ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες από γιατρούς κατά της βρετανικής κυβέρνησης για «συνειδητή αμέλεια» λόγω μη λήψης μέτρων κατά Covid

Κατηγορίες από γιατρούς κατά της βρετανικής κυβέρνησης για «συνειδητή αμέλεια» λόγω μη λήψης μέτρων κατά Covid

Έντονη κριτική ασκούν στη βρετανική κυβέρνηση οι γιατροί της χώρας λόγω της μη επαναφοράς έστω στοιχειωδών μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, παρά τα αυξημένα κρούσματα και τους πολλούς θανάτους των τελευταίων εβδομάδων.

Ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι τα κρούσματα είναι πιθανό να διπλασιαστούν το προσεχές διάστημα στα 100.000 ημερησίως. Εν τούτοις επέμεινε ότι δε συντρέχει ανάγκη ενεργοποίησης του Σχεδίου Β της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει επαναφορά της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, τήρηση αποστάσεων, επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού σε ορισμένες περιπτώσεις και εκ νέου σύσταση για τηλεργασία.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου Δρ Τσάαντ Νάγκπολ χαρακτήρισε «απίστευτα ανησυχητικό ότι ο υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να λάβει άμεση δράση για να σώσει ζωές και να προστατεύσει το (εθνικό σύστημα υγείας) NHS».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στους πολίτες την εντύπωση πως η πανδημία έχει παρέλθει και ότι η ζωή έχει επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς, την ώρα που οι λοιμώξεις από Covid, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι βρίσκονται σε «απαράδεκτα υψηλό» επίπεδο, «ανήκουστο» για οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτους αντίστοιχου μεγέθους.

«Είναι συνειδητή αμέλεια από την κυβέρνηση στο Γουέστμινστερ να μη λαμβάνει καμία περαιτέρω δράση για να μειώσει τη διασπορά των λοιμώξεων, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τις αποστάσεις μεταξύ ατόμων και προϋποθέσεις εξαερισμού σε σημεία υψηλού ρίσκου, ιδίως σε στεγασμένους χώρους με συνωστισμό. Αυτά είναι μέτρα που αποτελούν τον κανόνα σε πολλές άλλες χώρες», σημείωσε ο Δρ Νάγκπολ.

Η Daily Telegraph, εν τω μεταξύ, γράφει ότι αξιωματούχοι στην ομάδα εργασίας του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αρχίσει να συζητούν το περιεχόμενο ενός «Σχεδίου Γ» για το χειμώνα σε περίπτωση που τα υποτυπώδη μέτρα του Σχεδίου Β αποδειχθούν ανεπαρκή για τη συγκράτηση του κορωνοϊού.

Πιθανό μέτρο σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η απαγόρευση επισκέψεων σε σπίτια, κάτι που ίσχυε για ένα διάστημα πέρυσι όταν μέλη διαφορετικών νοικοκυριών μπορούσαν να συναντώνται σε παμπ και εστιατόρια, αλλά όχι να ανταλλάσσουν επισκέψεις κατ’ οίκον.

Κυβερνητική πηγή δηλώνει στην εφημερίδα ότι τα μέτρα σε μια τέτοια περίπτωση θα σχεδιάζονταν με γνώμονα τον μικρότερο δυνατό οικονομικό αντίκτυπο, δηλαδή τα καταστήματα θα παρέμεναν ανοιχτά.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα αυτό, ο Υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ είπε το πρωί ότι στερείται βάσης και πως η λήψη πιο παρεμβατικών μέτρων στο πλαίσιο ενός Σχεδίου Γ «δεν είναι κάτι που εξετάζεται ενεργά».

Ο κ. Άργκαρ δικαιολόγησε την απόφαση να μη ληφθούν άμεσα μέτρα λέγοντας ότι αν και η πίεση στα νοσοκομεία είναι «τεράστια» είναι μια πίεση «βιώσιμη». Εξήγησε ότι τα πολλά κρούσματα δε μεταφράζονται σε αναλογικά πολλές νοσηλείες, κάτι που απέδωσε στην αλλαγή της «δυναμικής» που έχουν επιφέρει τα εμβόλια.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα η ιστοσελίδα του NHS θα τροποποιηθεί ώστε όλοι όσοι δικαιούνται την τρίτη ενισχυτική δόση, δηλαδή οι άνω των 50 και οι πιο ευπαθείς, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους χωρίς να περιμένουν πρόσκληση. Μέχρι τώρα η υπηρεσία προσφερόταν στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή του τομέα υγείας.

Την ίδια ώρα, ο πρώην Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπολείπεται αρκετά άλλων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τον εμβολιασμό ανηλίκων και ζήτησε «αυξημένη αίσθηση επείγοντος» από την κυβέρνηση. Κάλεσε δε και σε επιτάχυνση του προγράμματος χορήγησης της ενισχυτικής δόσης.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top