Δρ. Πανά: Ποιος ο μονόδρομος για την κανονικότητα; - «Τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια»

Δρ. Πανά: Ποιος ο μονόδρομος για την κανονικότητα; - «Τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια»

Η Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά μίλησε στον ALPHA στην εκπομπή «ALPHA ενημέρωση» για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας τονίζοντας πως ήταν αναμενόμενη.

«Η έλευση του χειμώνα, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, αναπόφευκτα, θα έφερναν και αύξηση κρουσμάτων αλλά και νοσηλειών», είπε η κυρία Πανά

«Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις αναμένεται να έχουμε και περαιτέρω αύξηση στην ΕΕ και στη συνέχεια στην Κύπρο…Ξέρουμε ποιες είναι οι ισορροπίες πρακτικά που πρέπει να κρατήσουμε, αφενός για να είναι η κοινότητα ανοιχτή, αφενός για να μην επιδεινώσουμε και πιέσουμε το σύστημα υγείας και τρίτον να μην επιδεινώσουμε και το κομμάτι της πανδημικής κόπωσης. Άρα λοιπόν με αυτό το τρίπτυχο…ο μονόδρομος για την κανονικότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι να πετύχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις ομάδες που δύναται να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.

Η Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι ο χειμώνας φέτος θα είναι διαφορετικός και ιδιαίτερος, εξαιτίας των άλλων ιογενών λοιμώξεων που θα προκαλούν – παράλληλα με την Covid-19, σοβαρή νόσηση.

Ωστόσο, επισήμανε πως μετά από δυο χρόνια πανδημίας, δεν θα ήταν ορθή πολιτική να βασιζόμασταν μόνο στους επιδημιολογικούς δείκτες. Αν πρέπει απαραιτήτως, συμπλήρωσε, να ληφθούν κάποια μέτρα λόγω αύξησης των νοσηλειών, «θα πρέπει να είναι σίγουρα στοχευμένα και όχι οριζόντια, γιατί αυτό δεν μπορεί να το υποστηρίξει η κοινότητα πλέον». 

 Όσο αφορά τον εμβολιασμό παιδιών 5-12 ετών, η κυρία Πανά, είπε ότι τον Δεκέμβριο αναμένεται να υπάρξει η αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και η Κύπρος αναμένει την τελική αξιολόγηση, ώστε να αξιοποιήσει τις συστάσεις για την Κύπρο.

«Ο φάκελος έχει κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δεσμευτεί ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει βγάλει την αδειοδότηση εφόσον αξιολόγηση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Γνωρίζεται ότι ο αντίστοιχος Αμερικανικός Οργανισμός το έχει δώσει και αφορά σίγουρα MRNA εμβόλιο», ανέφερε η σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας.

«Η δόση για αυτές τις ηλικίες είναι το 1/3, προφανώς ως ένα βαθμό οι ανεπιθύμητές ενέργειες να εξαρτώνται και από τη δόση που χορηγούμε», συμπλήρωσε.

Δείτε το βίντεο: 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Το τουρκικό μνημόνιο και οι 659 παραβιάσεις: Το μήνυμα Κόμπου στο Συμβούλιο της ΕΕ

Το τουρκικό μνημόνιο και οι 659 παραβιάσεις: Το μήνυμα Κόμπου στο Συμβούλιο της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ενημέρωσε τη Δευτέρα τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που διεξήχθη τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το παράνομο «Μνημόνιο Συναντίληψης» μεταξύ της Τουρκίας και της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αφορά την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου. Τόνισε ότι πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.