ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μπάιντεν - Βαρθολομαίου στο Λευκό Οίκο: Η Σχολή της Χάλκης, τα εμβόλια και το κλίμα

Συνάντηση Μπάιντεν - Βαρθολομαίου στο Λευκό Οίκο: Η Σχολή της Χάλκης, τα εμβόλια και το κλίμα

Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Μπάιντεν, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.


Ο κ. Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α` με τον οποίο συζήτησαν για τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και με τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει συνεχής προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Μπάιντεν. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Συνάντηση με Τούρκο Πρέσβη
 
Εξάλλου, σε γεύμα καλωσορίσματος παρακάθισαν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Τούρκος Πρέσβης στις ΗΠΑ Χασάν Μουράτ Μερτζάν, χθες Δευτέρα. Ο Πατριάρχης αφού ευχαρίστησε τον πρέσβη για τη φιλοξενία, του υπενθύμισε ένα προηγούμενο σχόλιο που είχε κάνει ο ίδιος ο Πατριάρχης κατά την προηγούμενη επίσκεψη του όπου είχε πει ότι διαρκής παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία περιλαμβάνει μια ιστορία μεγάλης πολυπλοκότητας και βάθους και παρουσιάζει συνεχώς νέες ευκαιρίες και προκλήσεις.

Η ευαισθησία και η δεξιότητα της διπλωματίας χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ, σε έναν κόσμο που συχνά θερμαίνεται από ρητορική και ιδεολογίες που οδηγούν σε ακρότητες, είπε ο Πατριάρχης. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους της ηγεσίας και των συμβουλών που προαπαιτεί η αληθινή διπλωματία, η οποία βλέπει τις ίδιες συνθήκες στον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός άλλου, σχολίασε για τον κ. Μερτζάν, ο Πατριάρχης συμπληρώνοντας ότι εκτιμά πολύ την ευαισθησία και την ικανότητά του σε αυτό το θέμα.
 
Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είναι καθαρά πνευματική και, όπως είπε, καταδεικνύει πώς η Τουρκία μπορεί να είναι, όχι μόνο μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ένας ρόλος που είναι πολύ απαραίτητος στον κόσμο σήμερα. Στη σφαίρα του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της οικοδόμησης γεφυρών κατανόησης και αλληλοσεβασμού, συνέχισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η θέση μας στη δική μας Πόλη, όπου συναντώνται η Ευρώπη και η Ασία, μας δίνει μια μοναδική προοπτική και ευκαιρία να κάνουμε ένα τόσο σημαντικό ειρηνευτικό έργο».
 
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Πατριάρχης σχολίασε πως αυτή η φιλοξενία εκ μέρους του κ. Μερτζάν είναι μια υπενθύμιση ότι ο διάλογος και ο σεβασμός θα είναι πάντα το θεμέλιο όλων των αληθινών διπλωματικών εργασιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top