ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αφοπλιστικός ο Πιτσιλλίδης για την ευθανασία - «Είναι διχασμένοι οι χριστιανοί, σαν να ζούμε στον μεσαίωνα»

Αφοπλιστικός ο Πιτσιλλίδης για την ευθανασία - «Είναι διχασμένοι οι χριστιανοί, σαν να ζούμε στον μεσαίωνα»

Τη θέση του για το πολυσυζητημένο θέμα της ευθανασίας, που συζητείται ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ανέπτυξε μιλώντας στο ThemaOnline ο Θεολόγος, Αντρέας Πιτσιλλίδης.

Το κρίσιμο ερώτημα «αν πρέπει η ευθανασία να είναι θέμα επιλογής», δεν μπορεί ν’ απαντηθεί καθόλου εύκολα και κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.

Η εκκλησία αποτελεί το μεγαλύτερο «εμπόδιο» για ν’ ανοίξει διάπλατα ο δρόμος συζήτησης, ούτως ώστε να θεσπιστεί μια νομοθεσία, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να επιλέξουν την ευθανασία (σ.σ. υπό ορισμένες προϋποθέσεις).

Αρχικά όπως τόνισε, τα βιοηθικά, βιοθεολογικά και βιοιατρικά θέματα που προκύπτουν θα πρέπει να συζητηθούν άμεσα.

«Δεν έχει θέση στο θέμα η εκκλησία»

«Δυστυχώς η ιεραρχία της εκκλησίας είναι χωρισμένη. Είναι διχασμένοι και οι χριστιανοί. Ένα μέρος είναι κάθετα εναντίον, ενώ ένα άλλο μέρος είναι έτοιμο να συζητήσει για ειδικές ακραίες περιπτώσεις (σ.σ. άτομα που βρίσκονται σε κώμα, εγκεφαλικοί θάνατοι και σοβαρές ασθένειες).

«Δεν είναι θέμα δόγματος, αλλά διαλόγου. Για το θέμα αυτό της βιοηθικής και βιοιατρικής η εκκλησία δεν έχει διατυπώσει άποψη».

«Δεν είναι εύκολο να συζητηθεί»

«Δεν θα πρέπει να μας ξενίζει το γεγονός αυτό, αφού και στις επιτροπές βιοηθικής (σ.σ. αποτελούνται από δικηγόρους, γιατρούς κλπ), τα άτομα είναι διχασμένα. Έτσι και στην Κύπρο είναι διχασμένη αυτή η επιτροπή. Δεν είναι εύκολο θέμα να συζητηθεί. Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα να μην δέχεται τη συζήτηση η εκκλησία για αυτό το θέμα. Είναι σαν να ζούμε στον μεσαίωνα».

Αργήσαμε να δούμε το θέμα ως Κύπρος;

«Δεν είμαστε πρωτοπόροι αλλά ούτε ουραγοί σε αυτό το θέμα. Δεν ανοίξαμε δρόμους αλλά ούτε και καθυστερήσαμε. Η νομοθεσία πρέπει να ανοίγει δρόμους. Να μην μένουν αγεφύρωτοι από την τεχνική γνώμη για να μην προκαλείται σύγκρουση. Από την εμπειρία μου ως Ευρωβουλευτής, οι χώρες που έχουν προχωρήσει το θέμα είναι οι σκανδιναβικές, το Βέλγιο, η Γαλλία».

«Από την άλλη, πολύ συντηρητικές είναι η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, αλλά και η Ιρλανδία, λόγω της καθολικής εκκλησίας».

Είναι τελικά θέμα επιλογής η ευθανασία;

«Σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται ολόκληρη η δυσκολία. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Πρέπει να εξετάζεται η αληθινή βούληση του ανθρώπου. Οι επιτροπές βιοηθικής παίζουν καθοριστικό ρόλο σε τέτοια θέματα. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο, όπου αυτό είναι δυνατό βέβαια».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top