ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Σερβίας, τόνισαν οι Προέδροι των Κοινοβουλίων των δύο χωρών

Την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Σερβίας, τόνισαν οι Προέδροι των Κοινοβουλίων των δύο χωρών

Την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις Κύπρου και Σερβίας σε όλους τους τομείς, τόνισαν από κοινού η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόεδρος της Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, κατά τη συνάντηση τους στο Βελιγράδι.


Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Βελιγράδι που έγινε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η κ. Δημητρίου στην Σερβία, ο Πρόεδρος της σερβικής Βουλής τόνισε ότι στο Βελιγράδι «έχει έρθει εκπρόσωπος μιας χώρας που είναι η μεγαλύτερη φίλη-χώρα της Σερβίας στην Ευρώπη».

Η Κύπρος είναι η χώρα που «ήταν πάντοτε στο πλευρό μας, που είχε κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Σερβία, ενώ προστάτευε την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Σερβία πάντοτε είχε κατανόηση για το κυπριακό πρόβλημα» με τα τούρκικα στρατεύματα» που βρίσκονται στην Κύπρο.

Επιπλέον, ο κ. Ντάτσιτς ανακοίνωσε πως η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προγραμματίζει τριμερή συνάντηση των κοινοβουλίων Κύπρου, Σερβίας και Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής έστειλε μήνυμα φίλιας στον σερβικό λαό αλλά και μήνυμα αλληλεγγύης για όλα αυτά που οι δύο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως είπε, ειδικότερα μετά την πανδημία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Σερβίας.

Η κ. Δημητρίου τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι Κύπρος και Σερβία «συμμερίζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, αλληλοσεβασμό και υποστήριξη».

«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεσαι σε μια χώρα αδελφική, όπως είναι η Σερβία, να απευθυνθείς στην Εθνοσυνέλευση μιας ιστορικής χώρας όπως είναι η Σερβία και είναι ακόμη μεγαλύτερη τιμή να δημιουργήσεις ακόμη περισσότερες σχέσεις με τον Πρόεδρο του σερβικού κοινοβουλίου» είπε.

Η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ανέφερε ότι η επίσημη επίσκεψη στην Σερβία είναι δεύτερη που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων της, μετά την επίσκεψη της στην Ελλάδα.

«Ειδικά με την Σερβία και την Ελλάδα συμμεριζόμαστε παραπλήσιες ιστορίες με κοινούς αγώνες και κοινές προκλήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι για αυτό τον λόγο που πρέπει να ανοίξουμε προοπτικές μεταξύ μας, να ενισχύσουμε περισσότερο τις άριστες σχέσεις μεταξύ μας, να συμβάλουμε έμπρακτα στην ενίσχυση του διπλωματικού κοινοβουλευτικού διαλόγου και να ισχυροποιήσουμε συλλογικά την φωνή μας για το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το κράτος δικαίου που θέλουμε να διασφαλίσουμε για τις χώρες μας που δεν μπορεί εν έτη 2021 να βρίσκεται αντιμέτωπο με παρανομίες, με τακτικισμούς, με οτιδήποτε ασύμβατο στο διεθνές δίκαιο και στις κοινές αρχές και αξίες τις οποίες συμμεριζόμαστε».

Αναφέρθηκε επίσης στον χώρο της Βουλής της Σερβίας, λέγοντας ότι «αναβλύζει» από πολιτισμό και ιστορία.

«Είμαι σίγουρη ότι αυτή η επίσκεψη μόνο η αρχή σε όλα αυτά που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της σερβικής Βουλής τόνισε πως η Σερβία θέλει να προωθήσει τις διμερείς της σχέσεις με την Κύπρο και πρόσθεσε ότι «οι επαφές και οι συναντήσεις μας πρέπει να είναι σε τακτική βάση, κάθε χρόνο πρέπει να έχουμε διμερείς επαφές σε ανώτατο επίπεδο διότι την φιλία μας πρέπει να την φροντίζουμε και όχι να την εννοούμε επειδή είμαστε φίλες χώρες».

«Θα ήθελα να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όπως έχουν φιλικές σχέσεις και οι λαοί μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι Κύπρος και Σερβία θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, όπως της οικονομίας, των εμπορικών συναλλαγών που ανέρχονται μόνο στα €60 εκατομμύρια ετησίως, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης καθώς και σε όλους τους άλλους τομείς».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι Κύπρος και Σερβία έχουν πάρα πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ενώ αναφέρθηκε στις ομάδες φιλίας Κύπρου και Σερβίας που υπάρχουν στις δύο χώρες.

Επίσης, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είχε εξαιρετική συνεργασία με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ τώρα ως Πρόεδρος της σερβικής Βουλής θέλει να έχει την ίδια συνεργασία με την κ. Δημητρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top