Ανακοίνωσε πρόσκληση για καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας η Κομισιόν

Ανακοίνωσε πρόσκληση για καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας η Κομισιόν

Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας με προϋπολογισμό 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, δημοσιοποίησε την Τρίτη η Κομισιόν.

 
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο Καινοτομίας θα χρηματοδοτήσει τεχνολογίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, την αποθήκευση ενέργειας και τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
 
Το Ταμείο Καινοτομίας, σημειώνεται, χρηματοδοτείται από τα έσοδα του πλειστηριασμού των δικαιωμάτων εκπομπών από το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS).
 
Πρόκειται για τη δεύτερη πρόσκληση για προτάσεις. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος κατά την πρώτη πρόσκληση για προτάσεις, η Κομισιόν έχει απλοποιήσει και επισπεύσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
 
Σε σχετική δήλωσή του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς επεσήμανε πως «θα υποστηρίξουμε καινοτόμα έργα, επιταχύνοντας την υλοποίησή τους και διοχετεύοντας τα στην αγορά το συντομότερο δυνατόν».
 
«Η επένδυση αυτή θα στηρίξει την απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, ανοίγοντας τον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα το 2050 και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή τεχνολογική πρωτοπορία σε παγκόσμια κλίμακα» πρόσθεσε.
 
Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται για έργα από όλα τα κράτη μέλη, την Ισλανδία και τη Νορβηγία μέχρι τις 3 Μαρτίου 2022, μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΕΕ για χρηματοδοτήσεις και διαγωνισμούς. Στις 10 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί ενημερωτική ημερίδα για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες.
 
Τα έργα θα αξιολογούνται στη βάση της καινοτομίας, τη χρηματοοικονομική και τεχνική ωριμότητά τους καθώς και την περιβαλλοντική και οικονομική τους αποδοτικότητα.
 
Όσον αφορά τα έργα που έχουν προοπτική αλλά δεν είναι αρκετά ώριμα για επιχορήγηση θα παρέχεται βοήθεια για την ανάπτυξη τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 και οι επιχορηγήσεις και η υπογραφή των έργων θα πραγματοποιηθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
 
Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο Καινοτομίας, το οποίο έχει συσταθεί από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA), αναμένεται να έχει έσοδα πέραν των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 ανάλογα με την τιμή των ανθρακούχων εκπομπών. Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την Κομισιόν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Ταμείο θα ενισχυθεί σημαντικά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ταχεία η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ

Live: Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ταχεία η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν σε στόχους σε ολόκληρο το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης και ότι κατέστρεψε το 1/3 των εκτοξευτών πυραύλων του Ιράν. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων από την Παρασκευή και τον τραυματισμό πάνω από 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE