ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Επιδιώκει συμφωνία με Μπάιντεν στη Γλασκώβη για τα F16

Ερντογάν: Επιδιώκει συμφωνία με Μπάιντεν στη Γλασκώβη για τα F16

Συμφωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στην Γλασκώβη για αγορά F16 από τις ΗΠΑ επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους, ενώ είπε ότι η συνάντησή τους στην Ρώμη έχει ακυρωθεί. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στο θέμα των 10 Πρέσβεων δεν υποχώρησε και πως ο ίδιος είναι «στην επίθεση». Όσο για το ΕΔΑΔ και το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω Οσμάν Καβάλα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «ας κάνουν ό,τι γνωρίζουν».

Σε δηλώσεις του εν πτήσει κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “το βήμα που κάναμε δεν αποτελεί επίδειξη δύναμης σε κάποιον, σημαίνει μόνο ότι οι Πρέσβεις που ασκούν τα καθήκοντά τους στην Τουρκία δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Κανένας Πρέσβης δεν έχει την εξουσία να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας στην οποία βρίσκεται. Θα πρέπει να γνωρίζουν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης καλύτερα από εμένα".

"Επειδή οι πρεσβευτές πρέπει να εφαρμόζουν τέτοιες συμφωνίες για τους εαυτούς τους βήμα προς βήμα, πρέπει να τις ακολουθούν βήμα προς βήμα. Επιπλέον, είστε στην Τουρκία, στην Τουρκία. Ένας Πρέσβης που ασκεί τα καθήκοντά του στην Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι φυλετικό κράτος. Ο Πρέσβης που ασκεί τα καθήκοντά του σε μια χώρα όπως η Τουρκία, που έχει τόσο αρχαία ιστορία, πρέπει να ξέρει πολύ καλά τι και που θα οδηγήσει. Εάν δεν το γνωρίζουν, τους υπενθυμίσαμε το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης. Είναι τόσο απλό. Φυσικά, αφού σε αυτό συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν μάλλον έδειξε την ευγενική συμπεριφορά του και από εκεί ήρθε η πρώτη δήλωση. Στην πραγματικότητα, όταν ήρθε η δήλωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η υπόθεση έκλεισε, με τις υπόλοιπες 9 να εξαρτώνται από αυτήν”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του Αμερικανικού Τύπου ότι στην πραγματικότητα ο ίδιος υποχώρησε με την απόφασή του τελικά να μην απελάσει τους Πρέσβεις, ο Τουρκος Πρόεδρός είπε “πώς έκανα ένα βήμα πίσω; Είμαι στην επίθεση. Δεν υπάρχει υποχώρηση στο βιβλίο μου”.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μπορεί η κρίση με τους 10 Πρέσβεις να έληξε, ωστόσο η διαδικασία του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην περίπτωση που δεν αφεθεί ο Οσμάν Καβάλα ελεύθερος, αλλά και στο ερώτημα εάν έχει οποιαδήποτε προσδοκία, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε “δεν έχω καμία προσδοκία”. “Έχω μόνο μια προσδοκία. Κάνουμε αυτό που ξέρουμε. Κάνει το Συμβούλιο αυτό που γνωρίζει; Αφήστε το να το κάνει. Τί γνωρίζουν; Ακούμε, βλέπουμε. Ακούμε το ΕΔΑΔ και το Συμβούλιο. Αφού ακούσουμε, κάνουμε το κομμάτι μας. Ό,τι χρειαστεί, θα το κάνουμε. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, όσο βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο, θα κάνω τέλεια το καθήκον μου. Αναρωτιέμαι τι λέει αυτό, τι λέει το άλλο. Δεν τους κοιτάω ποτέ. Αυτή είναι η ανατροφή μου, αυτός είναι ο τρόπος μου. Θα συνεχίσω προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι να πεθάνω, μέχρι τέλους”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “η ατζέντα της Ρώμης και η ατζέντα της Γλασκώβης φαίνεται να έχουν αλλάξει αυτή τη στιγμή”. “Μάλλον όχι στη Ρώμη, αλλά θα έχουμε συνάντηση στη Γλασκώβη. Φυσικά, το πιο σημαντικό μας θέμα σε αυτή τη συνάντηση θα είναι, όπως γνωρίζετε, το θέμα των F-35. Υπάρχει πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους πώς θα μας επιστραφεί. Τι θα φέρει η συζήτηση, θα το μάθουμε συνάντηση. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που λαμβάνουμε σε χαμηλότερο επίπεδο. Μερικές πληροφορίες σχετικά με το αν θα μας δώσουν F-16… Οι πληροφορίες που λάβαμε είναι ότι υπάρχει σχέδιο να πληρώσουμε για αυτή τη δουλειά. Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Θα μάθουμε από τους ίδιους. Στο υψηλότερο επίπεδο, φυσικά, θα ήταν σκόπιμο να μιλήσω με τον κ. Μπάιντεν. Αν ναι, θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ανάλογα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top