ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψή του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ

Ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψή του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, στη στρατιωτική βάση Άντριους, στο Μέριλαντ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως, θα ξεκινήσει την 12ημερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, που αναβλήθηκε τον Μάιο του 2020 λόγω της πανδημίας. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2009.

Παρόντες στην υποδοχή του Πατριάρχη και της επίσημης αντιπροσωπείας ήταν, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάριος Λυσιώτης, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Άρθουρ Συνοδινός Πρέσβης της Αυστραλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Οξάνα Μαρκάροβα, Πρέσβης της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέλη της Ιεράς Επισκοπικής Συνόδου, κληρικοί και πιστοί από την περιοχή της πολιτείας D.C. και από όλη τη χώρα.
 
Μιλώντας σε επίσημη τελετή στο ξενοδοχείο St. Regis, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή σε όλες τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι «εμείς, τα πιστά παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, σας καλωσορίζουμε με ανοιχτές καρδιές για έβδομη φορά στην ιστορική και φημισμένη Πατριαρχική σας διακονία. Προσβλέπουμε σε εσάς, λοιπόν, Παναγιώτατέ, για να μας δείξετε τον δρόμο και να μας δώσετε ένα ανανεωμένο και εμπνευσμένο όραμα για την πίστη των αγίων και των Αποστόλων που γνωρίζετε τόσο καλά. Η Παναγιότητά σας έρχεται με την ευλογία της βασίλισσας των πόλεων, όπου η πίστη μας αντηχεί μέσα στις χιλιετίες. Και λαμβάνουμε αυτήν την ιδιαίτερη ευλογία με μια αίσθηση βαθιάς ευχαριστίας και βαθιάς εκτίμησης».
 
Παίρνοντας τον λόγο ο Πατριάρχης εξέφρασε την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι επιστρέφει στις ΗΠΑ και σχολίασε τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης με τους πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου. Απευθυνόμενος στην ομογένεια ο Πατριάρχης είπε «εσείς, οι πιο αγαπημένες μας κόρες και γιοι, μεταλαμπαδεύσατε την πίστη των Αποστόλων σε αυτήν την ευλογημένη ήπειρο. Η Αμερική αναγνωρίζει τη βαθιά σας δέσμευση να ζήσετε πλήρως αυτήν την πίστη, γιατί έχει κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζονται τα μόνιμα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας. Ο χρόνος μας μαζί σας τις επόμενες μέρες είναι μια ευκαιρία που μας έδωσε ο Θεός για να επιβεβαιώσουμε τους άθραυστους δεσμούς μας».

Στο έργο του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου αναφέρθηκε επίσης ο Πατριάρχης, λέγοντας ότι κατάφερε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να αναζωογονήσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ακόμη και εν μέσω της ταραχής που προξένησε η πανδημία.
Μετά το επίσημο καλωσόρισμα, ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Επίσημης Αντιπροσωπείας αναχώρησαν για την κατοικία της κ. Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Σήμερα, Κυριακή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προεδρεύσει στην Πανορθόδοξη Χοροστασία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσινγκτον, DC και θα εισαγάγει τους νεοδιορισμένους γερουσιαστές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Θα ακολουθήσει το πανορθόδοξο γεύμα με την κοινότητα της Αγίας Σοφίας. Το βράδυ, ο Πατριάρχης Θα τιμηθεί στο Μεγάλο Συμπόσιο AHEPA στο ξενοδοχείο Mayflower.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top