ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nαυτική στρατιωτική βάση ετοιμάζει ο Αττίλας στο Ριζοκάρπασο- Διεθνή καταγγελία ετοιμάζει η Λευκωσία

Nαυτική στρατιωτική βάση ετοιμάζει ο Αττίλας στο Ριζοκάρπασο- Διεθνή καταγγελία ετοιμάζει η Λευκωσία

Για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης του τουρκικού ναυτικού προορίζεται η τεράστια έκταση γης στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, την οποία «παραχώρησε» το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους στον κατοχικό στρατό. Οι σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τουρκοκυπριακό Τύπο φαίνεται να επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές και η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σχετική καταγγελία στα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ και άλλα διεθνή φόρα, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει σχετικά τους αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ και άλλων χωρών.

Εντονος υπήρξε για το θέμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την Τρίτη, στο πλαίσιο δηλώσεών του, από την Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού» του ψευδοκράτους, για μακροπρόθεσμη εκμίσθωση κατεχόμενης γης στην Τουρκία, για να υλοποιήσει τους στόχους της, δηλαδή τη δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροπλάνα και στη δημιουργία στρατιωτικού λιμανιού στην περιοχή.

Ο πρόεδρος καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε για αδιαλλαξία ενώ αναφέρθηκε ειδικά στις παραβιάσεις που γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, αλλά και στις προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. «Το χειρότερο όμως είναι ότι πέρα από την επιδεινωμένη προκλητικότητα της αναθεωρητικής πολιτικής, που δεν αντιμετωπίζεται μόνο στην περίπτωση στην Κύπρου αλλά εκτείνεται στο Αιγαίο, στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και αλλού, υπάρχει μια πολιτική -η «γαλάζια πατρίδα»- με την οποία θέλει ο κ. Ερντογάν να ελέγχει την περιοχή και πέραν αυτής» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τουρκοκυπριακού Τύπου, η κατασκευή ναυτικής στρατιωτικής βάσης στα κατεχόμενα από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζεται εδώ και καιρό, ώστε, μεταξύ άλλων, να αποστέλλονται πιο γρήγορα πολεμικά πλοία για συνοδεία των πλοίων γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον θα επιταχυνθεί η συντήρηση, η επιδιόρθωση και ο ανεφοδιασμός των πλοίων που εκτελούν καθήκοντα στην περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ποστασί», η γη μετά το Ριζοκάρπασο, "που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ" δεν είναι προς ενοικίαση και γι’ αυτό στη «σύμβαση» δεν αναγράφεται ο «λόγος της χρήσης» της. Η έκταση 108 στρεμμάτων «παραχωρήθηκε προς χρήση για 30 χρόνια», αναφέρεται και σημειώνονται οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς η περιοχή είναι προστατευόμενη.

Υποστηρίζεται επίσης ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται προσεκτικά πάντα για να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση και τα βήματα που γίνονται για την ενσωμάτωση της ιδέας της δημιουργίας ναυτικής βάσης στο ψευδοκράτος, θεωρούνται ως ένα από τα σημαντικότερα σημάδια μιας νέας διαδικασίας στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βήματα που γίνονται ταυτόχρονα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, είναι ενδείξεις αποφασιστικότητας της Τουρκίας» καταλήγει το δημοσίευμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top