Είναι η ώρα για αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν την προσπάθεια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ένα βήμα παραπέρα, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως το γενικό συμπέρασμα από την αξιολόγηση που έχει ήδη γίνει είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μαθητών/τριών που δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν και δεν επωφελούνται παρά ελάχιστα από τη φοίτηση τους.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την πρόοδο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και τις εισηγήσεις για την περαιτέρω βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, καθώς και για την πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο για την Εκπαίδευση, 2021-23, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως "αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα και τις μετρήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα βάσιμες εκτιμήσεις και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και για τα επόμενα απαραίτητα βήματα".
Πρόσθεσε πως "στη βάση αυτών και άλλων ανάλογων εκτιμήσεων και εισηγήσεων έχουμε καταρτίσει ένα σύνολο προτάσεων που αφορά όλες τις βασικές πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος".
Σημείωσε πως οι προτάσεις αυτές αναλύονται σε συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις και μπορούν να στοιχειοθετήσουν ένα Εθνικό Σχέδιο Εκπαίδευσης 2021-23. Πρόσθεσε πως δεν θα δοθούν όμως στη δημοσιότητα αφού πρέπει πρώτα να γίνουν συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, αλλά και τα μέλη της επιτροπής.
Επεσήμανε πως θα προηγηθεί σχετική ενημέρωση και διαβουλεύσεις τόσο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όσο και με τους οργανωμένους γονείς.
Ο κ. Προδρόμου είπε πως την Πέμπτη παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο μια πλήρης εικόνα με τα δεδομένα του εκπαιδευτικού συστήματος, ένας χάρτης του σχολικού πληθυσμού και της εξέλιξής του, και πως στη βάση κάποιων χαρακτηριστικών που συνάγονται, προκύπτει και ο σχεδιασμός μιας σειράς από πολιτικές που προωθούνται αυτή την περίοδο.
Είπε πως έγινε επίσης μια συμπεριληπτική ενημέρωση του Υπουργικού για την πρόοδο στην εφαρμογή των διαφόρων πτυχών της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, καθώς και για διάφορες μεταρρυθμιστικές πολιτικές που έχουν προστεθεί στη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών.
Πολύ σημαντικό είναι για παράδειγμα, είπε, όπως φαίνεται στην παρουσίαση που έγινε στο Υπουργικό, ότι μέχρι τώρα, από το 2018, έχουν μπει στα σχολεία περισσότεροι από 1100 εκπαιδευτικοί μέσα από την αξιοκρατική επιλογή με διαγωνισμό. Επεσήμανε πως σταδιακά θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση και μετά το 2027 θα επιλέγονται όλοι οι εκπαιδευτικοί με αυτό τον τρόπο.
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως "βασική επιδίωξη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση και τα μαθησιακά αποτελέσματα" και πως παρουσιάστηκε στο Υπουργικό μια ανάλυση στη βάση διαφόρων δεδομένων, τα οποία δίνουν την ακριβή εικόνα των σχετικών επιδόσεων. Αξιοποιήθηκαν τόσο ορισμένα χρήσιμα αποτελέσματα ερευνών, όσο και τα διαθέσιμα αποτελέσματα αξιολογήσεων που γίνονται στα σχολεία, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Προδρόμου παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του χάρτη του σχολικού πληθυσμού και την ανάλυση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης που έχει γίνει.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως "το γενικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μαθητών/τριών που δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν και δεν επωφελούνται παρά ελάχιστα από τη φοίτησή τους".
Είπε πως "θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τη δημιουργία εναλλακτικών προγραμμάτων για την ένταξη του συνόλου των μαθητών/τριών σε εκπαίδευση που να αντιστοιχεί πραγματικά στο επίπεδο και τις ανάγκες τους. Υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις και σχεδιασμοί και θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις γύρω από αυτό το θέμα", πρόσθεσε.
Ανέφερε πως "στο πλαίσιο αυτών των ίδιων σχεδιασμών εξετάζεται: η κατάργηση της στασιμότητας, η δημιουργία εναλλακτικών προγραμμάτων σπουδών και κατευθύνσεων και η αποτελεσματικότερη προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης".
Είπε πως τυχόν κατάργηση της στασιμότητας θα σημαίνει ότι οι μαθητές/μαθήτριες συνεχίζουν με τη βαθμολογία εκείνη που οδηγούσε σε στασιμότητα και θα έχουν δυο επιλογές: είτε να φοιτήσουν στην επόμενη τάξη σε ένα από τα ολοήμερα γυμνάσια που θα δημιουργηθούν και όπου στις πρόσθετες, μεταμεσημβρινές ώρες θα παρακολουθούν ενισχυτικά μαθήματα με την προοπτική στη συνέχεια εφόσον έχουν την απαραίτητη βαθμολογία να προάγονται και να συνεχίσουν, είτε να φοιτήσουν σε άλλη κατεύθυνση ή εναλλακτικό πρόγραμμα που θα λειτουργεί στα σχολεία.
Αναφερόμενος στο σχέδιο ενίσχυσης και αποτελεσματικής ένταξης των μαθητών/τριών με μεταναστευτική βιογραφία, είπε πως "οι μαθητές/μαθήτριες μεταναστευτικής βιογραφίας δεν αρκεί να εντάσσονται στα σχολεία, αλλά θα πρέπει να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να θεσπιστεί ως υποχρέωση η γνώση της γλώσσας. Υποχρέωση τόσο της Πολιτείας και του σχολείου, όσο και των ιδίων", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "για την επίτευξη του στόχου ενδέχεται να λειτουργήσουν Σχολεία Ελληνικής Γλώσσας, όπως επίσης και συστηματική ένταξη όσων μαθητών/-τριών το χρειάζονται -στη βάση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος Ελληνομάθειας- σε θερινά σχολεία ή σε θερινό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει από φέτος στα Κ.Ι.Ε."
Για το σχέδιο ενίσχυσης και αναδιοργάνωσης της ειδικής εκπαίδευσης είπε πως στη βάση εισηγήσεων από επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανεξεταστούν:
Διαδικασία παραπομπής μαθητών/τριών Ειδικής Εκπαίδευσης είτε σε Ειδικά Σχολεία είτε στα συνηθισμένα σχολεία, μετά από γνωμάτευση επιτροπής με την ενδεδειγμένη επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, με συμμετοχή των απαραίτητων επιστημονικών εξειδικεύσεων.
Ανάλογη αξιόπιστη διαδικασία -που θα συμπεριλαμβάνει επιστημονική τεχνογνωσία και όχι μόνο διοικητικές δομές- για την παραπομπή μαθητών/τριών είτε σε Ειδικές Μονάδες είτε σε συνηθισμένες τάξεις.
Διαδικασία εκτίμησης και παραχώρησης σχολικών βοηθών/συνοδών σε σχολεία αναλόγως των αναγκών και σύμφωνα με γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής (ως ανωτέρω).
Εξέταση των απαραίτητων προσόντων και χαρακτηριστικών των σχολικών βοηθών/συνοδών.
Επαναξιολόγηση της κατανομής των υφιστάμενων σχολικών βοηθών/συνοδών.
Εισηγήσεις για τυχόν πρόσθετες ανάγκες.
Δημιουργία δευτεροβάθμιας επιτροπής αξιολόγησης με τη συμμετοχή επιστημονικών ειδικοτήτων.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΓΚ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις