Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρίδης - Σταϊκούρας επιβεβαίωσαν την αγαστή συνεργασία και το κοινό όραμα Κύπρου – Ελλάδα

Πετρίδης - Σταϊκούρας επιβεβαίωσαν την αγαστή συνεργασία και το κοινό όραμα Κύπρου – Ελλάδα

Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται με σταθερή πυξίδα το κοινό όραμα για ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία του ελληνισμού και ολόκληρης της περιοχής, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Πετρίδη στο ΥΠΟΙΚ στη Λευκωσία.


Μίλησε δε για μια συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ισχυρές συμμαχίες, που πιστοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα από διάφορες συμφωνίες. Αναφέρθηκε στην 5ετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, «στην οποία γίνεται – για πρώτη φορά – ειδική μνεία στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζεται ως εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη».

Πιστοποιήθηκε, συνέχισε, με τη Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, με κύριο πυλώνα την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, θωρακίζοντας την Ελλάδα έναντι απειλών και αναβαθμίζοντας την αποτρεπτική ισχύ της.

Αναφέρθηκε επίσης στην 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Αθήνα τις προάλλες και την Κοινή Διακήρυξη με ισχυρό μήνυμα ότι ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, σημειώνοντας την υπογραφή μνημονίων για τη διασύνδεσή τους στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και για τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και για Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018, με χρηματοδότηση από πόρους που συγκεντρώθηκαν από συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας και δωρεές Κυπρίων πολιτών.

Αναφέρθηκε και στο μνημόνιο συνεργασίας το οποίο συνυπέγραψε με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας,Νατάσα Πηλείδου, «επισφραγίζοντας αυτή τη σπουδαία πράξη αρωγής της Κύπρου προς την Ελλάδα, για την οποία είμαστε ευγνώμονες».

Οι προαναφερθείσες συμφωνίες, είπε, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλεί την Τουρκία να αποφύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο – οι οποίες σταθερά εργάζονται για την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Για την συνάντησή του με τον ΥΠΟΙΚ, ο Έλληνας ομόλογός του είπε ότι επαναβεβαίωσαν την εξαιρετική, αγαστή συνεργασία και τις άριστες διμερείς σχέσεις, που επιτρέπουν να συζητούν εποικοδομητικά για όλα τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή οικονομική ατζέντα, αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν τις οικονομίες των δύο χωρών, σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ολόκληρη η Ευρώπη κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτόγνωρες δυσκολίες που προκλήθηκαν από εξωγενείς αιτίες, οι οποίες ξεκίνησαν από το υγειονομικό πεδίο, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και δημιούργησαν την ανάγκη άμεσης, αποφασιστικής, κοινής ανάληψης δράσης».

Η Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, αυτή τη φορά επέδειξε γρηγορότερα αντανακλαστικά, μεγαλύτερη ευθύνη και περισσότερη αλληλεγγύη, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις και έφερε ως παραδείγματα την άρση δημοσιονομικών στόχων και περιορισμών, πιο ευέλικτο το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μια ισχυρότατη δόση στήριξης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το πακέτο μέτρων, ύψους 540 δισ. ευρώ, για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και κρατών, αλλά και την υιοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα, ανέφερε, υλοποίησε μέτρα ύψους 42,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί της υγειονομικής κρίσης και να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις και μίλησε για ισχυρή ανάκαμψη, αύξηση των εξαγωγών, υλοποίηση σημαντικών ξένων επενδύσεων, μείωση της ανεργίας, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μείωση του κόστους δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά, βελτίωση της θέσης της χώρας στον διεθνή Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

«Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις. Η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί αβεβαιότητα. Σε αυτή προστίθενται οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η διεθνής ενεργειακή κρίση και προκλήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα», είπε.

«Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, έχουν κοινή γραμμή» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, έχουν κατακτήσει αναβαθμισμένη θέση στα ευρωπαϊκά fora και παρεμβαίνουν δημιουργικά, συνεισφέροντας εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσεων, όπως ήταν η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με το ίδιο πνεύμα, είπε, προσέρχονται οι δύο χώρες και στις συζητήσεις, που μόλις ξεκίνησαν, για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική, που είναι αναγκαίο να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, στην επιτάχυνση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, και στην υιοθέτηση αλλαγών στους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο στρατηγικό εταίρο της Κύπρου, αλλά έχουν αδελφικές σχέσεις και είναι το κύριο στήριγμα είτε στο εθνικό θέμα, είτε στην άσκηση των εθνικών μας συμφερόντων, είτε στον ενεργειακό σχεδιασμό, είτε στην διασφάλιση της γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή, είτε στην οικονομία.

Εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και του κυπριακού λαού θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή την διαχρονική στήριξη από την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Πετρίδης. «Δεν αμφισβητεί κανένας ότι αυτές οι σχέσεις όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά και θα εμβαθύνουν σε κάθε τομέα».

Για την οικονομία, είπε ότι με τον κ. Σταϊκούρα «περάσαμε δύσκολες στιγμές στην αρχή της πανδημίας για να συνδιαμορφώσουμε τα εργαλεία εκείνα που μας βοήθησαν ώστε σήμερα Ελλάδα και Κύπρος να σημειώνουν πολύ δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021 και το 2022».

Τα αποτελέσματα των πολιτικών που Κύπρος και Ελλάδα συνδιαμόρφωσαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον ορατά, πάρα τις προκλήσεις και τους κινδύνους που έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε.

Κύπρος και Ελλάδα είναι δύο μέλη της ΕΕ που αποτελούν δημιουργικούς πυλώνες της Ένωσης, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, λέγοντας ότι «είμαστε δύο οικονομίες που θέλουμε να είμαστε εξωστρεφείς, που λαμβάνουμε εποικοδομητικά και απόλυτα συντονισμένο μεταξύ μας ρόλο, στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, στη διαμόρφωση της πολιτικής».

Με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε και σε όλα τα πεδία θα συνεχίσει η περισσότερη από αγαστή συνεργασία για να είναι στην Ευρώπη του αύριο δύο παραγωγικά και εποικοδομητικά μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, πρόσθεσε.

Σημείωσε, τέλος, ότι θα τα ξαναπούν στο επερχόμενο Γιούρογκρουπ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ακρίβεια +3 μέτωπα που αναμένουν Προεδρική παρέμβαση

Πιάστηκε με αδασμολόγητα τσιγάρα να κάνει βόλτες «κύριος» στους δρόμους της Λεμεσού - Αδειάζει τις τσέπες του 61χρονος

Ραγδαία αύξηση στις εγγραφές υβριδικών οχημάτων στην Κύπρο - Ξεπέρασαν τις 6.000 το οκτάμηνο - Οι δημοφιλέστερες μάρκες

Αυτά είναι τα δέκα πιο δημοφιλή ονόματα στην Κύπρο – Πόσοι και πότε γιορτάζουν

Ανακόπηκε το όχημα τους και εντόπισαν μέσα την πραμάτεια τους - Χειροπέδες σε 2 για διαρρήξεις και κλοπέςΑπόπειρα φόνου στην Πάφο: Στάθμευσε το όχημα του έξω από την οικία του και τον πυροβόλησε στο πρόσωπο - Σε σοβαρή κατάσταση ο 31χρονος

Απόπειρα φόνου στην Πάφο: Στάθμευσε το όχημα του έξω από την οικία του και τον πυροβόλησε στο πρόσωπο - Σε σοβαρή κατάσταση ο 31χρονος

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου, διερευνά υπόθεση απόπειρας φόνου, με θύμα άντρα ηλικίας 31 ετών, η οποία διαπράχθηκε σήμερα το πρωί σε χωρίο της επαρχίας Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top