ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρακυλά ο Ερντογάν- 'Εξαγωγή' κρίσης στην Κύπρο & οι σχέσεις με την Αμερική

Κατρακυλά ο Ερντογάν- 'Εξαγωγή' κρίσης στην Κύπρο & οι σχέσεις με την Αμερική

Περαιτέρω σκλήρυνση της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αναμένει η Λευκωσία, η οποία γίνεται δέκτης πληροφοριών που φέρουν τον Ταγίπ Ερντογάν να γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την χώρα του και απειλούν την παντοδυναμία του.

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, την εκτόξευση του πληθωρισμού πέραν του 20%, τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας και τα καθημερινά φαινόμενα διαφθοράς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Η δυσφορία της κοινής γνώμης αποτυπώνεται εύγλωττα στις δημοσκοπήσεις που αποτελούν χαστούκι για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ποσοστά του κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πέφτουν συνεχώς και καταγράφουν τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 20 χρόνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (Σκάι), τα ποσοστά του ΑΚΡ δεν ξεπερνούν το 31,7%, μαζί με αναποφάσιστους, τη στιγμή που το 2002 οπότε είχε έρθει στην εξουσία το κυβερνών κόμμα συγκέντρωνε το 36%, ενώ τα ποσοστά του είχαν φτάσει μέχρι και στο 52%. Αρνητική είναι η εικόνα και για το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είναι και ο εταίρος στην κυβέρνηση Ερντογάν, το οποίο καταγράφει δύναμη κοντά στο 10%.

Δηλαδή, η δύναμη και των δύο κομμάτων μαζί, που συγκροτούν την κυβέρνηση δεν υπερβαίνουν το 42%. Από την άλλη, η δύναμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης φθάνει το 58%. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θεωρείται δεδομένη, εκτός κι αν υπάρξει κάποια δραστική αλλαγή, η οποία δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η φθορά του Ταγίπ Ερντογάν θα είναι εκφυλιστική και δύσκολα μπορεί να ανακοπεί.

Τεχνητή κρίση

Με φόντο αυτή τη ζοφερή εικόνα αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να προβεί σε ακραίες κινήσεις για να προκαλέσει συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του, ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα. Η εξαγωγή κρίσης είναι κλασσική μέθοδος για επίτευξη αυτού του σκοπού και ο Ερντογάν την γνωρίζει πολύ καλά και την χρησιμοποιεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Λευκωσία και η Αθήνα, στη βάση και πληροφοριών που λαμβάνουν από τρίτες πηγές, εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή ρητορική και θα προβεί σε πειρατικές κινήσεις σε ξηρά και θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να υλοποιήσει μέρος του σχεδιασμού στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ την ίδια ώρα θα προβεί σε ενέργειες στην ΑΟΖ, είτε με δικές της έρευνες, είτε να παρεμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, όπως έκανε τελευταίως με την παρενόχληση του ιταλικού πλοίου με σημαία Μάλτας, Nautical Geo, που έκανε έρευνες για την όδευση του αγωγού EastMed.

Θα τα βάλει με τους Αμερικανούς;

Τους επόμενους δύο μήνες είναι προγραμματισμένες οι γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum. Η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει έντονα και ασκεί πίεση για αναβολή των εργασιών. Λευκωσία και Αθήνα εκτιμούν ότι η Αγκυρα δεν θα επιχειρήσει να θίξει ευθέως τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά με κάποιο τρόπο θα προσπαθήσει να γκριζάρει την περιοχή, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Aνησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, με τα κανάλια επικοινωνίας να υπολειτουργούν.

Λευκωσία και Αθήνα εργάζονται μεθοδικά για αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων, προβαίνοντας σε σχετικές καταγγελίες ιδιαίτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Εθνών. Στην ΕΕ είναι έντονη η ενόχληση των εταίρων για τις τουρκικές ενέργειες αλλά προσκρούουν στους συσχετισμούς δυνάμεων και ειδικότερα στις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Εν πάση περιπτώσει, Κύπρος και Ελλάδα αξιοποιούν τα διπλωματικά και πολιτικά εργαλεία που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους-μέλους για να ανακόψουν την τουρκική επιθετικότητα. Σε επίπεδο ΟΗΕ η προσπάθεια εστιάζεται στην επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό και για κάλυψη του διαπραγματευτικού κενού, το οποίο η Τουρκία εκμεταλλεύεται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top