Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου θα ανακοινώσει στις 3 Ιουλίου την απόφαση του κατά πόσον ο 17χρονος από τη Λάρνακα είναι ένοχος στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης ή στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας του 22χρονου Αγγλοκύπριου Μάικλ Άντονι Λούη Μηνά, που διαπράχθηκε τις πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου 2014, στην περιοχή Μακένζι.
Κατά τη σημερινή δικάσιμο έγιναν οι τελικές αγορεύσεις από την Κατηγορούσα Αρχή και το συνήγορο υπεράσπισης του 17χρονου.
Ο Δημόσιος κατήγορος Νίκος Δημητρίου εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση της υπεράσπισης ότι η υπόθεση αποτελεί ανθρωποκτονία και σημείωσε πως υπάρχουν στοιχεία ώστε ο κατηγορούμενος να καταδικαστεί για φόνο εκ προμελέτης. Ανέφερε ακόμα ότι ο κατηγορούμενος μέσα από τη δίκη διεφάνη ότι είχε πάρει την απόφαση του να σκοτώσει το θύμα από τις 14 Νοεμβρίου 2014, δύο δηλαδή μέρες πριν το έγκλημα.
Πρόσθεσε επίσης πως ο κατηγορούμενος μέχρι την υλοποίηση των σχεδίων του είχε μεγάλο διάστημα για μεταμέλεια. Μέσα από τα γεγονότα που ακούστηκαν στη δίκη, συνέχισε ο Δημόσιος Κατήγορος, διεφάνη ότι υπήρχε ελατήριο για τη δολοφονία του 22χρονου από μέρους του κατηγορουμένου και αυτό ήταν οι μεταξύ τους τεταμένες σχέσεις και διαμάχη που είχαν στις 14 Νοεμβρίου.
Ο κ. Δημητρίου σημείωσε επίσης ότι οι μάρτυρες υπεράσπισης ανέφεραν την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο 17χρονος και για τις επιδράσεις των ναρκωτικών που έπαιρνε, ωστόσο δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο κατηγορούμενος ήταν σ’ αυτή την κατάσταση.
Ο δικηγόρος του 17χρονου Γιάννης Πολυχρόνης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι το κατηγορητήριο προσκρούει στη Διεθνή σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού ως έχει κυρωθεί με το Ν. 243/90 και πρόσθεσε πως υφίσταται Νομικό κώλυμα να επιβληθεί σε άτομο κάτω των 18 ποινή της δια βίου φυλάκισης, που με βάση το άρθρο 169(3) του Συντάγματος έχει «αυξημένην ισχύν έναντι οιουδήποτε ημεδαπού νόμου».
Πρόσθεσε πως ο κατηγορούμενος δεν έχει αποδεχθεί την πρόθεση θανάτωσης του θύματος κατά τον ουσιώδη χρόνο και κάλεσε το Κακουργιοδικείο να καταδικάσει το 17χρονο στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Επικαλέστηκε μάλιστα τη μαρτυρία στο Δικαστήριο των δύο φίλων του νεαρού που ήταν μαζί του το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους οποίους η παρουσία του κατηγορούμενου στη σκηνή του φόνου ήταν τυχαία, αφού όπως ανέφεραν 10 μέτρα από τη σκηνή είχε τέλειωσε η βενζίνη στο αυτοκίνητο του ενός από αυτούς.
Ο κ. Πολυχρόνης επανέλαβε τη θέση του ότι το έγκλημα ήταν ανθρωποκτονία και όχι φόνος εκ προμελέτης, υποστηρίζοντας πως ο 17χρονος είχε προειδοποιήσει το θύμα από αρκετή απόσταση για την παρουσία του στη σκηνή φωνάζοντας του «ρε», δίνοντας του έτσι χρόνο να αντιδράσει και ότι εκ παραδρομής μαχαίρωσε το θύμα στο λαιμό.
Ο συνήγορος του 17χρονου υποστήριξε επίσης ότι στη περίπτωση του πελάτη του παραβιάστηκε το δικαίωμα σε δικονομική ισότητά του λόγω της άρνησης του κράτους να του καλύψει έξοδα εμπειρογνώμονα Ιατροδικαστή που να αντικρούσει τον Ιατροδικαστή Σοφοκλέους, ενώ όφειλε να το πράξει τούτο στη βάση της νομολογία και της Διεθνούς σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού (άρθρο 40).
Επιπρόσθετα, ο Γιάννης Πολυχρόνης υποστήριξε ότι το γεγονός πως «εκκρεμούσε διάταγμα αναγκαστικής εξέτασης του κατηγορουμένου από τις 7 Νοεμβρίου 2014, στη βάση του Περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμου, το οποίο πρόσταζε την αστυνομία να μεταφέρει τον κατηγορούμενο σε ψυχίατρο, χωρίς αυτό ουδέποτε ν’ αποσυρθεί, ή ανακληθεί ή ακυρωθεί με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ καθημερινά υπέγραφε σε αστυνομικό σταθμό της Λάρνακας, δημιουργεί κενό στην υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής».
Υπενθυμίζεται ότι ο 17χρονος έχει παραδεχθεί ανθρωποκτονία, μέσω της ανώμοτης δήλωσης του ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 20 Απριλίου 2015.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις