ΔΙΕΘΝΗ

Με αναπαραστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως δώρα, αποχαιρέτησε Μέρκελ και Λέβεν ο Μισέλ

Με αναπαραστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως δώρα, αποχαιρέτησε Μέρκελ και Λέβεν ο Μισέλ

Ειδική μνεία στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λέβεν, οι οποίοι συμμετέχουν για τελευταία φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες, έκανε κατά τα εισαγωγικά του σχόλια κατά τη συζήτηση της Παρασκευής ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση.


Δύο βίντεο προς τιμήν των δύο ηγετών προβλήθηκαν στην αίθουσα του Συμβουλίου, ενόψει της αποχώρησής τους. Η κ. Μέρκελ αναμένεται πως δεν θα βρίσκεται στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχηματισμός της κυβέρνησης από τον Όλαφ Σολτς. Ο κ. Μισέλ επεσήμανε ακόμα πως ο απερχόμενος Τσέχος πρωθυπουργός Άντρει Μπάμπις θα συμμετέχει εκτός απροόπτου στην επόμενη σύνοδο.

Ο κ. Μισέλ επιφύλαξε επίσης δύο δώρα στους δύο ηγέτες, τα οποία είναι δύο αναπαραστάσεις του κτηρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσαρμοσμένες στη προσωπικότητα του κάθε ηγέτη. Στο εξής ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα καθιερώσει το δώρο αυτό για τον κάθε ηγέτη που θα αποχωρεί.

Απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ, ανέφερε πως «γνωρίζω πως δεν σου αρέσουν οι εκπλήξεις και οι εορτασμοί» και επεσήμανε την 16χρονη εμπειρία της και το γεγονός πως από τα 214 συνολικά Ευρωπαϊκά Συμβούλια που έχουν γίνει από την θέσπιση του θεσμού, η Γερμανίδα καγκελάριος συμμετείχε σε 107, δηλαδή ακριβώς τις μισές.

Χαρακτηρίζοντας την «μνημείο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε πως το Συμβούλιο χωρίς τη Μέρκελ θυμίζει «τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ».

«Η σοφία σας θα μας λείψει ειδικά αυτούς τους περίπλοκους καιρούς» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η συνεισφορά της κ. Μέρκελ χαρακτηρίζεται από την επιστημοσύνη, την πνευματική περιέργεια και την απλότητα.

«Πέρσι μου είπες πως αν εμείς, η ήπειρος του Διαφωτισμού και της γνώσης δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τις αλματώδεις εξελίξεις όπως τις γραμμικές, τότε έχουμε πρόβλημα», ανέφερε.

Ανακάλεσε την πρώτη τους συνάντηση, κατά την οποία η κ. Μέρκελ άκουγε με ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες της διαδικασίας δημιουργίας συγκυβέρνησης στο Βέλγιο και την περιπλοκότητα των βελγικών θεσμών.

Τονίζοντας πως το πνεύμα και η εμπειρία της κ. Μέρκελ θα παραμείνει στο Συμβούλιο, την χαρακτήρισε «πυξίδα και φάρο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Στις αναφορές του στον απερχόμενο Σουηδό πρωθυπουργό, ο κ. Μισέλ ανέφερε πως ήταν μια ισχυρή και καθησυχαστική παρουσία.

«Έχετε σταθερές και ανθρώπινες πεποιθήσεις και πάντα δείχνατε ιδιαίτερο σεβασμό», καθώς και ειλικρίνεια και ανοιχτή προσέγγιση, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στην δέσμευση του κ. Λέβεν στην κοινωνική πρόοδο και στη σύνοδο του Γκέτεμποργκ για τα κοινωνικά δικαιώματα του 2017.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top