Έχουμε εξετάσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και παραγωγικό Υπουργείο με 3 τομείς οι οποίοι επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κυπριακή οικονομία γενικότερα.
Σε σχέση με την Ενέργεια συμφωνούμε με τον στόχο για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αξιοποιώντας τις διμερείς συμφωνίες και τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και δεν πρέπει να παρατηρηθούν άλλες καθυστερήσεις στο ερευνητικό και επιβεβαιωτικό μας πρόγραμμα.
Επίσης μας ανησυχεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των έργων υποδομής αλλά και στην έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου γενικότερα.
Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της ΔΕΦΑ για έλευση του Φυσικού Αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΑΗΚ, θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού μέχρι και 25%.
Σχετικά με την αξιοποίηση των εγχώριων ΑΠΕ και τους στόχους της χώρας μας σημειώνουμε την ικανοποίηση μας για την επίτευξη του στόχου του 13% ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, όμως στον τομέα των μεταφορών, παρόλο που η συνεισφορά στην ηλεκτροπαραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά κατά το 2020, εν τούτοις δεν πετύχαμε τον τελικό στόχο του 10% των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στα μέσα μεταφοράς για το 2020.
Στα θετικά και η ψήφιση των νομοσχεδίων για το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού μετά από πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Αναμένουμε την υλοποίηση.
Ακρίβεια: Ειδικά σήμερα χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση της αγοράς, η πραγματοποίηση περισσότερων και συχνότερων ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, η βελτίωση της πληροφόρησης των καταναλωτών και να διασφαλίζονται οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Καλούμε την Κυβέρνηση, ειδικά στο θέμα των καυσίμων, όπως μελετήσει τρόπους μείωσης των τιμών.
Επιμένουμε στη θέση μας ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει η μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 19% στο 5% για το Ηλεκτρικό ρεύμα (πχ. με κάλυψη ποσού από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου/(ρύπων), που σήμερα οδηγούνται στο πάγιο ταμείο).
• Μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δεδομένου μάλιστα ότι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η Κύπρος έχει τον ψηλότερο συντελεστή: 19%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Μάλτα έχει 5%, η Γαλλία 5,5%, το Βέλγιο 6%, το Λουξεμβούργο 8% και η Ιταλία 10%.
• Το ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού.
Επιμένουμε για τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος διότι είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο το οποίο θα δώσει άμεσα, μεγάλη ανάσα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις μας στις δύσκολες συνθήκες που περνούμε.
Ζητούμε επιτακτικά την επιτάχυνση και τη διαφοροποίηση των προγραμμάτων για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα με επιπρόσθετη βοήθεια κυρίως στις Ορεινές, Ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές.
Τέλος, αναδείξαμε και ζητήσαμε να ληφθούν άμεσα μέτρα (μείωση ΦΠΑ και φόρου κατανάλωσης, έλεγχοι στα οδοφράγματα για την ποιότητα των καυσίμων) σχετικά με το θλιβερό και καθημερινό φαινόμενο Ελληνοκύπριοι να προμηθεύονται καύσιμα από τα κατεχόμενα. Το πρόβλημα μεγεθύνεται περισσότερο τόσο για τους Ελληνοκύπριους πρατηριούχους αλλά και για τους επαγγελματίες οδηγούς και ιδιοκτήτες βαρέων οχημάτων/μηχανημάτων, οι οποίοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με τους συναδέλφους τους που προμηθεύονται καύσιμα από τα κατεχόμενα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις