ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σινιάλο σκληρής αντιπολίτευσης από Στεφάνου- Μετωπική κατά Προεδρικού-ΔΗΣΥ-Αβέρωφ

Σινιάλο σκληρής αντιπολίτευσης από Στεφάνου- Μετωπική κατά Προεδρικού-ΔΗΣΥ-Αβέρωφ

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, το οποίο διοργανώνει το σήμερα κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό με σύνθημα «δεν πάει άλλο», με αφορμή την συμπερίληψη του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσφατο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα pandora papers. Η κινητοποίηση γίνεται στη σκιά «πολέμου» ανακοινώσεων και δηλώσεων που μαίνεται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στις δύο πλευρές για μια σειρά από ζητήματα.

Το κάλεσμα του ΑΚΕΛ για συμμετοχή στην εκδήλωση για να διαδηλώσουν «ότι ο τόπος αξίζει και χρειάζεται αλλαγή», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Προεδρίας, η οποία απάντησε ότι το ΑΚΕΛ χρησιμοποίησε ανάλογες μεθόδους πριν τις βουλευτές εκλογές «και η απάντηση του λαού δεν φαίνεται να επιδοκίμασε μεθόδους που, αντί του συμφέροντος του συνόλου υπηρετούν μόνο κομματικές σκοπιμότητες για ψηφοθηρία».

H κινητοποίηση που οργανώνει το ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, είναι ουσιαστικά η πρώτη αντιπολιτευτική εκδήλωση μετά την εκλογή του Στέφανου Στεφάνου ως επικεφαλής του κόμματος. Eίχε προηγηθεί η πρόσφατη κινητοποίηση για την Αμμόχωστο και το Κυπριακό αλλά δεν είχε αντιπολιτευτικό χαρακτήρα. Προσπάθεια για συμμετοχή και άλλων κομμάτων στην κινητοποίηση του Σαββάτου δεν καρποφόρησε αλλά το ΑΚΕΛ δεν υπαναχώρησε, γιατί θέλει να στείλει το μήνυμα ότι παραμένει η κυρίαρχη δύναμη της αντιπολίτευσης. Με τον τρόπο αυτό βάζει πίεση και στα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται εκτός του κυβερνητικού μπλοκ να τοποθετηθούν σε θέματα διαφθοράς, τα οποία θα βρεθούν ψηλά στην πολιτική ατζέντα το επόμενο διάστημα. Καθόλου τυχαία το ΑΚΕΛ βάζει πλέον στο στόχαστρό του και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ιδιαίτερα όσο εδραιώνεται η εκτίμηση ότι είναι ο δυνητικός υποψήφιος της κυβερνητικής παράταξης για το χρίσμα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το τελευταίο διάστημα το ΑΚΕΛ δεν κτυπά μόνον την «κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού» αλλά για προφανείς λόγους στρέφει τα πυρά του «στο δίδυμο Αναστασιάδη-Αβέρωφ».

Στα ύψη η κόντρα

«Όλα συγκλίνουν σε μια ηχηρή εντολή της κοινωνίας. Δεν πάει άλλο. Αυτή όμως η οργή πρέπει να γίνει φωνή και δράση για μια άλλη καλύτερη Κύπρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Γιώργος Κουκουμάς, αλλά λίγο αργότερα επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι «είναι ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας, ως νοσταλγός του χάους και της διάλυσης. Για να πετύχει τι; Για να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, για να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα που σχεδιάστηκαν, να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις; Προφανώς έννοιες, όπως ευθύνη και σοβαρότητα, έχουν πάρει διαζύγιο από το ΑΚΕΛ».

Απάντηση στο ΑΚΕΛ δόθηκε και από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος υπέδειξε ότι «το καλύτερο που έχει να κάνει αυτό το ΑΚΕΛ είναι να ξεκινήσει και να τελειώσει την αυριανή του πορεία διαμαρτυρίας εκεί που πραγματικά πρέπει: Στα κεντρικά του γραφεία». Και τονίζει: Το ΑΚΕΛ των κοινωνικών παντοπωλείων, της χρεοκοπίας της χώρας, της άνευ προηγουμένου ανεργίας, της στέρησης της αξιοπρέπειας των πολιτών, των πολιτικών τύπου Βενεζουέλας και των υπεράκτιων εταιρειών, καλεί την κοινωνία σε διαμαρτυρία αύριο έξω από το Προεδρικό. Το ΑΚΕΛ του Μαρί, της δίκης με πρωταγωνιστή τον Μιλτιάδη Νεοφύτου, των ανώνυμων εισφορών, των διαγραφών δανείων, της θεσμικής διαφθοράς και πάει λέγοντας. Αυτό είναι το ΑΚΕΛ που «διαμαρτύρεται». Αυτό είναι το ΑΚΕΛ που χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, κάνει κάλεσμα στην κοινωνία».

Ξανά η ιστορία της RyanAir

 Η νέα αντιπαράθεση ξέσπασε την Παρασκευή από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, ότι «ο εξευτελισμός της Κύπρου δεν έχει τελειωμό», με αφορμή την επαναφορά από την εφημερίδα «Πολίτης» την ιστορία που είδε παλιά το φως της δημοσιότητας περί εκπροσώπησης της RyanAir από το δικηγορικό Γραφείο Ν. Αναστασιάδης σε διαπραγμάτευση με το κράτος για την πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών. «Συμπέθεροι. Συνέταιροι. Ημέτεροι. Θυγατέρες και γαμπροί. Οι μεγιστάνες φίλοι του, ο Σαουδάραβας και τώρα ο Λεμπέντεφ. Τα διαβατήρια και τα Pandora Papers. Τα τζετ και η Ryan Air. Αυτά είναι τα έργα της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου. Και το πιο εξοργιστικό από όλα είναι ότι επιμένουν ότι είναι άμωμοι και αμόλυντοι, επιβεβαιώνοντας πόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών» κατέληξε ο Γ. Κουκουμάς.

Κόντρα και με τον Ελεγκτή

Πέραν της αντιπαράθεσης με το ΑΚΕΛ, η Προεδρία άνοιξε νέο μέτωπο με την Ελεγκτική Υπηρεσίας, αυτή τη φορά με αφορμή τον ισχυρισμό που διατύπωσε ενωρίτερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για την πρόσληψη τεσσάρων υπαλλήλων της προεδρίας με μη σύννομες διαδικασίες. Η Προεδρία επέκρινε τον Γενικό Ελεγκτή για αντιδεοντολογική συμπεριφορά γιατί πήρε δημοσίως θέση για ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης, από τον ίδιο, προτού έχει καν τα σχόλια της Προεδρίας επί των σημείων που εγείρει. «Επί της ουσίας, οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή είναι παντελώς αβάσιμοι» υποστηρίζει η Προεδρία. «Παραθέσαμε αδιαμφισβήτητα γεγονότα για την παράνομη μονιμοποίηση 4 προσώπων που είχαν προσληφθεί ως πολιτικοί διορισμοί στην Προεδρία. Όταν έχουμε τα σχόλια της Προεδρίας θα ενημερώσουμε την Βουλή για τις εισηγήσεις μας ως προς τα πιθανά μέτρα» υποστηρίζει από την πλευρά της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Χαρτσιώτης: «Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν ευθύνες για απόδραση κρατουμένου»

Χαρτσιώτης: «Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν ευθύνες για απόδραση κρατουμένου»

Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν κάποιες ευθύνες, που σίγουρα θα αποδοθούν, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε σχέση με τη χθεσινή απόδραση υπόδικου από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top