ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΚ: Ο κατώτατος μισθός δεν είναι πλέον όνειρο απατηλό

ΣΕΚ: Ο κατώτατος μισθός δεν είναι πλέον όνειρο απατηλό

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού.

Δεν είναι πλέον όνειρο απατηλό ο εθνικός κατώτατος μισθός δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας.

Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα, ο κ. Μάτσας είπε πως μπαίνουμε πλέον σε ένα στοχευμένο δομημένο διάλογο για να διαμορφώσουμε τις επόμενες εβδομάδες τη φόρμουλα για τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού. Ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, δεν μπορεί να είναι πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό που καταγράφεται στο διάταγμα του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας.

Πάντως, οι φημολογίες έχουν ήδη αρχίσει για το ύψος του κατώτατου μισθού, με τα μέσα ενημέρωσης να κάνω λόγο για γύρω στα €900. Αξίζει αν σημειωθεί πως μέσω διαταγμάτων της υπουργού Εργασίας καθορίζεται κατώτατος μισθός για γραφείς, πωλητές, σχολικούς βοηθούς, βοηθούς παιδοκόμους/βρεφοκόμους, νοσηλευτικούς βοηθούς και φροντιστές σε ιδρύματα. Ο κατώτατος μισθός σε αυτά τα επαγγέλματα ανέρχεται στα €870 για τους πρώτους έξι μήνες εργασίας τους και αυξάνεται στα €924, μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών.

Σημαντικό στοιχείο για τη ΣΕΚ είναι πως, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, έχει επιβεβαιωθεί ότι σε χώρες που έχει θεσπιστεί κατώτατος μισθός, αυτός δεν ανταγωνίζεται τις συλλογικές συμβάσεις. Οπότε για τις συλλογικές συμβάσεις που αφορούν τον ξενοδοχειακό τομέα και τις οικοδομές όπου περιλαμβάνεται βασικός μισθός δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

Παραμένει το ζήτημα εάν ο εθνικός κατώτατος μισθός θα είναι οριζόντιος σε όλους τους τομείς της οικονομίας ή διαφορετικός ανά κλάδος.

Υπενθυμίζεται πως χθες Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε παρουσίασή της στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα δήλωσε πως έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα καθοριστεί ο εθνικός κατώτατος μισθός.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top