ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φτιάχνουν το... μενού για μέτρα κατά της Τουρκίας - Το παρασκήνιο της Συνόδου των 27 ΥΠΕΞ

Φτιάχνουν το... μενού για μέτρα κατά της Τουρκίας - Το παρασκήνιο της Συνόδου των 27 ΥΠΕΞ

Το πρώτο βήμα για την μελέτη μέτρων με τα οποία η ΕΕ θα μπορούσε να απαντήσει στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έκαναν οι Υπουργοί Εξωτερικών των «27» που συνήλθαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Στην Λευκωσία προκάλεσε ικανοποίηση ο σημαντικός αριθμός των εταίρων μας που εμφανίστηκαν ενοχλημένοι από τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο και την ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πέραν του Νίκου Δένδια, ιδιαίτερα υποστηρικτικές υπέρ της Κύπρου ήταν οι τοποθετήσεις αρκετών άλλων υπουργών Εξωτερικών, (Ισπανίας, Εσθονίας, Βελγίου, Αυστρίας, Λετονίας, Ιρλανδίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου, Σλοβενίας), οι οποίοι έκαναν λόγο για την ανάγκη αλληλεγγύης και υποστήριξης της Κύπρου, ενώ ορισμένοι μίλησαν και για ανάληψη δράσης έναντι των τουρκικών ενεργειών.

Αίσθηση προκάλεσε η έντονη αντίδραση της Ισπανίας, η οποία ανέκαθεν αντιδρούσε στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας. Τοποθετήσεις οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία στις συμμαχίες που επιδιώκει να συγκροτήσει η Κύπρος για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, δεδομένων όμως των λεπτών ισορροπιών και των διαφορετικών συμφερόντων που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάχθηκαν οι καταδικαστικές παρεμβάσεις των ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ.

Επί της ουσίας η Λευκωσία θεωρεί ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων μπορεί να αξιοποιηθεί για την άσκηση πίεσης ώστε η Τουρκία να αλλάξει ρότα και να περιορίσει τις προκλήσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ζητούμενο την δημιουργία προϋποθέσεων για έναρξη διαλόγου για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό.

Έγειρε την πλάστιγγα ο Μπορέλ

Καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία και εισηγήθηκε την ετοιμασία του εγγράφου επιλογών για πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εάν η Τουρκία δεν αλλάξει τροπάρι.

Ο Μπορέλ δέχθηκε έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για την Αγκυρα αλλά δεν υπαναχώρησε. Ο Ισπανός επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, υπενθύμισε στους 27 ΥΠΕΞ τη δήλωση με την οποία τον περασμένο Ιούλιο καλούσαν την Τουρκία αναστρέψει τις ενέργειές της. Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι η Τουρκία κινείται εκτός του πλαισίου που καθόρισαν τα ΗΕ και η ΕΕ για τη λύση του Κυπριακού.

Εψεξε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Βαρώσι αλλά και πρόσφατα την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo που υποχρεώθηκε να διακόψει τις έρευνες στη θάλασσα της Κύπρου για τον αγωγό του Eastmed. Ειδικά για το θέμα του πλοίου Nautical Geo ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία οφείλει να αντιδράσει, και μάλιστα κατά συγκεκριμένο τρόπο και όχι μόνον φραστικά. «Ολες οι άλλες επιλογές δοκιμάστηκαν και η Τουρκία όχι μόνο δεν τις αντιλαμβάνεται, αλλά τις ερμηνεύει ως αδυναμία μας», υπέδειξε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top