ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τούνελ φθοράς μπαίνει ο Πρόεδρος- Σε τεντωμένο σχοινί ο ΔΗΣΥ

Σε τούνελ φθοράς μπαίνει ο Πρόεδρος- Σε τεντωμένο σχοινί ο ΔΗΣΥ

Κορύφωση της πίεσης με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον ΔΗΣΥ θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα αφού η πολύκροτη ιστορία με τα pandora papers θα παραμείνει ψηλά στην πολιτική ατζέντα και ενδεχομένως να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες.

Η συμπερίληψη του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πλέον σημείο αναφοράς, το οποίο θα βρίσκουν μπροστά τους η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα.

Η συζήτηση του θέματος στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα τροφοδοτεί το δημόσιο διάλογο με εκατέρωθεν στοιχεία, πληροφορίες και ισχυρισμούς, γεγονός το οποίο θα πυροδοτεί συνεχώς την κομματική και πολιτική διελκυστίνδα. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, Κυβέρνηση και Προεδρία Προεδρικό θα εισέλθουν σε τούνελ φθοράς και θα αναλώνουν πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο.

Παρόλον που έχει στήσει ασπίδα προστασίας γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΔΗΣΥ θα φροντίσει έστω και εμμέσως να τηρήσει αποστάσεις ασφαλείας από το επίμαχο θέμα, στο σημείο που αυτό είναι δυνατόν. Η άσκηση πίεσης προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διαχωρίσει τη θέση του από τον Πρόεδρο, σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται από τον συναγερμικό πρόεδρο οποιαδήποτε κίνηση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η Πινδάρου θα υποχρεωθεί να πορευτεί σε τεντωμένο σχοινί.

Η γραμμή άμυνας

Σε πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο Προεδρικό και ΔΗΣΥ έχουν ως γραμμή άμυνας τα φαινόμενα διαφθοράς στα οποία πρωταγωνίστησαν στελέχη του ΑΚΕΛ, καθώς και την απαξιωτική αντιμετώπιση της οποίας έτυχε από τον Δημήτρη Χριστόφια το πόρισμα Πολυβίου για το Μαρί. Επί της ουσίας όμως, αυτά από μόνα τους δεν αρκούν και γι᾽αυτό στο Προεδρικό αλλά ιδιαίτερα στην Πινδάρου, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι η ιστορία των pandora papers απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς ώστε η ζημιά να ελαχιστοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο.

Πηγή ανησυχίας είναι η τροπή που τα πράγματα μπορεί να πάρουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θἐματος στη Βουλή, αφού κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Δημητρίου, ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχει σκοπό να εφαρμόσει το σημείο του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί τα κράτη να κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε σχέση με τα Pandora Papers» είναι ενδεικτική. «Ως εκ τούτου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί όταν συμφωνήσουμε στη Βουλή ότι έχει ολοκληρωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συναγερμικός βουλευτής.

Άλλη μια πηγή ανησυχίας είναι μήπως και το θέμα των pandora papers λειτουργήσουν ως άξονας γύρω από τον οποίο θα συσπειρωθούν δυνάμεις τις αντιπολίτευσης, κάτι ασφαλώς το οποίο θα επιδιώξει το ΑΚΕΛ. Οι τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για το επίμαχο θέμα, έμοιαζαν με τροχιοδεικτικά πυρά που προμηνύουν μια σκληρή πολιτική μάχη. ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων, που ζήτησαν την παραίτηση του Προέδρου, φαίνεται να έχουν την πιο έντονη άποψη, αλλά δεν αποκλείεται ότι σκληρή στάση θα τηρήσουν και άλλα κόμματα, ιδιαίτερα εάν διαπιστώσουν από τις δημοσκοπήσεις ότι το θέμα επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά σημαντικής μερίδας του εκλογικού σώματος.

Με βάση το θέμα, όπως έχει εγραφεί στην ατζέντα της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών θα εξετάσει «τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις ενέργειες και πρωτοβουλίες τις οποίες προτίθεται να αναλάβει σε σχέση με τα όσα προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της έρευνας των Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και των αποκαλύψεων των Paradise Papers, τα οποία αφορούν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαπαλλαγής και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος».

Έρευνα στο γραφείο «Ν. Αναστασιάδης ΔΕΠΕ»

Από την πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα εστιαστεί σε ενέργειες του δικηγορικού γραφείου που φέρει την επωνυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, όπως ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ο πρόεδρός του, Χρήστος Κληρίδης.

Όπως είπε, η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και σε περίπτωση που προκύπτουν ποινικά αδικήματα, αυτή θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία. Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμα ότι ενδεχομένως να υπάρχει στη Νομική Υπηρεσία φάκελος, που να αφορά το πρόσωπο, το οποίο σύμφωνα με τα Pandora Papers, φέρεται να συνδέεται με τη «Ν. Αναστασιάδης ΔΕΠΕ», καθώς, όπως εξήγησε, είχαν γίνει καταγγελίες για το πρόσωπο αυτό στον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ότι «χρησιμοποίησε την Κύπρο για να φυγαδεύσει 115 εκ. δολάρια» και άρα υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους του και όσων συνεργάστηκαν μαζί του.

Πέραν της έρευνας του ΠΔΣ για τα όσα αναφέρονται στα Pandora Papers, έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ενώ Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας του Δικηγορικού Συλλόγου για να εξετάσουν κατά πόσον θα προβούν σε δικές τους ενέργειες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top