Το σκηνικό ενός προσχεδιασμένου εγκλήματος που άφησε βαρύ αποτύπωμα όχι μόνο στο θύμα, την Ιωάννα Παλιοσπύρου, αλλά και στην κοινή γνώμη περιέγραψε στην απολογία της στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η 36χρονη Εφη Κακαράντζουλα. Ατάραχη, με σταθερή φωνή, χωρίς ίχνος συναισθηματικής φόρτισης, η γυναίκα που ταυτίστηκε με ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα των τελευταίων ετών ξεδίπλωνε για περίπου δύο ώρες το χρονικό της επίθεσης με θειικό οξύ, τον Μάιο του 2020, σε βάρος της Ιωάννας. Ενα έγκλημα που εμπνεύστηκε, όπως είπε, από τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που είδε με θέμα επιθέσεις με βιτριόλι, ως μέσο εκδίκησης, μεταξύ γυναικών!
«Ολα ξεκίνησαν όταν γνώρισα τον Νώντα το 2018 και είχαμε αναπτύξει ερωτική σχέση», ήταν τα πρώτα λόγια της κατηγορουμένης με την έναρξη της απολογίας της την περασμένη Πέμπτη. Για τις επόμενες ώρες το όνομα του συγκεκριμένου άνδρα σχεδόν μονοπωλούσε την ακροαματική διαδικασία. «Ο Νώντας δεν με καθησύχαζε όταν τον ρωτούσα για τη σχέση του με την Ιωάννα. Ο Νώντας όσες φορές και αν τον ρωτούσα δεν μου απαντούσε. Ο Νώντας μού άφηνε αμφιβολίες», έλεγε και ξανάλεγε η 36χρονη απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας για τους λόγους που επιτέθηκε στην Ιωάννα, αλλάζοντας με τον πιο σκληρό τρόπο τη ζωή της νεαρής γυναίκας, την οποία η κατηγορούμενη θεωρούσε αντίζηλό της.
Μόνο που, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, η Ιωάννα και ο 40χρονος δεν είχαν συναντηθεί ποτέ! Τον Νοέμβριο του 2018 είχαν γίνει φίλοι σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και είχαν ανταλλάξει κάποια μηνύματα, με τη νεαρή γυναίκα να τον διαγράφει μάλιστα από τον λογαριασμό της, όπως της είχε ζητήσει η κατηγορούμενη. Παρ’ όλα αυτά, η 36χρονη δράστις ένιωσε «προδομένη», όπως ανέφερε, από τη στάση της κοπέλας και κυριεύτηκε από ένα «αίσθημα εκδίκησης». Η εμμονή της με τον 40χρονο και το μένος της για την Ιωάννα την έπνιξαν όταν, κατά τους ισχυρισμούς της, είδε ότι η κοπέλα είχε γίνει ξανά φίλη με τον Νώντα στο Facebook!
Καθισμένη πίσω από την κατηγορούμενη, η Ιωάννα Παλιοσπύρου παρακολουθούσε με προσοχή την απολογία της κρατώντας σημειώσεις. Εμεινε ψύχραιμη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ακόμη και τη στιγμή που η δράστις είπε στο δικαστήριο: «Η Ιωάννα έφταιξε στο ότι με περιέπαιζε πίσω από την πλάτη μου. Ηθελα να πονέσει, όπως πόνεσε και εμένα η ψυχή μου. Δεν ήθελα να τη σκοτώσω, κυριεύτηκα από ένα αίσθημα εκδίκησης, ζητώ συγγνώμη, εκ των υστέρων δεν άξιζε όλο αυτό».
«Δεν ήξερα...»
Η Εφη Κακαράντζουλα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κανέναν συνεργό. Μόνη της, όπως είπε, προμηθεύτηκε το βιτριόλι τον Φεβρουάριο του 2020 -«βρήκα έναν Πακιστανό, μου παρέδωσε ένα βαρύ μπουκάλι. Μου ζήτησε 18 ευρώ και του έδωσα 40», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μόνης της τοποθέτησε το GPS στα αυτοκίνητα του θύματος και του 40χρονου και μόνη της παρακολούθησε την Ιωάννα κάτω από την είσοδο της πολυκατοικίας της και του γραφείου της. Ολα τα έκανε μόνη της, συμβουλευόμενη, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, το Διαδίκτυο. «Εψαξα στο Ιντερνετ για το GPS», είπε η 36χρονη, η οποία παρακολουθούσε συνεχώς τη δραστηριότητα της Ιωάννας στο Facebook και έψαχνε στη μηχανή αναζήτησης τρόπους για να προκαλέσει έμφραγμα και ανακοπή με υδροκυάνιο και ατροπίνη.
Το μόνο, όμως, που δεν έψαξε στο Διαδίκτυο -όπως προέκυψε από τα λεγόμενά της- ήταν το τι μπορεί να προκαλέσει το βιτριόλι στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, ούτε και το ντοκιμαντέρ για τις επιθέσεις με βιτριόλι παρακολούθησε, όπως είπε, μέχρι τέλους ώστε να δει τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει το καυστικό υγρό. «Είχατε ακούσει μέχρι τότε τι προκαλεί το βιτριόλι;» ρώτησε ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης την 36χρονη και εκείνη του απάντησε: «Οτι προκαλεί κάποια ζημιά». Δεν είδε, δε, ούτε τη νεκροκεφαλή έξω από το μπουκάλι παρά μόνο ένα «Χ». «Δεν κοίταξα τι γράφει. Εγραφε ό,τι γράφει ένα απορρυπαντικό από το σούπερ μάρκετ», είπε ακόμη απαντώντας σε άλλη ερώτηση του εισαγγελέα.
«Γιατί στο πρόσωπο;»
Ζητούμενο της εν εξελίξει δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποτελεί ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξης που βαρύνει την Εφη Κακαράντζουλα. Αυτό που ερευνούν δικαστές και ένορκοι είναι αν η κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας είχε «ανθρωποκτόνο δόλο». Αν σκόπευε δηλαδή με την πράξη της να σκοτώσει την Ιωάννα ή να την τραυματίσει.
Μάλιστα η υπεράσπιση της 36χρονης έχει υποβάλει αίτημα στο δικαστήριο να μετατραπεί η κατηγορία για την οποία δικάζεται σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Για το ζήτημα αυτό η έδρα και κυρίως ο εισαγγελέας έθεσαν πλήθος ερωτήσεων στην δράστιδα της επίθεσης.
Εισαγγελέας: Γιατί δεν της το ρίξατε στα πόδια;
Κατηγορούμενη: Δεν σημάδεψα τα πόδια. Πήγα να το ρίξω στην αριστερή πλευρά. Αλλά εκείνη όταν αντιλήφθηκε την παρουσία μου γύρισε.
Εισαγγελέας: Θέλατε να της προκαλέσετε ζημιά για να μην είναι όμορφη;
Κατηγορούμενη: Ηθελα να πονέσει, όπως πόνεσε και εμένα η ψυχή μου.
Εισαγγελέας: Είχατε σκεφτεί να της προκαλέσετε βλάβη με άλλο μέσο; Με μαχαίρι;
Κατηγορούμενη: Το μαχαίρι είναι φονικό όπλο.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης, ζήτημα για το οποίο θα αποφανθεί με την απόφασή του το δικαστήριο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς ερμηνεύεται από την πλευρά της ψυχιατρικής επιστήμης η πολύκροτη αυτή επίθεση που παραπέμπει σε άλλες εποχές. «Η επίθεση με οξύ αποτελεί ανά τον κόσμο μια προμελετημένη και εκούσια πράξη, που δεν οδηγεί απαραίτητα στον βιολογικό θάνατο. Ωστόσο, έχει πολλές και μακροχρόνιες συνέπειες σε σωματικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τους επιβιώσαντες», αναφέρει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γεώργιος Τζεφεράκος, ψυχίατρος, διδάκτωρ Ψυχιατροδικαστικής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΨΥ). «Ανά τον κόσμο τα περισσότερα θύματα τέτοιων επιθέσεων είναι γυναίκες και ο στόχος είθισται να είναι το πρόσωπο. Κι αυτό δεν είναι συμπτωματικό. Το πρόσωπο αποτελεί βασικό στοιχείο της εμφάνισης αλλά και δηλωτικό της ύπαρξης και της ταυτότητας.
Σε ασιατικές χώρες όπως το Μπανγκλαντές και η Ινδία, ο βιτριολισμός αποτελεί αρκετά συχνό φαινόμενο-αποτύπωμα της πατριαρχικής κουλτούρας. Συνήθως άνδρες και αγόρια είναι οι θύτες των επιθέσεων με οξύ που αναζητούν μέσω αυτής της ειδεχθούς πράξης τη “διόρθωση” κάποιων -όπως τις αντιλαμβάνονται εκείνοι- λανθασμένων κινήσεων εκ μέρους των γυναικών», υπογραμμίζει ο κ. Τζεφεράκος και προσθέτει: «Σε μια πατριαρχική κοινωνία η επίθεση στην εξωτερική εμφάνιση της γυναίκας μπορεί να αποβεί καταστροφική για την κοινωνική, ερωτική, επαγγελματική και εκπαιδευτική της ζωή». Ο ίδιος επισημαίνει ακόμη πως το πιο σημαντικό κομμάτι της υπό εκδίκασης υπόθεσης είναι η δύναμη που επιδεικνύει το θύμα. «Είναι σαφές ότι η επίθεση έχει αφήσει τραύματα ψυχικά και σωματικά. Μας δείχνει, όμως, ότι μέσα από την ευαλωτότητα μπορείς κανείς να βρει τη δύναμη να αγωνιστεί για την επούλωση και τη συναισθηματική δικαίωση. Και αυτό είναι ένα δίδαγμα προς τη μουδιασμένη κοινωνία. Oτι μπορεί να επουλώσει τα τραύματά της και οφείλει να σταθεί αρωγός χωρίς αστερίσκους, σε όλους όσοι τραυματίζονται ψυχικά, σωματικά και ηθικά», σημειώνει.
Oι ποινές
Πλέον, μετά την απολογία της κατηγορούμενης, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Αύριο, Πέμπτη, ο εισαγγελέας της έδρας θα αγορεύσει επί της ενοχής της 36χρονης για ένα έγκλημα που η ίδια ομολόγησε ότι διέπραξε. Η ενοχή, λοιπόν, είναι βέβαιη. Το ζήτημα που μένει ανοιχτό είναι για ποια πράξη θα κηρυχθεί ένοχη η Εφη Κακαράντζουλα: για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ή για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η ίδια ζητεί; Αν η κατηγορουμένη καταδικαστεί για την κατηγορία για την οποία δικάζεται, το μέγιστο της ποινής που μπορεί να της επιβληθεί είναι τα 15 έτη κάθειρξης. Αυτό σημαίνει ότι κατά προσέγγιση σε 4-5 χρόνια θα έχει δικαίωμα να αιτηθεί την αποφυλάκισή της. Αν, αντίθετα, δικαστές και ένορκοι την κηρύξουν ένοχη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, τότε η μεγαλύτερη ποινή που μπορούν να της επιβάλουν είναι τα δέκα έτη κάθειρξης, κάτι που συνεπάγεται την ακόμη πιο σύντομη παραμονή της στη φυλακή.
Πάντως, τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δίκης είναι καταπέλτης για την 36χρονη και τον ανθρωποκτόνο δόλο που της έχει αποδώσει το παραπεμπτικό βούλευμα. Κοινός τόπος των μαρτύρων που κατέθεσαν στο ακροατήριο και, κυρίως, των γιατρών που ανέλαβαν να αποκαταστήσουν τα σοβαρά και εκτεταμένα τραύματα της Ιωάννας είναι ότι η κοπέλα θα μπορούσε να είχε πεθάνει από την ποσότητα του υγρού που δέχτηκε, αλλά και την εγγύτητα της επίθεσης. Αυτό που την έσωσε ήταν ότι η ίδια έτρεξε στο διπλανό φαρμακείο, έριξε νερό στο πρόσωπό της, έβγαλε τα ρούχα που έλιωναν πάνω της αλλά και το γεγονός ότι μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο.
«Η κατηγορουμένη ισχυρίστηκε κατά την απολογία της ότι δήθεν δεν είχε σκοπό να αφαιρέσει τη ζωή της Ιωάννας, αλλά να τη βλάψει. Πλην όμως από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ότι είχε ανθρωποκτόνο δόλο», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο εκ των δικηγόρων του θύματος Απόστολος Λύτρας και προσθέτει: «Κατ’ αρχάς, όπως κατέθεσαν όλοι οι γιατροί της Ιωάννας, ο ιατροδικαστής αλλά και καθηγητές πανεπιστημίου, το συγκεκριμένο καυστικό υγρό είναι ικανό να επιφέρει θάνατο. Είναι τόσο ισχυρό που διαβρώνει και μέταλλα, εξ ου και για να το προμηθευτεί κανείς απαιτείται ειδική διαδικασία, ενώ και στην ίδια τη συσκευασία επισημαίνεται με ενδείξεις ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση επαφής με το ανθρώπινο σώμα».
Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, «καθίσταται έτσι αυτονόητο ότι τις ενδείξεις αυτές τις είδε η κατηγορουμένη και σαφώς γνώριζε και αποδέχτηκε ότι η πράξη της αυτή ήταν ικανή να επιφέρει θάνατο». Επιπρόσθετα, «όλοι οι μάρτυρες ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε με προφανώς μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού άνω των δύο λίτρων, τη στιγμή μάλιστα που, όπως κατέθεσε η κυρία Καλοφώνου (διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο, η οποία χειρούργησε το θύμα), μόλις 5 ml από το συγκεκριμένο υγρό μπορεί να επιφέρουν θάνατο. Η ίδια, μάλιστα, ανέφερε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο τοξικό έγκαυμα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και πιθανότατα διεθνώς»!
Τέλος, ο κ. Λύτρας επισημαίνει πως «η κατηγορούμενη στόχευσε σχεδόν εξ επαφής στο πρόσωπο της Ιωάννας, η οποία είτε θα μπορούσε να εισπνεύσει το υγρό είτε να το καταπιεί και να έχει επέλθει ο θάνατος από τρώση των αγγείων της τραχείας».
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις