ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θλίψη: Πέθανε ο καθηγητής Μιχάλης Πιερής

Θλίψη: Πέθανε ο καθηγητής Μιχάλης Πιερής

Έφυγε από τη ζωή ο σε ηλικία 69 ετών ο Καθηγητής Μιχάλης Πιερής. 

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου αποχαιρέτησε τον καθηγητή, ο οποίος ήταν και ένας από τους εμπνευστές του. 

Ο Μιχάλης Πιερής γεννήθηκε το 1952 στην Εφταγώνια της Κύπρου που βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού. Σπούδασε φιλολογία και θέατρο στη Θεσσαλονίκη [Βασικές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (1972-1976) στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Θεατρικές Σπουδές, 1976). Μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (M.A., 1976-1978) και στο Σίνδεϋ (Ph.D.,1983) και δημοσίευσε αρκετές φιλολογικές και κριτικές μελέτες.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: η Νεοελληνική Γλώσσα και Φιλολογία, ιδιαίτερα η Μεσαιωνική Κυπριακή Γραμματεία (Λεόντιος Μαχαιράς, Κυπριακά Ερωτικά),η Κρητική Αναγέννηση (Κορνάρος, Χορτάτσης, κ.ά.),το Δημοτικό Τραγούδι, η Νεότερη Ποίηση (ιδιαίτερα Καβάφης, Σεφέρης, Mόντης, Σινόπουλος, Παυλόπουλος), και η Νεότερη Πεζογραφία (ιδιαίτερα το μυθιστόρημα της εφηβείας στη Γενιά του '30). Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές στην εκδοτική σειρά του περιοδικού Πλανόδιον. Την τελευταία πενταετία εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές (Αφήγηση, εκδόσεις Ιστός, 2002 και Τόποι γραφής, Ίκαρος, 2005) και ένα βιβλίο-συλλογή πεζών, με τίτλο Μες το ρυθμό του Φονικού (Πλανόδιον, 2004), που τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από τον ίδιο ως "ποιήματα σε πεζό".

Δημοσίευσε (και με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μιχάλης Εφταγωνίτης) ποιήματα και διηγήματα (τα οποία μαζεύτηκαν στο προαναφερθέν βιβλίο-συλλογή πεζών) σε περιοδικά της Κύπρου και της Ελλάδας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, καταλανικά, ρωσικά και τουρκικά. Επίσης είναι συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας που εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό Ύλαντρον (πρόσφατα έχει κυκλοφορήσει το "Ύλαντρον 8-9" που περιλαμβάνει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Κώστα Μόντη). Έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Λεμεσό, τη Θεσσαλονίκη, στο Σίδνεϋ, στην Αθήνα, στο Ρέθυμνο, στη Μελβούρνη και ταξίδεψε σε πολλές χώρες.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής, 1983-1985, 1987-1992) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Επίκουρος Καθηγητής, 1988).Από το 1992 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Kύπρου (Καθηγητής,1993) στη Λευκωσία. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής, του Σχολείου Ελληνικής γλώσσας και του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπήρξε ιδρυτής του "Greek Theatrical Workshop" στο Πανεπιστήμιο του Σίνδεϋ, μέλος της "Θεατρικής Ομάδας Πανεπιστημίου Κρήτης" και πρωτεργάτης στη δημιουργία του "Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου" [ΘΕΠΑΚ]. Διασκεύασε θεατρικά τόσο το μεσαιωνικό Χρονικό της Κύπρου του Λεοντίου Μαχαιρά, όσο και τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου τα οποία δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.Επίσης ανέβασε στη σκηνή τη Λυσιστράτη, σε μετάφραση Κώστα Μόντη.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top