και συνέχισε, με αιχμές κατά της Γαλλίας: «Είμαστε ένα έθνος που δεν έχει τη στάμπα του αποικιοκράτη και τη ντροπή της αποικιοκρατίας στην ιστορία της. Αντίθετα, είμαστε ένα έθνος το οποίο πραγματοποίησε έναν Πόλεμο Ανεξαρτησίας πριν από έναν αιώνα και τον κέρδισε, απέναντι στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εποχής».

«Υπάρχουν αδικίες σε παγκόσμια κλίμακα, ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε μεγάλους. Η μοίρα της ανθρωπότητας δεν πρέπει να αφήνεται στη μοίρα μιας χούφτας χωρών οι οποίες κέρδισαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν μπορούν να δεχτούν τα επιτεύγματα των Αφρικανών ως προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους, με συνέπεια να θυσιάζουν εκατομμύρια παιδιά» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ερντογάν.

Το ελληνογαλλικό μνημόνιο και η ενδεχόμενη παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί αμηχανία και εκνευρισμό την Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να προχωρά σε ρεσιτάλ προκλητικών ενεργειών το τελευταίο διάστημα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΚΟ: Η νέα ισχύς του Νικόλα, το χαρτί Σενέκη, και η δεύτερη ευκαιρία στον Χριστοδουλίδη

ΔΗΚΟ: Η νέα ισχύς του Νικόλα, το χαρτί Σενέκη, και η δεύτερη ευκαιρία στον Χριστοδουλίδη

Η συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έλυσε τις διαφορές που έχουν συσσωρευτεί, τους τελευταίους μήνες. Αντίθετα, επιβεβαίωσε ότι η σχέση των δύο πλευρών περνά ίσως τη δυσκολότερη δοκιμασία της, από την έναρξη της συνεργασίας τους. Το γεγονός, ότι συμφωνήθηκε νέα συνάντηση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, δείχνει πως και οι δύο επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι κατά πόσο υπάρχει ακόμη το πολιτικό κεφάλαιο για μια πραγματική επανεκκίνηση.

BEST OF TOTHEMAONLINE