Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για αγορά κτηρίου από την Κυβέρνηση

04.11.2021
16:29
Πολιτική

Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής τέθηκε την Πέμπτη για συζήτηση η ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε σχέση με την αγορά κτηρίου από την κυβέρνηση, για στέγαση υπηρεσιών του κράτους.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή η Κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει κτήριο αξίας €20 εκ. στην τιμή των €22.650.000 εκ., όπου θα στεγαστούν τα Εξωτερικά Ιατρεία Λευκωσίας, το Τμήμα Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη και η Διοίκηση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Πρόκειται για το κτήριο Nicosia City Center (NCC), το οποίο προτάθηκε προς πώληση στο κράτος από την εταιρεία PCMK Holdings Ltd, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Δήλωσης Ενδιαφέροντος προς τον ιδιωτικό τομέα που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στις 13.9.2019, σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με Αρ. 87.871 και ημερομηνία 25.7.2019, για πώληση κατάλληλων ακινήτων προς το κράτος για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών υπουργείων/Υπηρεσιών.

Εξάλλου, η εταιρεία που κατασκευάζει το κτήριο σύναψε συμφωνία μίσθωσης της γης με το Ίδρυμα «Επαγγελματική Σχολή Ευγενίας Θεοδότου» στο οποίο και ανήκει η γη, ενώ σημειώνεται ότι το Ίδρυμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, δηλαδή τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, για συνολική διάρκεια 99 έτη (1.7.2019 - 31.6.2118).

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας η απόφαση για αγορά του κτηρίου λήφθηκε κατά παράβαση του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου και χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και σχετική πρόνοια για αγορά ενός τέτοιου κτηρίου.

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται απέναντι από το πρώην ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία προοριζόταν να στεγάσει καταστήματα και γραφεία αλλά για κάποιο λόγο η προσπάθεια ναυάγησε και τελικά πωλείται στο κράτος.

Το κτίριο Nicosia City Center τελεί υπό ανέγερση, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλιπόλεως και Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε πως «η τεχνοκρατική ομάδα αξιολόγησης αυτού του κτιρίου, που αποτελείται από τρεις Γενικούς Διευθυντές, καθώς και τον Διευθυντή του Κτηματολογίου, λένε ότι είναι μια συμφέρουσα για το κράτος αγορά».

Αυτό προκύπτει, συμπλήρωσε, «μέσα από εξειδικευμένες οικονομικές αναλύσεις και δεν φαίνεται ή δεν μπορεί να φανεί απλά διαβάζοντας δύο ή τρεις αριθμούς. Ειδικότερα, σε σύγκριση με το να κτίσουμε αντίστοιχο κτίριο εκτιμάται ότι το κράτος θα έχει ένα οικονομικό όφελος της τάξης των 7 εκατομμυρίων».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έκανε λόγο για την «Κύπρο τη χώρα των θαυμάτων επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη», σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια ύπαρξης της Δημοκρατίας αποφασίζεται η αγορά κτηρίου, που έχει ανεγερθεί σε γη την οποία εκμίσθωσε ο ιδιοκτήτης της».

Όπως είπε «η γη ανήκει  σε ίδρυμα του οποίου προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος», για να συμπληρώσει πως «το κτήριο κοστολογήθηκε πάνω από την αγοραία αξία του σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή».

«Όχι μόνο θα καταβληθούν €22,5 εκ. για την αγορά του κτηρίου, αλλά επιπρόσθετα θα καταβάλλει η Δημοκρατία και €140 χιλιάδες το χρόνο ενοίκιο στο ίδρυμα για την ενοικίαση της γης. Και όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη κρατική γη για ανέγερση κυβερνητικών γραφείων», είπε.

Είπε ότι «αυτή η Κυβέρνηση, εφαρμόζει νέες πρακτικές και εγείρονται σοβαρά ερωτήματα ως προς τα κίνητρα για τις συγκεκριμένες αποφάσεις και σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, το κόστος ανέγερσης του κτηρίου, με βάση το ΦΠΑ που αφορά στις συναλλαγές της ιδιοκτήτριας εταιρείας, η οποία μέχρι στιγμής δραστηριοποιείται αποκλειστικά και μόνο με την ανέγερση του εν λόγω κτηρίου, αριθμεί το ήμισυ του ποσού που συμφωνήθηκε να πωληθεί στο δημόσιο».

Συμπλήρωσε ότι «άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κτήριο θα παραδοθεί για χρήση στο δημόσιο χωρίς να διαθέτει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης γεγονός που σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία συνιστά ποινικό αδίκημα», για να σημειώσει ότι «αν κοιτάξει κανείς ποιος είναι μέτοχος στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, ποιος είναι ο αρχιτέκτονας, κατά τα άλλα αξιόλογος στη δουλειά του, εξού και έχει αναλάβει σωρεία έργων άλλου συγκεκριμένου προσώπου, δημιουργούνται περαιτέρω ερωτήματα για την όλη συνδιαλλαγή».

Ο Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε από την πλευρά του ότι «αν στο τέλος της ημέρας η Κυβέρνηση ήταν επιχείρηση διαχείρισης ακινήτων και τα Δημόσια Έργα ήταν Εργοληπτική Εταιρεία θα είχαν πτωχεύσει εδώ και πάρα πολλά χρονιά».

Σημείωσε ότι το Κίνημά του θα σταυρώσει αυτό το κονδύλι παρόλο που «στο τέλος της ημέρας πολλοί συνάδελφοι διαφωνούν και πιστεύουν ότι είναι μια συμφέρουσα αγορά από το κράτος».

 «Αντιλαμβάνομαι ότι ίσως το κτήριο αυτό μπορεί να παρέχει στις κυβερνητικές υπηρεσίες αυτό που χρειάζονται, αλλά από πότε σταματούμε να διαπραγματευόμαστε με σωστό τρόπο και απευθείας προχωρούμε με αγορές, που κατά την άποψη μου είναι αλόγιστες», διερωτήθηκε.