ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για μικροπολιτικές και σύγκρουση εξουσιών στο ΓεΣΥ κάνουν λόγο οι Βουλευτές

Για μικροπολιτικές και σύγκρουση εξουσιών στο ΓεΣΥ κάνουν λόγο οι Βουλευτές

Για μικροπολιτικές συμπεριφορές και σύγκρουση εξουσιών Υπουργείου και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, έκαναν λόγο Βουλευτές στις δηλώσεις τους μετά από συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, όπου ενημερώθηκαν για την πορεία του ΓεΣΥ.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και όλοι το αναγνωρίζουμε», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα απασχολεί τη Βουλή εδώ και χρόνια. «Υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα και διαχρονικά, μέχρι και πρόσφατα, δεν είχε καμία εξέλιξη αυτή η όλη διαδικασία», δήλωσε

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι όποιες αναλήψεις ευθυνών από τις Κυβερνήσεις διαχρονικά δεν είχαν υλοποιηθεί. Άλλοι κώφευαν, άλλοι το άφησαν στις καλένδες και άλλοι δεν είχαν τη βούληση και τη θέληση για πολλούς και διάφορους λόγους». Σήμερα, συνέχισε, «κάποιοι βιάζονται, κάποιοι ζητούν εδώ και τώρα την υλοποίηση εφαρμογής αυτού του δαιδαλώδους σχεδιασμού, ενός σχεδιασμού, ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί εμπλέκονται πάρα πολλοί σ` αυτή την προσπάθεια».

 

Αναφερόμενος στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είπε ότι δυστυχώς δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί παρά το γεγονός ότι ήταν βασικό προ-απαιτούμενο, καθώς επίσης και το λογισμικό το οποίο όφειλε ο ΟΑΥ να είχε παραδώσει. Έχουν τεθεί κάποια χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί, είπε.

«Κάποιοι θα πρέπει ν` αφήσουν τις μικροπολιτικές», είπε ο κ. Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή που έπρεπε κάποιοι να είχαν αναλάβει προηγούμενα ευθύνες που δεν τις ανέλαβαν, σήμερα με πολλή σπουδή αλλά και με μια ελαφρότητα επιρρίπτουν ευθύνες γιατί `εδώ και τώρα θα πρέπει να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ`».

Γίνεται, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από πλευράς του Υπουργού και των συνεργατών του. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας, του Υπουργείου, της Κυβέρνησης να προωθήσει και να εφαρμόσει ΓεΣΥ για να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάσταση που απασχολεί τον τομέα της υγείας που έχει ξεπεράσει τα όρια του.

 

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το σε ποια βάση εργάζεται ο ΟΑΥ, εξήγησε ότι υπάρχει μια αλλαγή και αυτή η αλλαγή είναι με βάση και με μνημονιακές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Σε συμπληρωματική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι «κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν πολιτική από μόνοι τους, προωθώντας αυτά που είτε έτσι τους συμφέρει, ή έτσι νομίζουν ότι είναι η σωστή πολιτική». Ας αφήσουν, πρόσθεσε, «κατά μέρος κάποιοι τις μικροπολιτικές και αυτό που ανέφερα προηγούμενα εκεί το είχα εστιάσει». Σύμφωνα με τον ίδιο «θα πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει πολιτική, η οποία χαράσσεται και θα πρέπει να ακολουθείται και να εφαρμόζεται».

 

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε ότι κατά την ενημέρωση ο Υπουργός Υγείας «έριχνε όλη την ευθύνη εις τους μη έγκαιρους και ελλιπείς ακόμα σχεδιασμούς υλοποίησης του προγράμματος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας».

Έθεσε το ερώτημα αν καθυστέρηση υπάρχει μόνο από τον ΟΑΥ, που δεν ολοκλήρωσε το λογισμικό πρόγραμμα, που δεν κατέληξε σε συμφωνία με τους παροχείς υγείας ή υπάρχει και στον ίδιο τον Υπουργό και το Υπουργείο Υγείας, «λαμβάνοντας υπόψη αλλαγή σχεδιασμών στην υφιστάμενη νομοθεσία του σχεδίου Υγείας» ή «όταν το ίδιο το Υπουργείο ζήτησε από την Τρόικα να ενταχθεί στο μνημόνιο μελέτη ποια είναι τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα μονοασφαλιστικού ή πολυασφαλιστικού υγείας»;

Άρα, είπε η κ. Μισιαούλη, «ευθύνη έχουμε όλοι γιατί καθυστερούμε και δεν έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο Υγείας».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αν δεν εγκαταλείψει η Κυβέρνηση τους νέους σχεδιασμούς για πολυασφαλιστικό ή μεικτό σχέδιο υγείας υπάρχει και πιθανότητα να μην δούμε μπροστά μας» ΓεΣΥ.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχει φανεί από τη συζήτηση ότι «υπάρχει σύγκρουση εξουσιών».

Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό, ανέφερε η Βουλευτής ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι «ένα θέμα το οποίο ευτυχώς που μας το επέβαλε η Τρόικα, να μας δώσει χρονοδιαγράμματα, ώστε να μας αναγκάσει να εφαρμόσουμε ένα ΓεΣΥ».

Εξέφρασε την ελπίδα «ο ΟΑΥ και όλοι οι αρμόδιοι να υλοποιήσουν αυτά που εντέλλονται να κάνουν, γιατί τόσα χρόνια δυστυχώς καθυστερούσαμε, δεν είχαμε πάρει τις πολιτικές αποφάσεις, δεν έκανε ο κάθε ένας αυτά που έπρεπε να κάνει και φτάσαμε σε ένα σημείο όπου από τη μια τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ρόλο τους και από την άλλη ο Κύπριος πολίτης δεν έχει την απαιτούμενη ποιοτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη που θα έπρεπε το κράτος να του παρέχει».

«Την ώρα που ο δημόσιος τομέας της υγείας καταρρέει κάτω από το βάρος των τεράστιων προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί, όπως η μεγάλη αύξηση των ασθενών που προσφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της οικονομικής κρίσης, τις τεράστιες λίστες αναμονής, τις ελλείψεις αναλωσίμων, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εμείς συζητούμε ακόμα προαπαιτούμενα για εφαρμογή του ΓεΣΥ και μάλιστα με χρονοδιαγράμματα πολύ στενά που φτάνουν μέχρι και το τέλος του Ιουνίου», ανέφερε η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα.

Για μας, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει πλέον τίποτε σίγουρο, για μας αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην υγεία μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πως θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε το ΓεΣΥ ακόμα και με τα νέα χρονοδιαγράμματα, τα οποία παίρνουν την εφαρμογή στο 2017».

Για μας, είπε η κ. Μαυρονικόλα, «δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ρόλος του ΟΑΥ και ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας». Στην Επιτροπή σήμερα, πρόσθεσε, «υπήρξε μια σύγκρουση αρμοδιοτήτων την οποία καλούνται και οι δύο να συζητήσουν και να την ξεκαθαρίσουν για το καλό των ασθενών».  Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια, δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο θα έχουμε τελικά ένα μεικτό σύστημα υγείας ή θα έχουμε ένα μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας κάτι που για την ΕΔΕΚ είναι κόκκινη γραμμή. Κάλεσε τον Υπουργό «να παραμείνει προσηλωμένος στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που έχει εξαγγείλει για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί για ακόμη μία φορά φαίνεται τα χρονοδιαγράμματα να μην τηρούνται», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.  Ακόμα και η Τρόικα, είπε, «φαίνεται ότι πείσθηκε ότι στην Κύπρο το ΓεΣΥ θα αργήσει να εφαρμοστεί και όταν εφαρμοστεί θα ικανοποιήσει διάφορα συμφέροντα γι αυτό δυστυχώς έδωσε την ευκαιρία απ` ό,τι φαίνεται στο Υπουργείο να ανοίξει την τελική διορία εφαρμογής του ΓεΣΥ».

Εμείς, είπε, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά παραβιάζονται τα χρονοδιαγράμματα, παραμένουν οι βαθιές αντιθέσεις μεταξύ των παραγόντων και των συμφερόντων, θέτει σε μεγάλη αμφιβολία αν τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος για ένα ΓεΣΥ.

Όσον αφορά την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Περδίκης εξέφρασε αμφιβολίες και επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. «Φαίνεται ότι οι εισηγήσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές από τον  Υπουργό Υγείας», είπε, προσθέτοντας ότι το Κίνημα θα καταθέσει τροπολογίες επί του νομοσχεδίου. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «η πλειοψηφία της Βουλής να είναι σοφότερη από την Κυβέρνηση για να έχουμε ένα πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο και πιο σωστό τρόπο αυτονόμησης των δημοσίων νοσοκομείων»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top