ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Α. Ηλία: Αύξηση περιστατικών πνευμονίας στην Κύπρο, δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται

Α. Ηλία: Αύξηση περιστατικών πνευμονίας στην Κύπρο, δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται

Αύξηση των περιστατικών πνευμονίας και βρογχιολίτιδας καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία να εκφράζει την αγωνία του για την έκβαση των εποχικών λοιμώξεων, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), που προσβάλλει κυρίως βρέφη και παιδιά.


Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δρ Ηλία εξέφρασε την ανησυχία του για τα περιστατικά μικροβιακής πνευμονίας, που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως «αυτό προδικάζει ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, όσον αφορά στις νοσηλείες των παιδιών με λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Τέσσερα παιδιά με σοβαρή πνευμονία στο Μακάρειο

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου είπε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο 3 ή 4 παιδιά με οξεία βρογχιολίτιδα, που προκαλείται από τον RSV, για να σημειώσει ότι την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύονται και τέσσερα παιδιά κάτω των 3 ετών, με σοβαρή πνευμονία.

Όπως είπε αυτά τα περιστατικά εμφανίζονται κατά κανόνα προς το τέλος του Φθινοπώρου και τον Χειμώνα έως την αρχή της Άνοιξης, σημειώνοντας πως καταγράφηκαν νοσηλείες παιδιών με RSV, κυρίως βρέφη, και το καλοκαίρι που πέρασε.

Σε ερώτηση που οφείλεται η έξαρση,  Δρ Ηλία είπε ότι «για δύο χρόνια ήμασταν περιορισμένοι και οι ιοί αυτοί βρίσκονταν στο παρασκήνιο».

«Μετά την άρση των μέτρων και το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να έχουν βγει στο προσκήνιο αυτοί οι ιοί και να είναι πιο επιθετικοί. Κάτι το οποίο παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες. Φαίνεται να είναι η πιο επικρατούσα εξήγηση», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι ο RSV μεταδίδεται εύκολα μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος.

Καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών με το εμβόλιο της Γρίπης

Επιπρόσθετα, ο Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου εξέφρασε και τους φόβους του για μία ενδεχόμενη έξαρση της Γρίπης Α’ τον Χειμώνα που έπεται.

Σε σχέση με το εμβόλιο της Γρίπης, συνέστησε τον καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας πέραν των 6 μηνών, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες, να υπάρξει έναν πιθανόν κύμα Γρίπης.

Εξάλλου, συνέστησε και τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών με το εμβόλιο για την Covid 19, αφού όπως σημείωσε αναμένονται «αλυσίδες μετάδοσης του ιού μέσα στα σχολεία».

Σχεδιασμοί για μια ενδεχόμενη αύξηση νοσηλειών στα παιδιά

Κληθείς να αναφέρει τι θα γίνει στην περίπτωση έξαρσης της νόσου της COVID 19 στα παιδιά ή μιας ενδεχόμενης έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων, ο Δρ Ηλία είπε ότι έχει ετοιμαστεί σχέδιο σε περίπτωση που αυξηθούν οι νοσηλείες, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση των κλινών τόσο στο Μακάρειο, όσο και σε άλλα νοσηλευτήρια.

«Θα γίνουν ανακατανομές κλινών για να μπορούμε να υποδεχτούμε –αν χρειαστεί- μεγαλύτερο αριθμό παιδιών», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top