ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να τους πιστέψουμε; Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα στην Κύπρο για φέτος και το 2016 λέει η Τρόικα

Να τους πιστέψουμε; Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα στην Κύπρο για φέτος και το 2016 λέει η Τρόικα

Μπορεί ο επικαιροποιημένοι δημοσιονομικοί στόχοι που έθεσαν για την Κύπρο οι διεθνείς δανειστές να είναι ακόμη πιο αυστηροί, εντούτοις σύμφωνα με τα εκτιμήσεις μέλους της ομάδας των Τροϊκανών, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2015 και το 2016.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, κατά την επόμενη αξιολόγηση θα γίνει συζήτηση με τις κυπριακές αρχές για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος την περίοδο μετά το μνημόνιο, ο οποίος θα είναι 3% το 2017 και 4% τα επόμενα χρόνια.

Φαίνεται όμως ότι τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ πιστεύουν πλέον ότι και αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων υπό την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση θα διατηρήσει την υφιστάμενη δημοσιονομική δυναμική.

Για τον τερματισμό της έκτακτης εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων, η ίδια πηγή διατύπωσε την εκτίμηση ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας. Η μεταρρύθμιση αυτή, πέραν από τα σημαντικά ζητήματα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, του συστήματος αξιολόγησης και των προαγωγών, θα πρέπει να πετύχει ένα μηχανισμό που θα περιορίζει το ύψος του κρατικού μισθολογίου.

Υπενθύμισε όμως ότι υπήρχαν περιπτώσεις χωρών υπό μνημόνιο που τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής χαλάρωσαν την πολιτική εξυγίανσης.

Εξάλλου, η ίδια πηγή δήλωσε ότι έχει γίνει πρόοδος στον καταρτισμό των νομοσχεδίων για την πώληση και τιτλοποίηση δανείων (securitization), προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα αφορά στην έγκριση των δύο νομοσχεδίων από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου και την έγκρισή τους από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τέλος, υπέδειξε πως αν και η πορεία υλοποίησης παραμένει πολύ καλή υπάρχουν σημαντικά θέματα προς υλοποίηση, με κορυφαίο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, τη διατήρηση της δυναμικής των αποκρατικοποιήσεων και την πώληση δανείων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τα έκαναν «Γης Μαδιάμ» στη Λεμεσό - Βίντεο από την άγρια συμπλοκή, η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Μονή Αββακούμ: Ο Νεκτάριος φέρεται να εξόφλησε αυτοκίνητο με εισφορές πιστών – «Ο Ταμασού έχει έκθεση που τον δικαιώνει…»



Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Κλειστά θέλησε να κρατήσει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top